2020. május 11., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 11 - HÉTFŐ - Zsoltárok 99


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 36. fejezet 1762. nap

A keresztény világ tévedései közül egyik sem támadja vakmerőbben a Menny tekintélyét, egy sem ésszerűtlenebb és károsabb következményeiben, mint az a rohamosan tért hódító, divatos tanítás, hogy Isten törvénye hatályát vesztette. Minden nemzetnek megvannak a maga törvényei, amelyek tiszteletet és engedelmességet követelnek. Ezek nélkül egy kormányzat sem létezhet. Az ég és a föld Teremtője pedig törvények nélkül igazgatná keze alkotásait? Tegyük fel, hogy neves lelkészek nyilvánosan azt tanítják, hogy az országukat igazgató és polgárainak jogait védő törvényeket nem kell betartani, hogy azok korlátozzák az emberek szabadságát, és ezért nem kell nekik engedelmeskedni. Meddig tűrnének meg egy ilyen embert a szószéken? És vajon súlyosabb vétség áthágni az állami és a nemzeti törvényeket, mint sárba taposni a mennyei elveket, amelyek minden kormányzat alapját képezik?

Ha egy nemzet törvényeit eltörölnék, és alattvalóinak önkényes cselekvési lehetőséget adnának, ez korántsem lenne olyan következetlen dolog, mintha a világegyetem Kormányzója helyezné hatályon kívül törvényét, és fosztaná meg a világot a bűnöst elítélő és az engedelmest felmentő normától. Ha a szentség normáját félreteszik, a gonoszság fejedelme szabad utat kap a földön.

Ahol Isten szabályait elutasítják, ott a bűn nem tűnik rossznak, és a szentség nem kívánatos. Akik nem hajlandók meghódolni Isten kormányzata előtt, azok teljesen alkalmatlanok önmaguk kormányzására. Bomlasztó tanításaikkal elültetik az engedetlenség szellemét a gyermekek és az ifjúság szívébe, akik természetszerűen nehezen tűrik az irányítást. A következmény: törvényellenes, feslett társadalom. A tömegek, miközben azok hiszékenységén gúnyolódnak, akik engedelmeskednek Isten kívánalmainak, mohón kapnak Sátán ámításain. A vágyaknak adják át a gyeplőt, és olyan bűnökben élnek, amelyekkel a pogányok kihívták Isten büntető ítéletét.

Akik arra tanítják az embereket, hogy Isten parancsolatait könnyen vegyék, azok engedetlenséget vetnek, és azt is aratnak. Ha ledöntenék az Isten törvénye által emelt korlátot, az emberi törvények is hamar tekintélyüket veszítenék. Mivel Isten tiltja a becstelenséget, az irigységet, a hazugságot és a csalást, az emberek sárba tiporják Isten törvényeit, mert földi jólétük gátjának tartják. E szabályok száműzése azonban beláthatatlan következményekkel jár. Ha a törvény nem volna kötelező, miért félne bárki is áthágásától? Javaink nem volnának biztonságban. Az emberek erőszakkal elvennék felebarátaik tulajdonát, és a legerősebb lenne a leggazdagabb. Az emberi életet sem tisztelnék. A házassági eskü nem védené többé szent védőbástyaként a családot. Az erősebb erőszakkal elvenné felebarátja feleségét, ha megkívánná. Az ötödik parancsolatot elvetnék a negyedikkel együtt. Gyermekek gátlástalanul kioltanák szüleik életét, ha ezzel elérhetnék romlott szívük vágyait. A civilizált világ tolvajok és gyilkosok hordájává válna. A béke, a nyugalom, a boldogság eltűnne a földről.

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 99

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A világegyetem királya, aki az angyalok fölött áll; a szent és igaz Bíró ugyanaz a személy, mint aki ott akarja megszólítani az embereket, ahol ők vannak, azért, hogy helyreállíthassa a számukra eredetileg szánt helyzetet. Isten fensége nem akadályozza meg Őt abban, hogy hallja a hangomat és a kiáltásomat.

Édentől fogva, a bűneset előtt, és azóta is Isten a kezdeményező fél az emberrel való kommunikációban. Ő az, aki felajánlja a szövetségét, és létrehozza a kapcsolatot. A szentséges Istent imádni nem jelent mást, mint életben tartani ezt a kommunikációt. Az izraeliták a felhőoszlopban hallották Isten hangját, és engedelmeskedtek az Ő törvényének.

Ha a lelki életem sikertelen, és képtelen vagyok győzni a bűnös természetem felett, az talán azért lehet, mert hallgatás nélkül próbálok meg engedelmeskedni, vagyis anélkül, hogy igazi kapcsolatom lenne Istennel.

Nem létezik imádat kommunikáció nélkül. Az emberek kérdései és Isten válaszai között ott van Isten megmentő keze és terve. Ő a megbocsátó és a megváltó Isten. Nekem megbocsátásra és megváltásra van szükségem.

Az imádat azt jelenti, hogy Isten irgalmára tekintek, úgy, ahogy Mózes is megtanulta, miután azt kérte, hogy megláthassa Jehova dicsőségét (2Móz 33:18).

Ezt a gyengéd választ kapta: Az arcomat nem láthatod, de megteszem, hogy az én dicsőségem a te arcod előtt menjen el...” (2Móz 33:19-20).

Az univerzum királya a megbocsátó Atya.

Almir Marroni

249. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM   36. fejezetéhez (május 10-16.).

A törvények nélküli társadalom ki van téve a káosznak és mindenféle borzalmas következménynek. Sátán célja, hogy hatalmas pusztítást hozzon a világra, azzal, hogy az igazság semmibevételének és a hamisságnak magjait elhintse a földön, ugyanazzal a buzgalommal, amellyel az angyalok harmadát maga mellé állította a nagy küzdelem kezdetén. Amikor az ellenség emberi képviselői Isten szavára úgy hivatkoznak, mint elavult és javításra szoruló műre, Isten tekintélyét és Törvényét tagadják meg és egyszerű kézikönyvvé degradálják azt.

Vegyük figyelembe azonban a következő kérdést: ha a király törvénye nem mentette meg Esztert és a többi zsidó embert a nyomorúság napjától, ha Dárius rendeletét nem vonták vissza a hűséges Dániel javára, ha Heródes szavát nem lehetett megváltoztatni a kegyetlen kérés ellenére, hogy Keresztelő Jánost végezzék ki, miért gondolnánk, hogy az Úr változhatatlan Szava alakítható lenne e világ mértéke szerint? Miből gondoljuk, hogy a szent, igazságot és szeretetet is hibátlanul tartalmazó Tízparancsolat megváltozhat úgy, hogy a szerzője sosem hagyta jóvá rajta a változást?

Ezekben a napokban, amikor „Sátán egyre inkább kiteljesedik”, és a csapások és „e jelenségek egyre sűrűsödnek és súlyosbodnak”, abban rejlik a legnagyobb veszély az életünkre és a családunkra nézve, ha elfordulunk az igazságoktól, amelyek egyedüli védőbástyánkat jelentik. Közeleg a pillanat, amikor Isten gyermekeit azzal vádolják meg, hogy ők az okai a csapásoknak, amelyek világunkat sújtják. Amikor kiadják a rendeletet, amely a hamis Szombat megtartására kötelez minket, az életünk mutassa be a szentek állhatatosságát. Legyünk éberek és imádkozzunk!

Rosana Barros
Brazília
Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: