2022. november 19., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 19 - SZOMBAT - 1 Királyok 19

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Királyok 19 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%2019&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%2019&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten azt akarja, hogy higgyünk benne. A Bibliában a hit és a bizalom ugyanaz a szó. Amikor Isten hitet vár tőlünk, akkor azt szeretné, ha bíznánk benne. Isten szerette volna, ha Illés bízik benne, de Illés egy pillanatra elveszítette Isten szem elől, és a bizalma megingott.

2.    Istent nem haragszik Illésre bizalmatlanságáért. Isten megérti, hogy mi megy végbe Illésben. Ismeri az emberi természetet és tudja, hogy egy erőteljes vallásos élmény után csüggedés következik. Ez történt Illéssel is. Isten ahelyett, hogy megharagudott volna rá, kiemelte őt ebből a helyzetből. Egy angyal által megérintette, ételt és italt adott neki, és ígéretet tett, hogy megerősíti a hosszú úton.    

3.    Isten inkább szeret szelíd, halk hangon szólni. Illés vágyott egy Sínai tapasztalatra, amikor villámok cikáztak, dörgött az ég és remegett a hely. Arra vágyott, hogy Isten úgy szóljon hozzá, mint Mózeshez. Ezért utazik több száz km-t, hogy ott és úgy találkozzon Istennel, ahol és ahogy Mózes. Isten azonban most más módszert használt. Nem volt sem a tűzben, sem a szélvészben, sem a földrengésben, hanem egy szelíd csendes hangban. Ebből az a tanulság, hogy Isten jobban szeret szelíden szólni, mint mennydörögni, és Isten nem ugyanúgy szólít meg minden embert. Mózest a mennydörgésben, Illést pedig a szelíd hangban.

4.    Isten tanítani akar. Isten tanítani akarta Illést. Nem volt könnyű, de megtanulta a leckét, és győztesen került ki ebből a történetből.            

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben:

a.    aki jelezni akarja, hogy nem vagyunk egyedül

b.    aki azt várja, hogy megdicsőítsük őt. Isten megdicsőítésére nem Istennek van szüksége, hanem az embernek. Az Istent megdicsőítő ember részesül a legnagyobb örömben és megelégedettségben

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 5. fejezet

5. fejezet – A MARADÉK LELKI ÉLETE (7. rész)

Tudatos élet az ítélet előtt

Amikor láttam, hogy városainkban az emberek ide-oda sietnek ügyeiket intézve, gondolatban feltettem a kérdést, ők vajon gondoltak-e valaha Isten napjára, amelynek már a küszöbén vagyunk. Mindannyiunknak erre az órára való tekintettel kellene élnünk, mert az hamarosan elérkezik (1SAT, 1886, 25. o.).

Nem engedhetjük meg, hogy az ítélet napja előtt gondtalanul éljünk! Mert bár sokáig késik, mégis közel van, egészen az ajtó előtt, és nagyon siet. Az arkangyal trombitája hamarosan meglepi az élőket és felébreszti a holtakat (CG, 1892, 560–561. o.).

Készen Krisztus visszajövetelére

Ha most nem találunk örömöt a mennyei dolgokról való elmélkedésben, ha nem érdekel Isten ismeretének keresése, ha nem gyönyörködünk Krisztus jellemének szemlélésében, ha a szentség nem vonz bennünket, akkor ezek a tények meggyőznek arról, hogy a mennyel kapcsolatos reményeink hiábavalóak. Tökéletes összhang Isten akaratával: ennek a magasztos célnak szüntelenül a keresztények szeme előtt kell lebegnie! Akkor szívesen beszélnek majd Istenről és Jézusról, valamint az üdvösség és tisztaság otthonáról, amit Krisztus készített az őt szeretőknek. Az apostol úgy mutatja be azt, amikor valaki ezekről elmélkedik, és a lelke gyönyörködik Isten áldott ígéreteiben, hogy ez „a jövendő világ erőinek” megízlelése (5T, 1889, 745. o.).

Ha Istennel rendezett a kapcsolatod ma, összhangban lennél a Megváltóval is, ha ma jönne el (HP, 1891, 227. o.).

2 megjegyzés: