2022. szeptember 22., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 22 - CSÜTÖRTÖK - 1 Sámuel 16

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 16 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2016&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2016&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten előkészíti az üdvtörténelem egyik legkimagaslóbb szereplőjét. A 16. fejezet ismét kiemelkedő fejezete a Szentírásnak. Megjelenik Dávid, a hithős, akinek életútja Jézus előképeként oly sok embernek ad támaszt, erőt, példát a mélységes hitre.  Emberi gyarlóságai ellenére csodálhatjuk, Isten milyen precizitással készítette elő életét, és hány és hány helyzetben világlik át személyén keresztül Jézus alakja. Talán valamennyiünk egyik legkedvesebb bibliai hőse, hisz esendőségénél csak szeretetre méltósága nagyobb. Hányatott élete tapasztalatait átszűrő zsoltáraival emberek sokaságát segítette át és segíti át a nehézségeken, tőle tanulhatjuk   a minden körülmények között megingathatatlan hitet, a vétkekből történő őszinte Istenhez fordulást és annak bizonyítását, hogy Isten várja, hogy segítségül hívjuk, és őszinte bűnbánat esetén a legnagyobb mélységekből is kivon bennünket.

2.    Isten nem a külső alapján ítél, hanem azt nézi, ami a szívben van. Izrael második királyának kiválasztása teljesen különbözik az elsőtől. Saul külsőre minden zsidó férfitól különb, Dávid pedig a legjelentéktelenebb a családban. Bár kedves arcú volt, de nem lehetett a királyt kinézni belőle. Sámuel először olyan tulajdonságok után nézett, amelyek Saul megválasztásában szerepet játszottak. Csak Isten közvetlen beavatkozása tudta megóvni Sámuelt attól, hogy ne a megfelelő embert kenje királlyá.   

3.    Isten felkészíti Dávidot az uralkodásra. Mennyire bölcs az Úr, hogy Dávidot, mint ügyes hárfást viteti   Saul elé. Dávid minduntalan el tudta űzni Saul depresszióját, s közben elleshette, királyként mekkora felelősség fog rá várni. Megadatott számára a lehetőség, hogy készüljön az uralkodásra. Ekkor még, ha az udvar nem tartott igényt a szolgálataira, visszatért nyájaihoz és élte tovább a maga egyszerű életét. Gondolatai viszont, a királyi udvarban szerzett tapasztalatait átszűrve, már a megbízatására való felkészülésén jártak.     

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    akinek a jelenléte gyógyít. Dávid Istent dicsőítő zenéjével Isten jelenlétébe vezette Sault.

b.    aki másképp lát mindent, mint az emberek, Ő azt nézi, ami a szívben van

c.    aki megtalálja a megfelelő vezetőt

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 13. fejezet

13. fejezet – Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” (2. rész)

Nem a törvény által üdvözülünk, de az engedetlenségben sem

Bár összhangban kell lennünk Isten törvényével, mégsem a törvény cselekedetei által üdvözülünk. De engedelmesség nélkül sem! A törvény az a mérce, melynek alapján Isten megítéli jellemünket. Isten parancsolatait azonban nem tudjuk megtartani Krisztus éltet adó kegyelme nélkül. Csakis Krisztus tud megtisztítani bennünket minden bűntől. Ő nem a törvény által ment meg bennünket, de nem is a törvénnyel szembeni engedetlenségünkben!

Krisztus iránti szeretetünk arányban lesz a bűnről való meggyőződésünk mélységével, a bűn ismerete pedig a törvény által van. De önmagunk szemlélése közben tekintsünk Jézusra, aki értünk adta Önmagát, hogy megtisztítson bennünket minden hamisságtól. Hagyatkozzunk hittel Krisztus érdemeire, és Isten az Ő Fiának lelket megtisztító vérére fog tekintetni. Minél tisztábban látjuk azokat a gonoszságokat és veszélyeket, melyeknek ki voltunk téve, annál hálásabbak leszünk Krisztus szabadításáért. Krisztus evangéliuma nem ad engedélyt az embernek arra, hogy megtörje a törvényt, hiszen a szenvedés zsilipjei a törvényszegés miatt nyíltak ki e világra.

A bűn ma is ugyanaz a szörnyű dolog, mint volt Ádám idejében. Az evangélium nem ígéri meg Isten kegyelmét senkinek sem, aki folyamatosan megtöri az Ő törvényét. Krisztus keresztje – mely a menekülés útját biztosítja –, nyilvánvalóvá tette az emberi szív romlottságát, a törvényszegés bűnét, és a bűn által okozott romlást.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

2 megjegyzés: