2024. január 11., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 11 - CSÜTÖRTÖK - Ézsaiás 49

Az új évben új könyvet kezdtünk el közösen olvasni, a JÉZUS ÉLETE című könyvet. Tarts velünk nap mint nap!

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ézsaiás könyve 49 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2049&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2049&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten Szabadítót biztosít népének. Ezzel a fejezettel Ézsaiás könyvének egy olyan szakasza kezdődik, amely Isten népének Szabadítóját mutatja be, aki nem más, mint Jahve szenvedő Szolgája. Bár eredetileg Izrael szabadítóját mutatná be a babiloni fogságból, de ezen sokkal túl mutat, mert egy isteni szabadítót mutat be, aki Jézus Krisztusban, a Messiásban testesül meg.

2.    A Szabadító.

a.    Ő a második Izrael (Izraelnek be kellett volna mutatni Istent a világnak, de ebben kudarcot vallott – Jézus, a második Izrael ezt be fogja teljesíteni).

b.    Ő a világosság, aki a pogányokat Istenhez vezeti

c.    Ő Isten szövetsége. Isten szövetséget kötött Izraellel, de az a szövetség Izrael népe miatt nem lett teljes. Isten azonban elküldi az Ő szenvedő Szolgáját, aki új szövetséget köt, egy olyan szövetséget, amely betölti szerepét.

3.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki már az anyaméhben elhívta szolgáját

b.    akinek dicsősége szenvedő Szolgájában tükröződik

c.    aki Szolgáját a pogányok világosságává teszi

d.    akit megvetnek az emberek, és utálnak a népek

e.    aki a kegyelem idején meghallgat

f.      aki védi népét a fogságból hazavezető úton

g.    aki akkor sem feledkezik meg népéről, ha az anyák megfeledkeznének gyermekeikről

h.    ki ölben és vállon hordja megváltott gyermekeit

i.       aki Szabadító és erős Isten

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy tudja, Te Szabadítót biztosítottál neki, aki megvédi őt a menny felé vezető úton és bevezeti országodba, Jézus nevében! Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 3. fejezet

3. fejezet – „Az időnek teljessége” (5. rész)

Sátán arra törekedett, hogy elzárja az embereket Isten ismeretétől, elterelje figyelmüket Isten templomáról, és így megalapíthassa a maga birodalmát. A felsőbbségért folytatott küzdelmét látszólag mindig siker kísérte. Igaz ugyan, hogy Istennek minden nemzedékben voltak eszközei. Még a pogányok között is voltak olyanok, akik által Krisztus munkálkodott, hogy kiemelje az embereket a bűnből és a romlásból. De ezeket az embereket megvetették és gyűlölték. Sokan közülük erőszakos halált szenvedtek. Mind sűrűbb és sűrűbb lett a sötét árnyék, amelyet Sátán borított a földre.

A pogány eszmék által Sátán hosszú időn át távol tartotta az embereket Istentől, nagy győzelmét azonban Izrael hitének megrontása által aratta. A pogányokat saját elképzeléseik foglalkoztatták, s azokat istenítették. Az istenismeret kihalt közülük és egyre inkább lezüllöttek. Izraellel is ugyanez történt. Az az elképzelés, hogy az ember cselekedeteivel megválthatja önmagát, minden pogány vallás alapvető elve. Ezt az elvet a zsidó vallás is átvette. Sátán ültette el ezt az elgondolást. Ahol pedig ezt vallják, ott nincs védőgát a bűn ellen.

A megváltás üzenetét Isten emberi eszközök útján közölte a világgal. A zsidók azonban önmaguknak akarták kisajátítani az örök életet jelentő igazságot. Felhalmozták maguknak az élő mannát, s az megromlott. A vallás, amelyet megpróbáltak a maguk számára elrejteni, botránykővé lett. Megrabolták Isten dicsőségét, és megkárosították a világot az evangélium meghamisításával. Vonakodtak átadni magukat Istennek, hogy eszközei legyenek a világ megmentésére, így Sátán eszközeivé váltak a világ elpusztítására.

2 megjegyzés: