2022. február 10., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 10 - CSÜTÖRTÖK - 1 Mózes 28

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1Móz 28 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+28&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+28&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    A következetes Isten. Bár Izsák először figyelmen kívül hagyja Isten tervét, vagy saját akarata szerint akarja alakítani úgy, hogy Isten világos útmutatása ellenére Ézsaút akarja megáldani, most jó belátásra jut, beilleszkedik Isten tervébe, megáldja Jákobot és útmutatást ad neki, hogy az ő szerepét Isten tervében teljesíteni tudja. Isten pedig következetes marad eredeti terve mellett.     

2.    A kapcsolatot teremtő Isten. Bár a bűn elrontotta az Isten és ember kapcsolatát, Isten gondoskodott létráról, amely ezt a távolságot áthidalja. Ez a létra Jézus Krisztus, aki újra összekötötte a mennyet a földdel. Jákob létrája nagyon forgalmas. Angyalok, fel-alá járnak rajta. Hozzák Istentől a segítséget az emberek számára. Azért forgalmas a létra, mert mer sok az emberi szükséglet és Isten bővölködik a segítségben és az áldásban.   

3.    Az Isten, aki itt van. Jákob, amikor felkel, rácsodálkozik, hogy ott van az Isten és ő nem számított erre. Jákob meglepetését mi is sokszor tapasztaljuk. Bár hiszünk Istenben és a hatalmában, de amikor kézzelfoghatóvá válik az ő jelenléte és hatalma, mi is meglepődünk.  

4.    Isten, aki mennyországgá tesz egy földi helyet is. A mennyország ott van, ahol az Isten van: a szíved, az otthonod, a természet, az imaház. És ahol Isten ott van, ott van az ő szeretete és hatalma. Az Isten közelsége a világ legjobb helye.

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki minden helyzetben jót akar az embernek; aki álom útján is közölheti akaratát; aki az emberi bizalmatlanságot is kezelni tudja, hiszen ez is a bűn következménye: "ha Isten velem lesz" – mondta Jákob; aki komolyan veszi az ember fogadalmát és örül neki.     

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 3. fejezet

3. fejezet – Isten népének állapota (5. rész)

Nem termelnek, csak fogyasztanak

Krisztus hitvalló követői a mennyei mindenség próbája alatt állnak: azonban fagyos hitbuzgalmuk és az Isten szolgálatában tanúsított halovány erőfeszítéseik hűtleneknek mutatják őket. Ha az, amit tesznek, lenne a legtöbb, ami tőlük telhet, nem lenne rajtuk kárhoztatás. Csakhogy ha a szívüket-lelküket belevinnék a munkába, sokkal többet végezhetnének el. Tudják, és a világ is tudja, hogy nagy mértékben elvesztették az önmegtagadás és a kereszthordozás lelkületét. Sok van a rovásán azoknak, akiknek neveit beírják a mennyei könyvekbe. Nem termelnek, csak fogyasztanak. Sokan homályosítják el Isten dicsőségét, takarják el szépségét, akadályozzák meg tiszteletét azok közül, akik Krisztusról neveztetnek. Sokan vannak, akiknek nevei benne vannak a gyülekezet könyvében, de akik nem Jézus szabálya szerint járnak. Ezek nem törődnek az Üdvözítő tanításával és nem végzik az ő munkáját. Ezért aztán az ellenség irányítása alatt állnak. Mivelhogy nem tesznek jót, felmérhetetlen károkat okoznak. Minthogy befolyásuk nem az élet illata az életre, hanem a halál illata a halálra. (Christ’s Object Lesson, 303–304.)

A parancsolat megtartása a bűn leple

Hasonló a veszély ma is a nép között, amely vallja, hogy Isten törvényének letéteményese. Túlontúl hajlamosak azzal hízelegni maguknak, miszerint az a tény, hogy ők megtartják a parancsolatokat, megőrzi őket az isteni igazságszolgáltatás hatalmától. Elutasítják, ha megfeddik őket a gonosz miatt, és azzal vádolják Isten szolgáit, hogy túlzott buzgalommal akarják kirekeszteni a bűnt a táborból. Egy bűngyűlölő Úr szólítja meg azokat, akik vallják, hogy megtartják az ő törvényét, hogy távozzanak el a gonosz minden formájától. A bűnbánat elhanyagolása és az ő Igéjének való engedelmesség ugyanolyan súlyos következményekkel jár Isten mai népére nézve, mint amilyen súlyos kihatással volt ugyanez a bűn az ősi Izraelben. Létezik egy határ, ami után nem fogja immár halogatni ítéletét.Testimonies, IV, 166–167.)

Holtak törvényszegéseikben és bűneikben

Ma a gyülekezeteinket alkotó emberek nagy része holt törvényszegéseiben és bűneiben. Úgy járnak körbe-körbe, mint az ajtó a sarkán. Éveken keresztül hallgatták önelégülten a  lelket felrázó legkomolyabb igazságokat, de nem ültették át azokat a gyakorlatba. Ezért is egyre kevésbé érzékenyek az igazság drága voltára… Ugyan vallást tesznek a hitről, de tagadják az istenfélelem erejét. Ha továbbra is megmaradnak ebben az állapotban, az Úr el fogja vetni őket. Maguk teszik alkalmatlanokká önmagukat arra, hogy az ő szent családjának tagjaivá válhassanak. (Testimonies, VI, 426–427.) 

Emberi moralizálók

Sokan azok közül, akik keresztényeknek nevezik magukat, emberi moralizálók. Visszautasították az ajándékot, ami egyedül teheti képessé őket arra, hogy Krisztusnak a világ előtti képviseletével tisztességet szerezzenek. A Szentlélek munkája idegen számukra. Nem cselekvői az Igének. A mennyei elvek, amelyek megkülönböztetik azokat, akik egyek a Megváltóval, azoktól, akik a világot követik, nem kivehetetlenek. Krisztus hitvalló követői többé nem mondhatók az ő választott és kiváltképpen való népének. Nem észlelhető válaszvonal. Az emberek behódolnak a világnak, életgyakorlatainak, szokásainak, önzésének. A gyülekezet a törvény áthágásával átpártolt a világhoz, holott a világnak kellett volna csatlakoznia a gyülekezethez a törvény iránti engedelmességgel. A gyülekezet nap mint nap alakul át a világ képmására. (Christ’s Object Lesson, 315–316.) 

A bejegyzés, amelyre folt került

Sokaknál van meg az istenfélelem látszata, nevük be van jegyezve a gyülekezet könyvébe, a róluk készült mennyei feljegyzésre azonban folt került. Az őrzőangyal hűségesen megörökítette tetteiket. Minden önző cselekedetet, minden rossz szót, minden elvégzetlen kötelességet, minden titkos bűnt, minden ravasz képmutatást beír az őrzőangyal a mennyei könyvbe. (Testimonies, II, 442.)

Kimerült teherhordozók

Minthogy némelyek nem veszik magukra azokat a terheket, amiket felvehetnének, és nem végzik el azokat a munkákat, amiket el kellene végezniük, a munka azon keveseknek, akik felvállalják, már túl nagy. Ők látják, milyen sok az elvégzendő feladat, ezért túlhajtják magukat, és hamar kimerülnek. (Testimonies, II, 645.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.220/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 3. fejezetéhez (február 5-12.).

A világosság metaforáján keresztül Ésaiás próféta arra hívja Sion népét, hogy világítson az üdvösség evangéliumával. „Kelj fel, tündökölj, mert eljött világosságod, rád ragyogott az Úr dicsősége!” (Ésaiás 60:1) A világosság az üdvösség jelképe (Zsoltárok 27:1). A kettős felszólítással a próféta cselekvésre buzdít: kelj fel és tündökölj!

Manapság az emberek félelemben élnek. A jelenlegi járvány alatt az emberek a sötétségben járnak és a halál árnyékának földjén lakoznak (Ésaiás 9:2). Tudniuk kell, hogy a halálfélelmet le lehet győzni. Isten népének elhívása van, hogy hirdesse az új nap hajnalát. Kelj fel!

Jézus a szolgálatát a világosság metaforájának összefüggésében kezdte. „A nép, amely sötétségben ült, látott nagy világosságot, és akik a halálnak földében és árnyékában ültek, azoknak világosság támadt.” (Máté 4:16) Rögtön ezután Máté beszámol arról, hogy Jézus megkezdte szolgálatát: „Térjetek meg, mert elközelgetett a mennyeknek országa.” (Máté 4:17) Jézus a világ világossága (János 8:12), aki megszabadít bármilyen sötétségből. Ez az az üzenet, amit hirdetnünk kell.

A „tündökölj” egy buzdítás Jézus tanítványainak, hogy az üdvösség világosságát osszák meg másokkal. Jézus azt mondta: „Ti vagytok a világ világossága” (Máté 5:14), „Úgy fényljék a ti világosságtok az emberek előtt” (Máté 5:16). Pál apostol szintén arra bátorít minket, hogy „fényletek, mint csillagok e világon.” (Fil. 2:15) Hirdessétek az üdvösség világosságát sötétségmentes szívvel. Ne hagyjátok, hogy a világosságotok halványan égjen!

Rudi Sanchez

Ószövetség-oktató a Linda Vista Egyetemen, Chiapas, Mexico

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: