2022. június 14., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 15 - SZERDA - 4 Mózes 36

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 4Móz 36 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%2036&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%2036&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten védi a struktúrát. Izrael népének volt egy struktúrája, rendszere. Izrael népe nem csak úgy ömlesztve volt egy nemzet, hanem szép rendszerben működött. A 12 törzsnek külön identitása, külön földterülete volt Izraelen belül. Egy törzs pedig Izrael lelki életéért felelt, és ebben a törzsben is struktúrák voltak: papok, léviták, énekesek nemzettségei. Sokan úgy gondolják, hogy az egyház felépítése emberi találmány. Ez a fejezet arról tanúskodik, hogy Isten is rendszerben gondolkodik és népét is így vezeti. Ez annyira fontos volt számára, hogy az örökösödési törvény is ennek volt alárendelve. A női örökösök úgy örökölhettek, hogy a törzsi birtokok ne sérüljenek.       

2.    Isten vezető emberei az Ő akarata szerint vezetnek. Bár Mózes hirdette ki az örökösödési szabályokat, azt olvashattuk, hogy ezt Isten akarata szerint tette.     

3.    Isten odafigyelt a nők jogaira. Abban az időben a nőknek igen kevés joguk volt, de Isten megkülönböztette az ő népét a többitől, hogy az Ő népe között a nőknek is megvoltak a jogaik, amelyekkel élhettek.   

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki intézkedéseivel csökkenti a társadalmi különbségeket – Isten mindenkit egyenlőnek teremtett és mindenki egyforma az Ő szemében.             

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 20. fejezet

20. fejezet – Jómódú és befolyásos emberek megszólítása (4. rész)

A bibliai korok jómódú férfiai

Az etióp férfiú magas állást töltött be és befolyása széles körű volt. Isten látta, hogy ha megtér, másokhoz is eljuttatja a világosságot és hatalmasan hozzájárul az evangélium terjesztéséhez. Isten angyalai látogatták meg ezt a világosság után szomjazó férfit, és az Üdvözítő magához vonzotta őt. A Szentlélek szolgálata által az Úr összehozta őt azzal az emberrel, aki elvezette őt ehhez a világossághoz. (The Acts of the Apostles, 107.) {ChS 204.4}  

Amikor a zsidók a zsenge és fiatal gyülekezet elpusztításával próbálkoztak, Nikodémus állt ki védelmükre. Már nem óvatoskodva, tétovázva erősítette a tanítványok hitét, hanem minden vagyonát a jeruzsálemi gyülekezet támogatására és az evangéliumi munka előmozdításának szentelte. Akik azelőtt tisztelték, most gúnyolták és üldözték; bár elszegényedett, de mégsem ingathatták meg, hogy hitéért síkra ne szálljon.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1371/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 20-21. fejezeteihez (június 12-18.).

Van egy mondás, mely szerint a csúcson mindenki magányos, és sajnálatosan igaz, hogy sok sikeres ember nagyon el van szigetelve. A szegények nem aggódnak azon, hogy valaki csak a pénzük vagy a befolyásuk miatt szereti őket. A munkásosztálybelieknek olyan társaik vannak, akikkel ugyanazokon a tapasztalatokon osztoznak, és megértik egymás gondjait. Kevesen mondanak viszont igazat a gazdag embereknek, attól való félelmükben, hogy elvesztik a szimpátiájukat. Minél magasabb pozícióban van valaki, annál elszigeltebbé válhat azoktól az emberektől, akik hajlandóak a valósággal szembesíteni. Az emberek úgy gondolják, butaság lenne megmondani az igazat azoknak, akiknek hatalmuk vagy befolyásuk van.

A királyok régen udvari bolondokat tartottak e célból. Az udvari bolond gyakran megtalálta a módját, hogy elmondja a királynak ezeket a kemény igazságokat, amelyeket a tanácsadók túlságosan is féltek volna elmondani.

Arra invitállak, hogy légy Krisztusért udvari bolond. Arra invitállak, hogy tanuld meg, hogyan oszd meg az evangéliumot olyasvalakivel, aki el van szigetelve azoktól, akik nyíltan szólnának hozzájuk a vagyonuk vagy a befolyásos pozíciójuk miatt.

„A társadalom magas rangban álló személyei között sok sebzett szívű és életunt ember van. … Sokan fogadnák el a segítséget, ha az Úr munkásai személyesen közelednének hozzájuk, éspedig kedvesen, azzal a gyengéd szívvel, amit Krisztus szeretete formált át ilyenné.” Krisztus példázatai 231. o., Keresztény szolgálat 204. o.

Enyhíthetsz azoknak a magányán, akiket a siker elszigeteltté tett, ha tudatod velük, hogy szerető mennyei Atyjuk van, és igaz barátjuk Krisztusban.

Karen D. Lifshay

Kommunikációs asszisztens, Hermiston HNA Egyház, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: