2021. április 15., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 15 - CSÜTÖRTÖK - Zakariás 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/


Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 2. fejezet 2100. nap

2. fejezet (5. rész) – AZ IMÁDSÁG SZÜKSÉGLETE

Az imádság fontosabb most, mint amikor hinni kezdtünk. – Ha fejlődni akarunk a hívő életben, sok időt kell imádkozva töltenünk. Amikor először hirdettük az igazságot, milyen sokat imádkoztunk! Hányszor hangzott könyörgés a szobákban, a csűrökben, a gyümölcsösben, a lugasban. Gyakorta órákat töltöttünk imában, ketten-hárman hivatkozva az ígéretekre. Gyakran hallatszott zokogás, majd hálaadás és dicsőítő ének. Ma még közelebb van Isten napja, mint amikor hinni kezdtünk, ezért komolyabbnak, buzgóbbnak, lelkesebbnek kellene lennünk, mint azokban a korai időkben. Fenyegetőbbek a veszedelmek is, mint akkor. Keményebb lett az emberek szíve. Ezért feltétlenül Krisztus lelkének kell átitatnia bennünket, és nem szabad addig nyugodnunk, amíg meg nem kapjuk. – Bizonyságtételek 5. kötet, 161–162. o.

Keressétek az Urat teljes szívből! – Imánk gyengéd és szeretetteljes legyen. Ha az Üdvözítő szeretetének mélyebb és bővebb ismeretét óhajtjuk, akkor kiáltsunk Istenhez nagyobb bölcsességért. Ha volt valaha szükség megindító imára és prédikációra, az ma van. Minden dolog vége elérkezett. Ha látnánk annak szükségességét, hogy teljes szívből keressük az Urat, akkor meg is találnánk Őt. Bárcsak megtaníthatná népét imádkozni az Úr! – Isten csodálatos kegyelme, 92. o.

Az ima nem elvesztegetett idő. – Minden reggel szakítsatok időt imával kezdeni a napot. Ne gondoljátok, hogy ez elpazarolt idő. Olyan idő ez, mely végtelen korokon át megmarad. Ezzel köszönt be a siker és a lelki győzelem. A gépek engedelmeskednek a mester keze érintésének. Igazán érdemes Isten áldását kérnünk. A munka csak akkor folyik rendes mederben, ha helyesen fogunk hozzá. Mielőtt az Úr hathatósan fölhasználná a munkást, kezének előbb meg kell erősödnie, szívének megtisztulnia. – Bizonyságtételek 7. kötet, 194. o.

Kevesen értékelik az ima előjogát. – Úgy virrasszunk, munkálkodjunk és imádkozzunk, mintha ez lenne az utolsó napunk. Milyen komoly, milyen buzgó is lenne akkor az életünk! Milyen szorosan követnénk Jézus Krisztust minden szavunkkal és tettünkkel! Kevesen becsülik meg és hasznosítják az ima értékes kiváltságát. Menjünk Jézushoz, és mondjuk el neki minden szükségletünket! Apróbb gondjainkat és tanácstalanságunkat csakúgy, mint nagyobb bajainkat. Bármi nyugtalanít, bármi gyötör, vigyük az Úr elé imában. Amíg tudjuk, hogy minden lépésünkhöz Krisztus jelenlétére van szükségünk, addig Sátán kevés alkalmat talál arra, hogy kísértéseivel gyötörjön. Ellenfelünk ügyesen kigondolt mesterkedése arra irányul, hogy távol tartson bennünket legjobb és legmegértőbb barátunktól. Nem kellene senkit a bizalmunkba fogadnunk, egyedül csak Jézust. – Bizonyságtételek 5. kötet, 200–201. o.

A vég közeledtével egyre több imára van szükség. – Minél jobban közeledünk az idők végéhez, egyre több és erősebb szövetség alakul meg. Ezek a szövetségek erős befolyást fognak gyakorolni az igazság ellen, és olyan névleges hívőkből álló csoportosulások megalakulását segítik elő, amelyek arra törekszenek majd, hogy gyakorlatba ültessék csaló elméleteiket. Nagy lesz a hitehagyás. „Az utolsó időben némelyek elszakadnak a hittől, hitető lelkekre és gonosz lelkek tanításaira figyelmezvén.” (1Tim 4:1) Férfi ak és nők szövetkeznek, hogy szembe szegüljenek a menny Istenével, az egyház pedig csak félig van tudatában ennek a helyzetnek. A magukat hívőknek tartók között sokkal több imára és kitartó erőfeszítésre van szükség. – Selected Messages 2. kötet, 383. o.

Ha volt valaha idő, amikor őrt kellett állnunk és a legnagyobb komolysággal imádkoznunk, az az idő most van. Jóllehet bizonyos dolgok jóknak tűnnek, szükséges, hogy figyelmesen, imalelkületben megvizsgáljuk azokat, mivel lehet, hogy ügyesen álcázott csalásokkal van dolgunk, amelyek által Sátán megpróbálja egy olyan ösvényen vezetni az embereket, amely megtévesztésig hasonlít az igaz úthoz. A hit szeme azonban képes megkülönböztetni a két utat, még ha olyannyira is hasonlítanak egymáshoz. Az elején megtörténhet, hogy egy-egy gondolatot helyesnek ítéljenek meg, egy idő után azonban nyilvánvalóvá válik, hogy elkanyarodik a megszentelődéshez vezető úttól. – Bizonyságtételek lelkészeknek, 229. o.

Győzelem naponkénti ima által. – Naponkénti imák által kegyelmet és bölcsességet kapnak Istentől, hogy elviselhessék a konfliktusokat és az élet nehézségeit, és győztesekként kerüljenek ki ezekből. Az elme tisztánlátását és nyugalmát csakis éberséggel és imával lehet biztosítani. – Üzenet az ifjúságnak, 80. o.

A győzelem kitartó imádkozást feltételez. – Komoly ima és állandó megalázkodás nélkül nem vívhatjuk ki a diadalt. Akaratunkat ne kelljen kényszeríteni a mennyei erőkkel való együttműködésre, mindennek önként kell történnie. – Gondolatok a Hegyibeszédről, 142. o.

 

Mai Bibliai szakasz: Zakariás 5

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zakari%C3%A1s%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zakari%C3%A1s%205&version=NT-HU

Ezután Zakariás látta, hogy egy nagy tekercs repül a levegőben. Az angyal azt mondta, hogy az átok továbbterjed az egész földön. Mi ez az átok? Az Isten törvénye iránti engedetlenség (lásd 5Móz 27:26, 28:15, Ézs 24: 5, 6).

Miután idézte Zakariás 5:1-4 verseket, Ellen G. White ezt írta: „Isten törvénye minden gonosztevőt kárhoztat. A gonosz cselekvője igyekezhet ugyan elfojtani a figyelmeztető hangot, de hiába mert az követi őt. Megsemmisíti békéjét. ha nem is ügyel rá, akkor is ott van vele a sírig. Bizonyságot tesz majd ellene az ítéletkor. Végül pedig az olthatatlan tűz megsemmisíti testét és lelkét” (Előtted az élet. Budapest, 1992, Advent Kiadó. 144. oldal).

A Szentlélek munkálkodik, „megfeddi a világot bűn, igazság és ítélet tekintetében” (Jn 16:8). Ugyanakkor hív mindenkit, hogy keressék az Urat és az általa felkínált üdvösséget. Azok tartoznak Isten népéhez, akik megtartják parancsolatait. Az Újszövetségében megígéri, hogy mindazok szívébe és elméjébe írja törvényeit, akik elfogadják Őt Megváltónak. Zsolt 50:1-6 verse alapján tudjuk, hogy Ő fog eljönni dicsőségben, hogy megítélje a népeket, aki egyedül Hatalmas, s aki kijelentette törvényét a Sínai-hegyen. „Az egek kijelentik az ő igazságát” –, mondja az Ige. Képzeljük el, hogy Isten törvénye megjelenik az égen, és a menny kijelenti az Ő igazságát!

Ebben a fejezetben Zakariás (5-11. vers) egy érdekes képet jelenít meg, egy nagy kosarat, melyben egy, a „gonoszt” megtestesítő nőt látott, a kosarat pedig ólomfedő takarta le. Két szárnyas nő felemeli a kosarat és Sineár földjére viszik (Babilon). Mit jelent ez a kép? Ez nem Isten munkájának leírása. A két szárnyas nőnek nincs dicsősége. Ők a bukott angyalokat jelképezik, az Úr pedig hívja népét, hogy hagyják el Babilon földjét. Ezek a bukott angyalok a kosarat hordozva tértek vissza Babilonba.

Isten visszaszorította sátán és az ő angyalainak munkáját, hiszen a gonosz terv csődöt mondott, nem tudták megakadályozni azt, hogy Izrael népe újraalakulhasson, és a Templom újjáépülhessen. sátánnak el kellett hagynia Jeruzsálemet, és máshová mennie, hogy tovább építhesse az ő „Babilonját”, Isten és az Ő igazsága ellenségét. Azok a zsidók, akik úgy döntöttek, hogy továbbra is Babilon földjén maradnak, melyet majd később a perzsák foglalnak el, igencsak érezhették sátán haragját. Körülbelül 40 évvel később, Eszter királynő napjaiban a kihalás veszélye fenyegette őket.

Hogyan lehetséges, hogy Zorobábel, Józsué és a nép győzött, és véghezvitték tetteiket? A hit győzelme akkor következik be, ha az Úr szavainak engedelmeskedve haladunk előre, és bízunk az Ő ígéreteiben.

David Manzano 

297. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 2. fejezetéhez (április 11-17.).

Nézzétek, egy bizonyos ember úgy döntött, hogy áthalad Chicago városán bekötött szemmel és segítség nélkül.

Úgy hangzik, mint ha egy olyan történet kezdete lenne, ami nem jól végződik. Elvégre Chicago egy világváros, teli akadályokkal, kezdve a zsúfolt épületekkel, a sűrű lakosságon, a forgalmas utcákon, a rossz időjáráson és csatornákon át az ellenséges emberekig és állatokig. A legtöbben egyetértenének, hogy veszélyes lenne elindulni egy ilyen kirándulásra anélkül, hogy felhasználnánk a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Nézzétek, egy bizonyos ember úgy döntött, hogy áthalad az élet ösvényén ima nélkül és magabízóan.

Mennyivel veszélyesebb ez, mint az első helyzet? Rendkívül szerencsés körülmények mellett az első ember akár sértetlenül át is juthat Chicagon. A második nemcsak földi életét kockáztatja, hanem a síron túli jövőjét is.

„Ha volt valaha idő, amikor őrt kellett állnunk és a legnagyobb komolysággal imádkoznunk, az az idő most van. Jóllehet bizonyos dolgok jóknak tűnnek, szükséges, hogy figyelmesen, imalelkületben megvizsgáljuk azokat, mivel lehet, hogy ügyesen álcázott csalásokkal van dolgunk, amelyek által Sátán megpróbálja olyan ösvényen vezetni az embereket, amely megtévesztésig hasonlít az igaz úthoz.” – Az imádság, 27. o.

Sátán kihelyezte az akadályokat. Isten hozza a megoldást. A döntés a tied.

Lisa Ward

Vidéki Élet hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Cleburne, Texas, USA

Fordította Gősi Csaba

 

5 megjegyzés: