2024. január 28., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 28 - VASÁRNAP - Ézsaiás 66

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ézsaiás könyve 66 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2066&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2066&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten végtelenül hatalmas. Azzal, hogy házat akartak építeni Istennek, azt jelezték, hogy be akarják zárni valahova, korlátozni akarták Őt. Isten azt mondja, hogy a menny a trónusa, a föld pedig a lábainak zsámolya, ezért nem lehet Őt egy házhoz kötni. A bálványokat be lehetett csukni egy házba, de Istent nem.

2.    Isten hatalmas, de szereti az alázatosakat. Ézsaiás szerint Isten arra tekint, aki „nyomorult és megtört szívű, és aki igéit tiszteli.”

3.    Szégyent vallanak azok, akik gúnyolják azokat, akik tisztelik Isten Igéit. Ezek azt mondják, hogy mutassa meg Isten a dicsőségét, és látni akarják örömüket. Akik ezt mondják, szégyent vallanak, viszont akik tisztelik Isten nevét, Isten oltalmában részesülnek.

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki mindent alkotott, minden az Ő keze alkotása révén keletkezett

b.    aki reagál arra, ha komolytalanul veszik tiszteletét és gúnyt űznek istentiszteleti szertartásaiból

c.    aki pillanatok alatt egy egész nemzetet szül

d.    aki folyamkét árasztja népére a békét

e.    aki az anyához hasonlóan vigasztalja fiait

f.      aki támogatja szolgáit

g.    aki csodát tesz népe között, és ennek hírét elviszi messzi pogány földekre

h.    akit népe szombatról szombatra imád

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy tudja, Istene hatalmas Isten, de az alázatosokhoz lehajol és megsegíti őket, Jézus nevében! Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 8. fejezet

8. fejezet – A húsvéti látogatás (1. rész)

Lukács 2:41-51

A zsidóknál a tizenkettedik életév volt a választóvonal a gyermekkor és az ifjúkor között. Amikor egy héber fiú betöltötte ezt az életkort, a törvény fiának és Isten fiának nevezték. Különleges lehetőségeket kapott a vallásos oktatásra, és elvárták tőle, hogy részt vegyen a szent ünnepeken és szertartásokon. Ennek a szokásnak megfelelően látogatott el a gyermek Jézus húsvétkor Jeruzsálembe. József és Mária - csakúgy, mint a többi hű izraelita - minden évben elmentek, hogy részt vegyenek a húsvéti ünnepen. Amikor Jézus elérte az előírt életkort, őt is magukkal vitték.

Évenként három ünnep volt: a húsvét, a pünkösd és a sátoros ünnepek, amikor minden izraeli férfinak meg kellett jelennie az Úr előtt Jeruzsálemben. E három ünnep közül húsvétkor jöttek el a legtöbben. Sokan jöttek azokból az országokból, ahol a zsidók elszórtan éltek. Palesztina valamennyi vidékéről is rengeteg hívő eljött. Mivel az utazás Galileából napokig tartott, az utazók nagyobb csoportokba tömörültek, társaságot és védelmet keresve. A nők és az öregek ökör- vagy szamárháton mentek a meredek, sziklás utakon. Az erősebb férfiak és a fiatalok gyalogszerrel utaztak. A húsvét március végére vagy április elejére esett, a mezők virágba borultak, a madarak boldogan énekeltek. Az utat Izrael történetének emlékhelyei szegélyezték. Az apák és anyák elbeszélték gyermekeiknek a csodákat, amelyeket Isten művelt gyermekeikért az elmúlt időkben. Az utazás alatt énekeltek, zenéltek, és amikor végül megpillantották Jeruzsálem tornyait, minden hang diadalmas énekben egyesült:

"Ott álltak a mi lábaink a te kapuidban, óh Jeruzsálem!

Békesség legyen a te várfalaid között, csendesség a te palotáidban" (Zsolt 122:2.7).

2 megjegyzés: