2022. november 22., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 22 - KEDD - 1 Királyok 22

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Királyok 22 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%2022&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kir%C3%A1lyok%2022&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten nem nézi jó szemmel, ha szolgái a gonoszokkal társulnak. Júda Istenhez hűséges királya Jósafát, Izrael gonosz királyához társult, aminek az lett a vége, hogy majdnem életével fizetett érte. Izrael királya meghalt a háborúban, de Júda királya csak csodával határos módon menekült meg.

2.    Istent a gonosz királynak nem válaszol. Akháb minden gonoszsága ellenére kész megkérdezni a próféták által az Urat, hogy háborúba kezdjen-e, az Úr viszont nem kész arra, hogy segítségére legyen. Ezért volt az, hogy a próféták nem a megfelelő választ adták a királyok kérésére.     

3.    Isten mégsem hagyja tanács nélkül népét. Mikeás próféta által helyes üzenetet küld, azonban sem a jó, sem a gonosz király nem hallgatnak rá, aminek meglett a nemkívánt következménye.             

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben:

a.    akit nem lehet megkerülni – Izrael királya megpróbálta

b.    aki engedi beérni a gonoszság gyümölcseit

c.    akit a gonosz királyok megpróbálnak bosszantani

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 6. fejezet

6. fejezet – A MARADÉK ÉLETMÓDJA ÉS MUNKÁJA (3. rész)

Vissza az eredeti étrendhez!

Isten megpróbál minket lépésről lépésre visszavezetni eredeti szándékához, mely szerint az ember a föld természetes termékeiből tartja fenn magát. Akik az Úr visszajövetelét várják, a hús fogyasztását végül teljesen mellőzni fogják, és többé nem lesz étrendjük része. Ezt a célt állandóan tartsuk szem előtt, és állhatatosan törekedjünk elérésére! (CH, 1890, 450. o.).

Komolyabb reformokat kellene már látni a Krisztus közeli visszajövetelére várók között. Az egészségügyi reform azt jelenti, hogy olyan munkát végzünk népünk között, amilyet eddig még nem tettünk. Sokaknak rá kell ébredniük a húsevés egészségkárosító hatására, mert még mindig állatok húsát fogyasztják, amivel veszélyeztetik fizikai, szellemi és lelki egészségüket. Némelyek, akik még csak félig tértek meg a húsevés kérdésében, eltávoznak Isten népétől, és nem járnak többé velük (RH, 1902. május 27.).

A böjt és ima ereje

Most és az idők végezetéig Isten népe mindinkább legyen komolyabb és éberebb, olyan, aki nem saját, hanem vezetője bölcsességében bízik. Különítsenek el böjt- és imanapokat. Nem kell a tápláléktól teljesen tartózkodniuk, viszont csak módjával egyenek a legegyszerűbb ételekből (CD, 1904, 188–189. o.).

A mindenkinek ajánlható igazi böjt tartózkodást jelent mindenféle izgató ennivalótól, és egészséges, egyszerű élelem megfelelő fogyasztásából áll, melyeket Isten bőséges mennyiségben biztosított. Az embereknek kevesebbet kellene arra gondolniuk, mit egyenek és mit igyanak az ideiglenes táplálékokból, és sokkal többet a mennyei eledelre, amely színnel és élettel tölti meg hitéletüket (MM, 1896, 283. o.).

Az istenfélő élet kovásza nem veszítette el végérvényesen az erejét. Abban az időben, amikor a legsúlyosabb elnyomás éri és a legnagyobb veszély fenyegeti az egyházat, a világosságban járó maradék sóhajtozni és kiáltani fog az országban uralkodó utálatosságok miatt. De még ennél is komolyabban imádkoznak majd az egyházért, amelynek tagjai ekkor a világ szokásai szerint cselekszenek (5T, 1882, 209–210. o.).

Bizalom Istenben

Megszenteletlen munkások miatt egyes dolgok olykor tönkremennek. Sírhatsz mások helytelen tetteinek következményei miatt, de ne aggodalmaskodj! A mű a mi áldott Mesterünk felügyelete alatt áll. Ő csak annyit kér, hogy a munkások jöjjenek hozzá személyes tanácsért, és engedelmeskedjenek vezetésének. Szívén viseli a munka minden ágát: a gyülekezeteket, a missziómunkát, a szombatiskolát és az intézményeket. Miért is kellene félni? Azt az erős vágyat, hogy az élettel teli egyházat már látni szeretnénk, a Megváltóba vetett teljes bizalommal kell enyhíteni…

Senki ne terhelje túl erőfeszítésekkel az Istentől származó képességeit, hogy az Úr művét gyorsabb előrehaladásra bírja. Emberi erő nem siettetheti a munkát; ennek mennyei intelligenciával kell egyesülnie… Ha most a legnehezebb terheket hordozó munkásokat félreállítanák, Isten műve akkor is továbbhaladna (7T, 1902, 298. o.).

Családi áhítat

Esténként és reggelente gyermekeiddel együtt imádkozz Istenhez, olvassátok együttesen az Igét, és énekeljétek az Ő dicséretét! Oktasd őket, hogy kívülről ismerjék Urunk törvényeit! (Ev, 1904, 499. o.).

A családi áhítat időszaka rövid legyen, és érintse meg a lelkeket. Ne engedd, hogy gyermekeid vagy családod bármely tagja féljen attól unalmassága vagy az érdeklődés fenntartásának hiánya miatt. Ha hosszú fejezetet olvasol fel és magyarázod azt, vagy hosszú imát mondasz, akkor ez a máskülönben értékes szolgálat csak kifárasztja a körüllevőket, és a megszabadulást a befejezés hozza el…

Az apa az Igéből egy érdeklődést keltő és könnyen érthető részt válasszon; a rövid szövegrészlet is elég tanulságot szolgáltat annak megtanulásához és ismétléséhez egész napon át. Nyíljon alkalom a kérdésekre; érdemes néhány komoly, érdekes megjegyzést is tenni, vagy példaként egy rövid, odaillő történetet elmondani. Legalább néhány versszaknyi, lélekkel teli éneket el lehet még elénekelni, végezetül pedig a záró imádság legyen rövid és célratörő! Aki imádkozik, ne beszéljen mindenről, hanem egyszerű szavakkal fejezze ki kéréseit, és hálával dicsérje a Megtartót! (CG, 1884, 521–522. o.).


2 megjegyzés: