2021. szeptember 16., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 16 - CSÜTÖRTÖK - 1 Korintus 8

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 24. fejezet 2247. nap

24. fejezet (5. rész) – A KÖZBENJÁRÓ IMA

Imádkozzatok a prédikátorokért! – Isten népe körében ezekben az ünnepélyes időkben gyakran kellene imaórákat tartanunk. Az elmének szüntelenül imalelkületben kell lennie. Mind otthon, mind a gyülekezetben imádkozzanak a prédikátorokért. – In Heavenly Places, 87. o.

Amikor ifjak indulnak el hirdetni az igazságot, imaórákat kellene tartanotok érettük. Imádkozzatok, hogy Isten kösse őket magához, adjon nekik bölcsességet, kegyességet, és tudást! Imádkozzatok, hogy őrizze meg őket Sátán csapdáitól, tartsa meg ártatlannak a gondolataikat és szentnek a szívüket! Kérlek titeket, akik félitek az Urat, ne pazaroljátok időtöket haszontalan beszédre és fölösleges munkára, csak hogy büszkeségeteket kielégítsétek! Az így megtakarított időt töltsétek Istennel, és küzdjetek lelkészeitekért. Erősítsétek karjukat, mint Áron és Hur a Mózesét. – Bizonyságtételek 5. kötet, 162. o.

Imádkozzatok a gyülekezetek ifjúságáért! – Az idősebbek és tapasztaltabbak vigyázzanak a fiatalabbakra, és ha látják, hogy kísértés környékezi őket, álljanak melléjük, és imádkozzanak együtt velük. – Üzenet az ifjúságnak, 18. o.

A szombatiskolai tanítók imádkozzanak csoportjuk tagjaiért! – Isten munkásaiként Jézus személyére összpontosítsunk, ne a sajátunkra. Nagyobb felelősséget kellene éreznünk a lelkekért, naponta kellene imádkoznunk értük, és kérnünk Istentől az erőt és a bölcsességet, hogy kellőképpen bemutathassuk szombaton a leckék tartalmát.

Tanítók! Hétközben is találkozzatok csoportotok tagjaival, és imádkozzatok velük együtt! Tanítsátok meg őket helyesen imádkozni! Kéréseitek legyenek rövidek és egyszerűek! – Tanácsok a szombatiskolai oktatóknak, 125. o.

A diákok imádkozzanak tanáraikért! – A diákoknak saját imaórájuk legyen, amikor egyszerű, de forró kéréseiket felküldhetik Istenhez. Kérjenek áldást és fizikai erőnlétet iskolájuk igazgatójára és tanáraira; kérjenek számukra tiszta gondolkodást, erkölcsi erőt, józan ítélőképességet és isteni kegyelmet, hogy az Ő munkáját végezhessék. – A keresztény nevelés alapelvei, 293. o.

 

Mai Bibliai szakasz: 1Korintus 8

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Korintusi%208&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Korinthus%208&version=NT-HU

Pál apostolt teljesen lefoglalják a korinthusi gyülekezet tagjainak problémái. A hívők első generációjának legszélesebb körben ismert vezetőjeként most a „bálványáldozati hús” (1. vers) problémás témája felé fordítja figyelmét. A válasz látszólag egyértelmű volt, hiszen az apostolok megtiltották bármi olyannak a fogyasztását, amit bálványoknak ajánlottak fel (lásd ApCsel 15:20-29).

Bár ez a keresztény életvitelre vonatkozó elvárás nagyon is ismert volt, Pál mégis vitába száll azokkal, akik ennek engedelmeskedve nem esznek bálványáldozati húst, és emiatt elégedettek magukkal, sőt büszkévé kezdenek válni a viselkedésükre. „Az ismeret felfuvalkodottá tesz” (1b vers) – figyelmezteti őket, mert ezek a bálványok egyszerű ember alkotta tárgyak, amiket sátán arra használ, hogy széthúzást szítson, és a lelki növekedést gátolja (ahogy azt korábban, a 4. fejezetnél megjegyeztük). Pál ezt a vitát használja fel arra, hogy mélyebben gyökerező problémákhoz jusson el, mint hogy a keresztényeknek hogyan kellene viszonyulniuk egymáshoz.

Ez a helyzet egy vegetáriánus személyre emlékeztet, akit régen ismertem: ő mindig megvizsgált minden fogást a gyülekezeti közös étkezések alkalmával, áldását adva azokra, amiket rendben talált. Mindenki mást, aki nem elfogadható ételt hozott, megdorgált, mert ők nem követték megfelelően a Prófétaság Lelkét (azaz Ellen White profetikus tanácsait). Vegetáriánus lelkészként aggódni kezdtem, mert voltak néhányan újak köztünk, akik csak akkor ismerkedtek az egyházzal, és néha halat vagy húst hoztak ezekre az összejövetelekre. Amikor megkérdeztem ezt a személyt, hogy mit mond arra, hogy Jézus evett halat, azt mondta: „Jézus nem volt a teljes igazság birtokában, nem ismerte a Prófétaság Lelkét.” Más szavakkal, ha Jézus ismerte volna Ellen White egészségügyi tanácsait, Ő is vegetáriánus lett volna. E kijelentés merészsége még ma is megdöbbent.

Pál apostol megfigyelte, hogy nem az általunk fogyasztott ételek által jutunk közelebb Istenhez (8. vers). Először is a fontossági sorrendünket kell rendbe tennünk! Ha ezt megtesszük azáltal, hogy Krisztus-központú életet élünk, egy valóban érett hívő úgy fog élni, hogy ne váltson ki „megütközést az erőtlenek között” (9. vers), akik újonnan jutottak hitre.

Michael W. Campbell

320. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 24. fejezetéhez (szeptember 12-18.).

„Hagyjuk, hogy a tapasztaltabbak őrködjenek az ifjabbak felett, és amikor látják, hogy megkísértetnek, vonuljanak velük félre és imádkozzanak velük és értük.”

A hivatásos pályafutásom nagy részében ifjúsági szolgálatot láttam el; mint Biblia-oktató, ifjúsági lelkész, ifjúsági irodalom evangelizációs igazgató és egyházterületi ifjúsági igazgató. Az Ellen G. White Hagyaték igazgatóhelyetteseként alkalmam nyílt az egész világot beutazva fiatal emberekkel beszélgetni. Ezek alatt az évek alatt gyakran megkérdeztem a tinédzsereket, akikkel korábban nem találkoztam, hogy „Előfordult-e valaha, hogy valaki a szüleiden kívül kettesben imádkozott veled? Kérdezte-e valaha ifjúsági lelkész, Bilbia-oktató, szombatiskola-vezető vagy más felnőtt az életedben, hogy imádkozhat-e veled egy adott dologgal kapcsolatosan?”

Mindössze egyszer-kétszer válaszolta egy-egy fiatal azt, hogy a szülein kívül valaki más is személyesen velük imádkozott! Mennyi kihagyott alkalom! A fiatalok vágynak arra, hogy a felnőttek valódi érdeklődést mutassanak irányukban, még a lelki fejlődésükben is. Örömmel fogadják a lehetőséget, ha beszélhetnek egy valójában érdeklődő felnőttnek a Jézussal való együttjárásukról, még akkor is, ha a kapcsolatuk Jézussal sosem kezdődött el igazán, vagy megfeneklett.

A közbenjáró imához szükség van állhatatosságra, hitre, együttérzésre, a önhittség hiányára és szeretetre. Ha ezen tényezők egyike hiányzik az imaéletünkből, megkérhetjük Istent, hogy segítsen betölteni a hiányt, változtassa meg a szívünket és alakítsa át a fontossági sorrendet. Ő minden erejével azoknak a személyeknek az életén akar dolgozni, akikért imádkozunk. Imádkozzunk többet, és aggodalmaskodjunk kevesebbet!

Cindy Tutsch

Blogszerkesztő, RevivalandReformation.org

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: