2021. szeptember 14., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 14 - KEDD - 1 Korintus 6

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 24. fejezet 2245. nap

24. fejezet (3. rész) – A KÖZBENJÁRÓ IMA

Sokan élnek reményvesztetten – hozzátok vissza őket a világosság útjára. Sokan elveszítették bátorságukat – bátorítsátok őket. Imádkozzatok értük! – Próféták és királyok, 719. o.

Keressétek meg a lelkeket, imádkozzatok és fáradozzatok értük. Komoly felhívásoknak kell elhangzaniuk. Buzgó imákat kell felajánlanunk. Lanyha, élettelen kérelmeinket váltsák fel igen-igen buzgó könyörgések. Isten Igéje kijelenti, hogy „sokat tehet az igazak odaadó könyörgése”. – Bizonyságtételek 7. kötet, 12. o.

Ez a tevékenységünk megköveteli, hogy úgy őrködjünk a lelkek fölött, mint akikről számot kell adnunk. Krisztus gyengédsége itassa át a munkás szívét. Ha szereted az embereket, akkor azt gyengéd gondoskodással be is bizonyítod. Akkor alázatos, komoly, szívből fakadó imát ajánlsz fel azokért, akikhez ellátogatsz. Krisztus szeretetének illata nyilvánul majd meg az igyekezetedben. Az fog együttműködni az önzetlen munkással, aki életét adta a világ életéért, hogy mély benyomást tegyen az emberek szívére. – Bizonyságtételek 6. kötet, 75–76. o.

Dolgozzunk Isten akarata szerint, imádkozzunk egymásért, és élő hittel vezessük egymást az Úr elé. – Review and Herald, 1888. augusztus 28.

 

Mai Bibliai szakasz: 1Korintus 6

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Korintusi%206&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Korinthus%206&version=NT-HU

Misszionáriusként Ázsiában élek és szolgálok. A világnak ezen a részén a kultúrában jelentős teret kap a tisztelet. Amikor útbaigazítást kérek, mindig óvatosan teszem fel a kérdést, nehogy a partnerem csak annyit tudjon válaszolni, hogy „nem”, mert errefelé tiszteletlenség nem jó választ adni. A kulturális különbségek megkövetelik, hogy – ha lehetséges –, ne hozzunk másokat kínos helyzetbe. 

Pál apostol megjegyzi, hogy a perekig vezető viták és civakodások szégyenérzetet kellene, hogy kiváltsanak a korinthusi hívőkből (5. vers). A helyzet annyira rossz volt, hogy a hívők egymás vitték bíróság elé, kiteregetve a gyülekezet problémáit a hitetlenek előtt (6. vers). Sokkal jobb lenne, ha elfogadnátok a rosszat – intette őket Pál apostol –, mint hogy „ti okoztok bántalmazást és kárt, még pedig atyátokfiainak” (8. vers). Az ilyen viselkedés pont annyira rosszá teszi őket, mint azokat, akik nem tagjai Isten királyságának (9-10. versek). „Ilyenek voltatok pedig némelyek, de megmosattattatok, de megszenteltettetek, de megigazíttattatok az Úr Jézusnak nevében és a mi Istenünk Lelke által” (11. vers). 

A fejezet középpontjában ez a gondolat áll: „Minden szabad nékem, de nem minden használ” (12. vers). A Fülöp-szigeteken, az egyetemünkön az adventista teológia és életvitel tárgyat oktatom. Az egyik fő elv a misszionáriusok számára az, hogy arra törekedjünk, nehogy megsértsünk másokat. Eljutottam oda, hogy tudom értékelni a föld különböző területén élő emberek különböző gondolkodásmódját. Amikor az Egyesült Államokban szolgáltam lelkészként, öltönyben és nyakkendőben prédikáltam, de most megtanultam mezítláb hirdetni az igét, és annak ellenére, hogy meleg van itt, rájöttem, hogy a hosszú ingujjak fontosabbak, mint a nyakkendő. Ha igazodunk a helyi szokásokhoz, az a tisztelet jele.

Visszatérve a szexuális tisztaság témájához, Pál apostol megjegyzi, hogy a szexuális erkölcstelenség megrontja a testet (13. vers). Szégyenteljes egy gyülekezetre nézve, ezért Pál arra figyelmezteti a hívőket, hogy kerüljék a paráznaságot (18. vers). Összefoglalásként így inti őket: „Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, amelyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg; dicsőítsétek azért az Istent a ti testetekben és lelketekben, amelyek az Istenéi” (19, 20. vers). Sok-sok éven keresztül ezt az idézetet mindig az étkezési reformokkal kapcsolatban hallottam, de a valóságban Pál apostol a szexuális tisztaság fontosságáról beszél. Ha ezt az elvet életünk minden területén alkalmazzuk, ezzel megdicsőítjük Istenünket testünkben és lelkünkben egyaránt. Pál ellentétbe állítja ezt a szégyenteljes viselkedést Jézus tisztaságával, akinek a halála által dicsőséget nyerhetünk.

Michael W. Campbell

320. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 24. fejezetéhez (szeptember 12-18.).

„Hagyjuk, hogy a tapasztaltabbak őrködjenek az ifjabbak felett, és amikor látják, hogy megkísértetnek, vonuljanak velük félre és imádkozzanak velük és értük.”

A hivatásos pályafutásom nagy részében ifjúsági szolgálatot láttam el; mint Biblia-oktató, ifjúsági lelkész, ifjúsági irodalom evangelizációs igazgató és egyházterületi ifjúsági igazgató. Az Ellen G. White Hagyaték igazgatóhelyetteseként alkalmam nyílt az egész világot beutazva fiatal emberekkel beszélgetni. Ezek alatt az évek alatt gyakran megkérdeztem a tinédzsereket, akikkel korábban nem találkoztam, hogy „Előfordult-e valaha, hogy valaki a szüleiden kívül kettesben imádkozott veled? Kérdezte-e valaha ifjúsági lelkész, Bilbia-oktató, szombatiskola-vezető vagy más felnőtt az életedben, hogy imádkozhat-e veled egy adott dologgal kapcsolatosan?”

Mindössze egyszer-kétszer válaszolta egy-egy fiatal azt, hogy a szülein kívül valaki más is személyesen velük imádkozott! Mennyi kihagyott alkalom! A fiatalok vágynak arra, hogy a felnőttek valódi érdeklődést mutassanak irányukban, még a lelki fejlődésükben is. Örömmel fogadják a lehetőséget, ha beszélhetnek egy valójában érdeklődő felnőttnek a Jézussal való együttjárásukról, még akkor is, ha a kapcsolatuk Jézussal sosem kezdődött el igazán, vagy megfeneklett.

A közbenjáró imához szükség van állhatatosságra, hitre, együttérzésre, a önhittség hiányára és szeretetre. Ha ezen tényezők egyike hiányzik az imaéletünkből, megkérhetjük Istent, hogy segítsen betölteni a hiányt, változtassa meg a szívünket és alakítsa át a fontossági sorrendet. Ő minden erejével azoknak a személyeknek az életén akar dolgozni, akikért imádkozunk. Imádkozzunk többet, és aggodalmaskodjunk kevesebbet!

Cindy Tutsch

Blogszerkesztő, RevivalandReformation.org

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: