2020. január 10., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 10 - PÉNTEK - Jób 19


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 17. fejezet 1641. nap

Ezt az igazságot azonban nem a tudós teológusok értették meg. Ha a teológusok lelkiismeretes őrök lettek volna, akik szorgalmasan és imádkozva kutatják a Szentírást, akkor tudták volna, mikor van éjszaka; a próféciákból megtudhatták volna, hogy milyen események közelednek. De ők nem álltak helyükön, és az üzenetet alázatosabb emberek kapták. Jézus ezt mondta: "Járjatok, amíg világosságotok van, hogy sötétség ne lepjen meg titeket!" (Jn 12:35). Akik elfordulnak az Istentől származó világosságtól, vagy nem keresik, amikor elérhető, azok sötétségben maradnak. De a Megváltó kijelenti: "Aki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága" (Jn 8:12). Aki szívének teljességével vágyakozik Isten akaratát teljesíteni, feszülten figyelve a már kapott világosságra, az nagyobb világosságot fog kapni. Ennek a léleknek Isten fénylő mennyei csillagot küld, hogy elvezesse minden igazságra.

Krisztus első eljövetelekor a szent város papjai és írástudói, akikre Isten rábízta kinyilatkoztatásait, felismerhették volna az idők jeleit, és hirdethették volna a Megígért jövetelét. Mikeás megjövendölte a Messiás születési helyét; Dániel meghatározta adventjének idejét (Mik 5:2; Dán 9:25). Isten ezeket a próféciákat a zsidó vezetőkre bízta. Nem volt mentségük, ha nem tudták, és a népnek nem hirdették, hogy a Messiás a küszöbön van. Tudatlanságuk bűnös mulasztás következménye volt. A zsidók emlékműveket építettek Isten megölt prófétáinak, miközben a föld nagyjainak hódolva meghajoltak Sátán szolgái előtt. Amíg földi pozícióért és hatalomért küzdöttek, szem elől veszítették a menny Királya által felkínált méltóságokat.

Izrael véneinek mélységes és tiszteletteljes érdeklődéssel kellett volna kutatniuk, hogy hol, mikor és milyen körülmények között játszódik le a világtörténelem legnagyobb eseménye - Isten Fiának eljövetele, aki azért jön, hogy megváltsa az embert. Az egész népnek őrködni és figyelni kellett volna, hogy az elsők között köszönthesse a világ Megváltóját. De íme, a názáreti dombok felől két fáradt vándor érkezik Betlehembe, és végigmegy a keskeny utcán, egészen a város keleti határáig, hiába keresve fedett helyet éjszakára. Egyetlen ajtó sem tárul ki előttük. Végül egy ütött-kopott istállóban találnak menedéket. Ott született meg a világ Megváltója.

Az angyalok látták azt a dicsőséget, amelyben Isten Fia osztozott az Atyával, a világ megalapítása előtt. A mennyei lények feszült érdeklődéssel várták azt az eseményt, amely minden embernek mérhetetlen örömöt kínált: Krisztus megjelenését a földön. Isten angyalokkal küldte el az örömhírt azoknak, akik felkészültek arra, hogy fogadják e hírt, és örömmel elmondják a föld lakóinak. Krisztus lehajolt, hogy magára öltse az ember természetét. Végtelenül súlyos lelki terhet kellett hordoznia, hiszen a bűn volt az, ami Isten fiának áldozatát követelte. De az angyalok azt akarták, hogy a Magasságos Fia megalázottságában is jelleméhez illő méltóságban és dicsőségben jelenjék meg az emberek előtt. Összegyűlnek-e vajon a föld nagyjai Izrael fővárosában, hogy köszöntsék az Üdvözítőt, amikor megérkezik? Bemutatják-e angyalseregek a várakozók csapatjának?

Egy angyal a földre száll, hogy megnézze, ki készült fel Jézus köszöntésére. De a várakozás semmi jelét sem látja. Nem hallja, hogy bárki is himnuszt énekelne, vagy ujjongana a Messiás eljövetelének közeledtén. Az angyal egy ideig a kiválasztott város és a templom felett lebeg, ahol Isten jelenléte századokon át megmutatkozott, de ott is ugyanaz a közömbösség uralkodik. A papok, hivalkodó pompával, tisztátalan áldozatot mutatnak be a templomban. A farizeusok hangoskodva szólnak a néphez, vagy kérkedő imát mondanak az utcasarkokon. A királyi palotákban, a filozófusok gyűlésein, a rabbik iskoláiban senki sem törődik azzal a csodálatos ténnyel - ami az egész mennyet örömmel és dicsőítéssel töltötte be - , hogy az ember Megváltója most fog megjelenni a földön.

A Krisztus-várásnak semmi tanújele nincs. Senki sem készül az élet Fejedelmének fogadására. A döbbent mennyei hírnök már-már visszatér a mennybe a szégyenteljes hírrel, amikor észreveszi a pásztorok egy csoportját, akik nyájukat őrizték az éjszakában. Miközben a pásztorok a csillagos eget nézik, eltűnődnek azon a prófécián, amely szerint a Messiás eljön a földre, és vágyakoznak a világ Megváltójának adventjére. Itt vannak azok az emberek, akik felkészültek a mennyei üzenet fogadására. És egyszer csak megjelenik Isten angyala, és elmondja a jó hírt, a nagy örömhírt. Mennyei dicsőség árasztja el az egész síkságot, számtalan angyal jelenik meg, és mintha az öröm túl nagy volna ahhoz, hogy csak egy küldött hozza a mennyből, sok-sok hang zendít rá arra a himnuszra, amelyet az egész üdvözült sereg egy napon énekelni fog: "Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek, és e földön békesség, és az emberekhez jó akarat!" (Lk 2:14).

Mai Bibliai szakasz: Jób 19

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Jób visszakérdez barátaitól, meddig fogják még szavaikkal ostromolni őt. (2. vers) Már tízszer megalázták (3. vers). Jób állítja, hogy semmi rosszat sem tett (4. vers), viszont szeretné, ha a barátai is megértenék, hogy amit ő megtapasztal, az nem más, mint egy – Isten által Jób számára kikövezett –, szent út (6. vers). Isten Lucifert teremtette meg, a hajnal fiát, nem pedig sátánt. Mivel Jóbnak kiváló kapcsolata van Istennel, ezért segítségül hívja Őt a rossz, az „erőszak” ellen, amitől szenved, de nem kap választ (7. vers).

Az igaz, hogy Isten megengedett néhány dolgot Jób ellen, mivel Isten őt választotta ki példaként az el nem bukott világok számára. Eltorlaszolta Jób útjait, így ő nem tudott rajtuk végigmenni; sötétbe borította ösvényét; megfosztotta becsületétől; leemelte a koronát a fejéről; tönkretette őt mindenhol; gyökerestül kitépte reményét, mint valami fát (8-10. vers). Jób úgy érzi, hogy Isten felerősítette haragját ellene és ellenségként tekint reá (11. vers). Valójában Isten ellensége csakis sátán, és ha Isten ellenségként tekintene Jóbra, az felvetne néhány problémát.

Sátán ki is használta Isten engedélyét, és angyalai hatalmas seregként indultak meg Jób ellen (12. vers). Még kedves és közeli barátai is ellene fordultak: a testvére eltávolodott tőle, a barátai elidegenedtek, a rokonai elfutottak előle, más barátai megfeledkeztek róla. Háznépe idegenként nézett reá, a szolgái megtagadták őt, felesége idegenkedett a lélegzetvételétől is, a fiatalok megvetették, és kibeszélték a háta mögött. A közeli barátai elkerülték, akik korábban szerették, ellene fordultak (13-19. vers). De vannak fizikai következmények is: nagyon lesoványodott, és a haláltól is csak az ínyének húsa miatt menekült meg (20. vers). Szó szerinti fordítás szerint „a csontja belevág a bőrébe és húsába”, ami egy olyan fizikai problémát ír le, ami mélyebb, mint ami a felszínen látszik. Ha a csont látszódik a bőrén keresztül, akkor nagyon-nagyon sovány. Szánalomért könyörög a barátaitól, mivel a dolgok helyes értelmezése az, hogy „Isten keze érintett engem” (21. vers). „Miért üldöztök engem úgy, mint az Isten, és mért nem elégesztek meg a testemmel?” (22. vers).

Később Jób azt kívánja, bárcsak feljegyeznék szavait egy könyvbe, de azok a mennyei feljegyzésekben vannak benne! (23. vers). Biztonságosan kellene vassal bevésni őket egy sziklába, hogy örökre megmaradjanak. Az örök Kőszikla kezében vannak örökké, és ezek a kezek át lettek szegezve vas szegekkel! (24. vers). „Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll” (25. vers). Milyen szilárd a feltámadásba vetett hite! És a feltámadás után, a bőrében, abban a bőrében, amit sátán kelésessé tett és lefosztott „testemben látom meg az Istent” (26. vers, új prot. ford.). Jób mondja, hogy magának látja meg Istent (27. vers). A szemei Istent fogják látni, és nem egy idegent.

Jób emberközpontú filozófus barátainak félre kellene tenniük hamis elméleteiket és félniük a fegyvertől, Isten büntetésétől, „mert a fegyver a bűnök miatt való büntetés” (29. vers). A hamisságot kiértékelik a vizsgálati ítéletnél.

Szerető Istenünk, mi tudjuk, hogy a mi Megváltónk él, ez éltet Téged is bennünk, kérünk tarts meg minket a kezeidbe írva. Ments meg minket és szeretteinket a gonosz kardjától! Ámen.


Koot van Wyk

231. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM  17. fejezetéhez (január 5-11.).

12 éves koromban volt egy tanárom, aki meg volt róla győződve, hogy a világ nem tart tovább még legfeljebb két évnél. Ennek eredményeképpen a fiatal felnőttként megélt életem nagy része meglepetést jelentett számomra. Úgy gondoltam, nem fogok leérettségizni, lediplomázni, megházasodni és nem lesznek gyerekeim. Jézus mindig nagyon közel volt, és az Ő érkezésére mutató események nap mint nap történtek. Az izgatottságom nagyfokú volt, azonban a csúcsra járatott izgalmat nehéz évről évre fenntartani. Emlékszel a tíz szűz példázatára? Még azok is, akik jól felkészültek voltak, elaludtak.

Ez történt akkor, amikor Jézus első alkalommal közénk jött. A próféták megjövendölték az időt, a helyet, és az Ő érkezésének körülményeit, mégis kevesen voltak készen rá, hogy üdvözöljék Őt. Büszkeséggel telve, önelégültséggel és a vallási hagyományok különböző formái által a legtöbben békésen ábrándoztak egy olyan Messiás eljöveteléről, aki számukra pénzt és hatalmat hoz, nem pedig olyanról, aki alázatosságot és áldozatot mutat be.

Jézus eljövetele még mindig közel van! Szabadabban járhatunk istentiszteletre, és több Bibliához juthatunk hozzá, mint bármikor a korábbi évszázadokban, mégis sok Biblia csak a port fogja a polcokon. Az ellenség keményen dolgozik azon, hogy meggyőzön minket arról, hogy a mindennapi gondjaink fontosabbak, mint a jövőre való felkészülés. Biztonságunk megmaradásának egyetlen záloga abban rejlik, hogy az Istennel való kapcsolatunkat naponta élőként ápoljuk, imával, bibliatanulmányozással és azzal, hogy másokkal megosztjuk hitünket. Fogadjuk meg, hogy soha nem hagyjuk Isten iránti szeretetünk lángját kihunyni azáltal, hogy elhanyagoljuk a vele való kapcsolatunkat!

Lisa Ward
Cleburne, Texas, USA
Fordította Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése