2022. április 17., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 17 - VASÁRNAP - 3 Mózes 4

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 3Móz 4 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%204&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=3%20M%C3%B3zes%204&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    A bűnt rendezni kész Isten. Negyedikként a vétekáldozatot mutatja be Isten. Ha valaki vétkezett volt lehetősége rendezni azt, akár pap, vezető vagy egyszerű ember legyen az. A bűn mindenkinek egyformán bűn, de a hatása és következményei súlyosabbak voltak, ha ezt egy lelki vagy polgári vezető követte el, vagy maga az egész gyülekezet. A vezetők vétkeikkel rossz példával szolgáltak a nép számára, ezért Isten nagyobb elővigyázatosságot és felelősséget várt el tőlük és ez tükröződött az áldozatukban is.  Kegyelme azonban elérhető volt mindenki számára.     

2.    A Jézus áldozatára mutató áldozatok. A vétekért hozott áldozatok fontos szerepet töltöttek be az ószövetségi ember bűnrendezésében, azonban rámutattak arra, hogy Jézus áldozata az igazi engesztelés az emberiség bűneire.      

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki kész megbocsátani; aki megmutatja a bűn rendezésének lehetőségét; aki gondoskodik a bűn rendezésének lehetőségéről; aki egyszer végleg megtisztítja a világunkat a bűntől és annak minden átkos következményétől.                 

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 11. fejezet

11. fejezet – Orvos-misszionáriusi munka (1. rész)

Elsőrendű fontosságú hivatás

Földi szolgálata során Jézus több időt szentelt a betegek meggyógyításának, mint a prédikálásnak. (The Ministry of Healing, 19.)

Az orvos-misszionáriusi munka számos ajtót nyit majd meg az igazi reformátor előtt. (Testimonies, VII, 62.)

Az igazi orvos-misszionáriusi szolgálat a gyakorlatba átvitt evangélium. (Testimonies, VIII, 168.)

Az orvos-misszionáriusi munka az evangélium úttörője. A menny szolgálatában és az orvos-misszionáriusi munkában prédikáljuk és gyakoroljuk az evangéliumot. (The Ministry of Healing, 144.) {ChS 132.4}  

A világ Üdvözítője több időt és munkát szentelt a betegségeiktől sújtott emberek meggyógyításának, mint a prédikálásnak. Utolsó rendelkezése apostolainak, földi képviselőinek az volt, hogy helyezzék kezüket a betegekre, hogy meggyógyulhassanak. Amikor a Mester eljön, azokat fogja megdicsérni, akik meglátogatták a betegeket és enyhítették a lesújtottak ínségét. (Testimonies, IV, 225.)

Isten elgondolása szerint az orvos-misszionáriusi munkának kell előkészítenie az utat az erre az időre szóló üdvözítő igazság bemutatása – a harmadik angyal üzenetének hirdetése – előtt. Ha ezen elgondolást valóra váltjuk, az üzenet nem homályosul el, és előrehaladását semmi nem gátolja. (Testimonies, VI, 293.)

Először pótoljátok ki a nélkülözők szükségleteit, enyhítsétek fizikai hiányaikat és szenvedésüket, és akkor szabad utat találtok a szívükhez, amelybe elvethetitek az erény és a vallás magvait. (Testimonies, IV, 227.)   

Semmi nem ajándékoz meg akkora lelki erővel, a buzgóság és az érzületbeli mélység oly mértékű növekedésével, mint, ha meglátogatjuk és megvigasztaljuk a betegeket és az elcsüggedteket, segítve őket abban, hogy meglássák a fényt és hitükkel Jézuson csüngjenek. (Testimonies, IV, 75–76.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.906/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 11. fejezetéhez (április 17-23.).

Ha Isten népe őszinte érdeklődést tanúsítana felebarátjaik iránt, sokakat érnének el az erre az időre szóló különleges igazságokkal. Semmi nem ad, egyáltalán semmi nem kölcsönöz olyan maradandó jelleget a munkának, mint amikor segítséget nyújtunk az embereknek ott, ahol éppen vannak.” (Keresztény szolgálat 136. o.)

Szoktál találkozni emberekkel ott, ahol éppen vannak? Néha olyanok az erőfeszítéseink a bizonyságtevésre, mint azé az emberé, aki egy autóbaleset helyszínére csöppen, és odamegy a vérző áldozathoz, aki az úton fekszik, és azt kérdezi tőle: „Szeretné, ha megmutatnám, hogyan hozza egyensúlyba a bankszámláját?” Bár ez értékes információ lehet, ilyenkor nem erre van leginkább szüksége.

Talán sosem találkozol autóbaleset áldozatával, de a körülötted lévő embereknek olyan szükségletei vannak, amelyek épp olyan sürgősnek hatnak számukra. Ezek a szükségletek és aggodalmak megakadályozzák őket abban, hogy meghallgassanak egy evangelizációs előadást, vagy hogy elfogadják a meghívásodat egy evangelizációs találkozóra. Lehet, hogy azt mondják: „Hogyan is gondolkozhatnék ezen, amikor éppen ezzel és ezzel foglalkozom!”, és itt az „ezzel és azzal” helyett számos dologra gondolnak.

Jézus az emberek alapvető szükségleteit elégítette ki, és aztán azt mondta: „Kövessetek engem!” Meggyógyította az ördöngösöket, a leprásokat és a betegeket. Enni adott az éhezőknek. Ők pedig csak ezek után voltak képesek befogadni az evangélium üzenetét. Így megy ez manapság is. Ha a legegyszerűbb szükségleteket kielégítjük és megtanuljuk, hogyan nyújtsunk alapvető egészségügyi segítséget, akkor a legegyszerűbb módját választottuk, hogy megnyissuk mások szívét, hogy meghallják az evangéliumot.

Karen D. Lifshay

Kommunikációs asszisztens, Hermiston HNA Egyház, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: