2024. január 29., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 29 - HÉTFŐ - Jeremiás 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Jeremiás könyve 1 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%201&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten olyan prófétát hív el, amilyenre az adott időben szükség van. Új idők köszöntöttek Izraelre, és nem könnyű idők. Babilon hatalmas lett és veszélyeztetni kezdte a kis népeket, így Izraelt is. Izrael még az ilyen időben sem kereste hűséges Istenét, hanem bálványokhoz folyamodott segítségért és Egyiptomban keresett támogatást.

2.    Isten bátorítja az új prófétát. Jeremiás még fiatal és tapasztalatlan volt, a feladat pedig nagyon nagy, de Isten bátorította őt, hogy ne féljen, mert Ő választotta ki prófétának, Ő lesz a segítsége és oltalma, és Ő adja szolgálatához az erőt és a bölcsességet.

3.    Isten megtisztítja a prófétát. Jeremiás próféta elhívása hasonló volt Ézsaiás elhívásához. Mindkettő úgy indult, hogy Isten megtisztította az ajkukat. A próféta leggyakrabban használt munkaeszköze a szája, amellyel Isten megmentő és életet átalakító üzenetét hirdeti, ezért fontos, hogy tiszta és Istennek szentelt legyen.

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki születésünk előtt ismer, és feladatot tervez nekünk

b.    aki a fiatalokat is fel tudja használni művében

c.    aki nagy jelentőségű feladatot bízott prófétájára

d.    aki pontosan meghatározza a feladatot, aminek a végrehajtásához mindent biztosít

e.    aki felövezi a prófétát, és teljes védelmet ígér számára, ahogy ezt minden gyermekének megteszi

f.      aki beteljesíti Igéit

g.    aki figyelmeztet és felkészít a veszedelemre

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy tudja, Neked terved van vele, és nem is akármilyen terved, Jézus nevében! Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 8. fejezet

8. fejezet – A húsvéti látogatás (2. rész)

A húsvét megünneplése a zsidó nemzet születésével kezdődött. Egyiptomi fogságuk utolsó éjszakáján, amikor semmi jele sem volt a szabadulásnak, Isten megparancsolta, hogy készüljenek fel az azonnali utazásra. Figyelmeztette a fáraót, hogy az egyiptomiakat egy utolsó csapás fogja sújtani, és utasította a zsidókat, hogy gyűjtsék össze családjukat lakhelyükön. Miután meghintették ajtófélfáikat a megölt bárány vérével, a bárányt sütve, kovásztalan kenyérrel és keserű füvekkel kellett megenniük. "És ilyen módon egyétek azt meg: Derekaitokat felövezve, saruitok lábaitokon és pálcáitok kezetekben, és nagy sietséggel egyétek azt, mert az Úr páskája az"- mondotta az Úr (2Móz 12:11). Éjfélkor az egyiptomiak minden elsőszülöttje meghalt. Ezután a fáraó üzenetet küldött Izraelnek: "Keljetek fel, menjetek ki az én népem közül, [...] és menjetek, szolgáljatok az Úrnak, amint mondátok" (2Móz 12:31). A zsidók független nemzetként távoztak Egyiptomból. Az Úr megparancsolta, hogy a húsvétot évenként tartsák meg. "Mikor pedig a ti fiaitok mondandják néktek: Micsoda ez a ti szertartástok? Akkor mondjátok: Páskha-áldozat ez az Úrnak, aki elment az Izrael házai mellett Egyiptomban, mikor megverte az Egyiptombelieket" (2Móz 12:26-27). A csodálatos szabadulás története így szállt nemzedékről nemzedékre.

A húsvétot a kovásztalan kenyerek hétnapos ünnepe követte. Az ünnep második napján az évi termés első zsengéjét, egy kéve árpát mutattak be az Úrnak. Az ünnep szertartásai Krisztus munkásságát jelképezték. Izrael Egyiptomból való szabadulása a megváltást példázta, ennek emléke volt a pászkaünnep. A megölt bárány, a kovásztalan kenyér és az első zsenge a Megváltót jelképezte.

Krisztus korában a húsvét megünneplése a legtöbb ember számára puszta formasággá süllyedt. De micsoda jelentősége volt Isten Fia számára!

2 megjegyzés: