2022. szeptember 1., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 1 - CSÜTÖRTÖK - Bírák 20

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Bírák 20 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Bir%C3%A1k%2020&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=B%C3%ADr%C3%A1k%2020&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten mindig egységben akarta tudni népét. Az egység mindig nagyon fontos Isten családjában. Viszont nem mindegy, hogy miben vagyunk egyek. Itt Izrael nemzetségei egységesek voltak a rossz elítélésében, az erkölcsi normák védelmében, de egységesek voltak egy törzs kiirtásában is. A történetben pozitív az, hogy van még erkölcsi érzék Izraelben. Még felháborítja őket az elkövetett gonoszság. A Biblia olyan időkről jövendöl, amikor az embereket már fel sem háborítja a gonoszság és erkölcstelenség.  

2.    Izrael népe Isten segítségét kéri. A gonoszság olyan mértékű volt, hogy Istennek oda kellett állni a 11 törzs mellé Benjámin törzsének megbüntetésében. Milyen szomorú, amikor ilyen dolgok történnek Isten népe között? Isten terve az építés és nem a rombolás, de amikor a nép oda jut, hogy erkölcstelenségével önmagát veszélyezteti, Isten kénytelen a pusztítás eszközéhez nyúlni, hogy újra építeni lehessen.          

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki megenged harcot is népe között, hogy megtapasztalják, hogyha nem Ő az irányító, az öldöklés lesz a fő szempont, és gátlástalanul senkit nem kímélnek

b.    akit néha nem értünk, de bíznunk kell Benne, hogy a legjobb úton vezet. Nem értjük, hogy miért állt a 11 törzs mellé a 12-ik törzs megsemmisítésében? Nem értjük, hogy ha odaállt a 11 törzs mellé, miért szenvedtek óriási veszteséget kétszer is, és miért csak harmadjára lettek sikeresek a harcban?

c.    akit meg lehet kérdezni, és aki válaszol is

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 8. fejezet

8. fejezet – Isten parancsolattartó népe (2. rész)

De miért nem kapaszkodnak az Isten gyermekeinek adott ígéretekbe azok, akik megtartják az Ő parancsolatait? Krisztus igazságát a törvényben láthatjuk. A Golgota keresztjén “irgalmasság és hűség összetalálkoznak, igazság és békesség csókolgatják egymást” (Zsolt 85,11; Károli fordítás). Ez a két dolog összhangban kell, hogy legyen a mi munkánkban is.

Az igazságot és a megigazulást Isten szeretetével együtt kell bemutatnunk, ahogy az megnyilvánult Jézusban is. Micsoda tisztaságot látnak majd az emberek! Be kell mutatnunk, mennyire fontos, hogy minden erkölcsi szennytől megszabaduljanak. Ha ezt megtettük, akkor szemlélhetik a drága Üdvözítő kegyelmét és könyörületét, és eltűnik szívükből az a makacs akaratosság, mely oly távol tartott sokakat a világosságtól.

Mindannyiunknak rá kell esnünk a Sziklára, hogy összetörjünk. Lesz-e valaki, aki megmarad makacsságában? Fog-e még valaki ragaszkodni önigazultságához? Lesz-e még valaki, aki nem látja meg, milyen drága nekünk Krisztus? Van-e itt olyan valaki, akinek szívét nem lágyította meg Jézus szeretete? Marad-e még valakiben akár csak egy szemernyi öndicsőítés is?

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

2 megjegyzés: