2023. március 31., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 31 - PÉNTEK - Jób 6

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Jób 6 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3b%206&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3b%206&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.   Az igazság Istennél van. Jób barátai tévedtek és bizonyos értelemben Jób is tévedett, ő sem látta úgy a dolgokat, ahogyan Isten. Viszont Jób tévedése mégis különbözött a barátai tévedésétől, mert a történet végén Isten igazolja Jóbot és elmarasztalja barátait. Jóbnak imádkozni kell barátaiért.   

2.   Isten megérti a szenvedő embert és ezt várja el gyermekeitől is. Jób barátai az igazsággal voltak elfoglalva, és elfeledkeztek az együttérzésről. Van olyan helyzet, amikor az igazság keresése és szajkózása nem segít. Együttérzésre van szükség. Jób nagyon szépen fogalmazza meg, hogy a könyörület kijár még azoknak is, akik elhagyták Istent. Még a gonoszoknak is. Ő pedig nem érzi gonosznak magát. Nem tud arról, hogy fellázadt volna Isten ellen.

3.   Lehet ártatlan az ember Isten előtt? A Biblia azt mondja, hogy minden ember bűnös és a bűn zsoldja a halál. Mégis különbség van aközött, aki szereti Istent és rajong érte, de emberi gyengeségei folytán hibákat követ le és aközött, akik szándékosan lázadnak Isten ellen. Jób is bűnös halandó volt, de szerette Istent és nem lázadt ellene. Kérdéseket tett fel Istennek, kemény kérdéseket, de nem lázadásból, hanem kétségbeesett keresésében, ahogyan szenvedéseinek okát kereste.

4.   Isten nem azt várja el, hogy bírálgassuk a másikat és szenvedéseinek okát keressük, hanem azt, hogy igaz barátok legyünk. Néha mi is szerepet tévesztünk, mint Jób barátai. Ahelyett, hogy támogatói és vigasztalói lennénk egymásnak a bajban, inkább bírálók vagyunk. Azonban tudnunk kell, hogy az ítélet egyedül Istené, a mienk pedig a feltétel nélküli, igaz szeretet.   

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM  3. fejezet

3. fejezet – A HITEHAGYÁS (9. rész)

Rómának szüksége volt még egy koholmányra ahhoz, hogy hasznot húzhasson tagjának rettegéséből és bűneiből. Ezt a búcsú tana szolgáltatta. A pápa teljes bűnbocsánatot ígért a múltban és a jelenben elkövetett, valamint a jövőben elkövetendő bűnökre, és a büntetés elengedését ígérte mindazoknak, akik részt vesznek a keresztes háborúkban. E háborúkkal az volt a pápa célja, hogy kiterjessze földi uralmát, megbüntesse ellenségeit, és kiirtsa azokat, akik meg merik tagadni lelki tő hatalmát. Ez a tan arra is kioktatta az embereket, hogy az egyháznak fizetett pénzzel egyrészt megszabadulhatnak bűneiktől, másrészt kiszabadíthatják elhunyt barátaik lelkét a kínzó lángokból. Ilyen eszközök alkalmazásával Róma megtöltötte kincstárát, és elősegítette Krisztus állítólagos képviselőinek csillogását, fényűzését és kicsapongását. Krisztusnak pedig nem volt fejét hova lehajtania.'

 

Az úrvacsora bibliai szertartását kiszorította a miseáldozat, ami egyenlő a bálványimádással. A papok azt állították, hogy a szertartások alatt az egyszerű kenyér és bor Krisztus valóságos testévé és vérévé alakul át.' Istenkáromló vakmerőséggel nyíltan állították, hogy van hatalmuk Istent - a mindenség Alkotóját - teremteni. A keresztényeknek halálbüntetés terhe mellett hitet kellett tenniük e borzasztó, mennyet sértő tanítás mellett. Tömegeket dobtak a lángok közé, akik erre nem voltak hajlandók."

 

A XIII. században jött létre a pápaság legiszonyatosabb gépezete: az inkvizíció. A sötétség fejedelme ösztönözte erre a pápai hierarchia vezetőit. Titkos tanácskozásaikon Sátán és angyalai befolyásolták a gonosz embereket, de láthatatlanul köztük volt Isten angyala is, és félelmetes feljegyzést készített méltánytalan intézkedéseikről és tetteikről. E feljegyzések túl iszonyatosak ahhoz, hogy az ember elhordozza őket. "A nagy Babilon... részeg vala a szentek vérétől. " A mártírmilliók szétroncsolt teste bosszúért kiáltott Istenhez a hitehagyó hatalom ellen.

 

1 megjegyzés: