2024. január 30., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 30 - KEDD - Jeremiás 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Jeremiás könyve 2 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%202&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    A nosztalgiázó Isten. Az elhagyott Isten a régi szép időkre emlékezik, amikor népével a mézesheteket töltötte a pusztai vándorlás idején, amikor a nép gyermeki ragaszkodással kötődött hozzá, amikor szerelmes volt Istenébe, amikor bizalommal követte Istent a sivatagon át. Azonban ez nem tartott sokáig. Izrael más istenek után futkosott és elhagyta szerető Istenét.

2.    Isten az ártatlan fél. Embereknél hűtlenség esetén azt szokták mondani, hogy nincs ártatlan fél. Biztosan a másik is hozzájárult a helyzet kialakulásához. Istennél azonban ez teljesen kizárt. Isten semmi hibát nem követett el, nem mulasztott el semmit és nem hibáztatható azzal, hogy közömbössé vált volna szeretete az ember iránt. Fel is teszi a kérdést, hogy milyen hamisságot találtak Benne, hogy elhagyták Őt.

3.    A lecserélt Isten. Izrael olyat tett, amit még a pogányok sem: lecserélte Istenét. Mit élhetett át a „féltőn szerető (féltékeny Isten), amikor szeretett gyermekei másra cserélték Őt, egy olyan valamire, ami nem is Isten és nem is él?

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    akit figyelmen kívül hagyott népe

b.    akit felől nem érdeklődött népe

c.    akinek fáj, ha gyermekei hűtlenekké válnak

d.    aki próbálja megértetni népével, hogy a Tőle való eltávolodás nagy bajt okozhat az életükben

e.    aki bőventermő országot adott népének

f.      aki perbe száll népével

g.    aki élővíz forrása

h.    akit nemcsak bálványokkal, de országokkal is megcsalt népe (hol Asszíriát, hol Egyiptomot hívta segítségük Istene helyett)

i.       akiről népe számtalanszor megfeledkezett

j.       aki próbálja megértetni az emberekkel, hogy senki más nem tud segíteni rajtuk, csak Ő.

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy vele kapcsolatosan neked ne kelljen nosztalgiáznod, ne kelljen csak a múlt szeretetére gondolnod, hanem a jelenben megélje Veled való mély kapcsolatát, Jézus nevében! Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 8. fejezet

8. fejezet – A húsvéti látogatás (3. rész)

A gyermek Jézus első ízben lépett be a templomba. Látta a fehér ruhás papokat, amint ünnepélyes szolgálatukat végezték. Szemlélte az oltáron vérző áldozatot. Együtt borult le imában a hívőkkel, mialatt a tömjénfelhő felszállt Isten elé. Tanúja volt a húsvéti istentisztelet mély benyomást keltő szertartásainak, amelyek értelmét napról napra világosabban látta. Minden mozzanat az Ő életéhez kapcsolódott. Új érzések ébredtek benne. Csendben, elmerülten tanulmányozott egy nagy kérdést. Küldetésének rejtélye feltárult előtte.

A fenti jelenetek magával ragadó hatása alatt nem maradt szülei mellett. Vágyott az egyedüllétre. A húsvéti istentiszteletek befejeződtek, de Ő még mindig a templom csarnokaiban időzött; és amikor a hívők elhagyták Jeruzsálemet, Őt otthagyták.

A jeruzsálemi látogatás során Jézust szülei oda akarták vinni Izrael nagy tanítóihoz. Jézus minden tekintetben engedelmeskedett Isten szavának, de nem vetette alá magát a rabbik szertartásainak és szokásainak. József és Mária remélték, hogy jobban fogja tisztelni a tanult rabbikat, és odaadóbban tesz eleget kívánalmaiknak. De Jézust Isten tanította a templomban. Amit így kapott, azt azonnal igyekezett továbbadni.

Abban az időben egyik csarnokot, amely a templomhoz kapcsolódott, szent iskolának használták, a prófétai iskolák mintájára. Itt gyűltek össze a vezető rabbik tanítványaikkal, és ide jött a gyermek Jézus is. Helyet foglalt e nagy, komoly emberek lábánál, és hallgatta a tanítást. Mint aki keresi a bölcsességet, kérdezgette a tanítókat a próféciákról, és azokról a bekövetkező eseményekről, amelyek a Messiás megjelenésére mutatnak.

2 megjegyzés: