2020. május 23., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 23 - SZOMBAT - Zsoltárok 111


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 37. fejezet 1774. nap

Sok embert Isten egészen másként lát, mint ahogy ők gondolják. Sokan gratulálnak maguknak a bűnökért, amiket nem követtek el, és elfelejtik számba venni azokat az elmulasztott jó és nemes tetteket, amiket Isten elvárt volna tőlük. Nem elég csupán fának lenni Isten kertjében. Gyümölcsöt is kell teremni. Isten számon kér tőlük minden elmulasztott jót, amit kegyelme erejével véghez vihettek volna. A mennyei könyvek nyilvántartása szerint hiába foglalják a helyet. De még az ő helyzetük sem teljesen reménytelen. Az Isten irgalmát semmibe vevőket és a kegyelmével visszaélőket a türelmes Szeretet még mindig védelmébe veszi. "Annakokáért mondja: Serkenj föl, aki aluszol, és támadj fel a halálból, és felragyog tenéked a Krisztus. Meglássátok annakokáért, hogy mi módon okkal járjatok... Áron is megvegyétek az alkalmatosságot, mert a napok gonoszok" (Ef 5:14-16).

A próba idején fog meglátszani, ki tette Isten Igéjét élete szabályává. Nyáron nem lehet különbséget tenni az örökzöld és a többi fa között. De amikor eljön a tél és a fagy, az örökzöld változatlan marad, a többi fa pedig lehullatja leveleit. A kétszínű hitvallót sem lehet most megkülönböztetni az igazi kereszténytől. De küszöbön van az az idő, amikor a különbség nyilvánvaló lesz. Ha feltámad az ellenségeskedés, ha újra úr lesz a vakbuzgóság és a vallási türelmetlenség; ha lángra lobban az üldözés, a lágymelegek és a képmutatók meginognak, és feladják hitüket. De az igazi keresztény sziklaszilárdan megáll. Hite erősebb, reménysége fényesebb lesz, mint amilyen a jólét napjaiban volt.

Ezt mondja a zsoltáríró: "A Te bizonyságaid az én gondolataim". "A Te határozataidból leszek értelmes, gyűlölöm azért a hamisságnak minden ösvényét"(Zsolt 119:99.104).

"Boldog ember az, aki megnyerte a bölcsességet. " "Mert olyanná lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely a folyó felé bocsátja gyökereit, és nem fél, ha hőség következik, és a levele zöld marad; és a száraz esztendőben nem retteg, sem a gyümölcsözéstől meg nem szűnik" (Péld 3:13; Jer 17:8).

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 111

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Ez a zsoltár azzal kezdődik és azzal ér véget, hogy Isten dicsőítésére hív. A 112. zsoltárral alkot egységet, mivel a témájuk megegyezik. A szerző az egész közösséget hívja, hogy együttesen dicsőítsék Istent. Azt mondja, hogy ő ezt teljes szívéből teszi (1. vers), kizárólag a saját döntése alapján, és teljes lényével. Isten saját önkinyilatkoztatása indítja őt a dicsőítésre. Isten a parancsolatain keresztül ismertette meg magát a népével, amelyek „Megingathatlanok örökké és mindvégig; hívségből és egyenességből származottak” (8. vers), és tettein keresztül, amelyek dicsőségesek és méltóságosak (3. vers), hűségesek és igazságosak (7. vers), valamint a népével kötött szövetség által „megemlékezik az ő szövetségéről örökké” (5. vers).

Az is igaz, hogy Isten csodálatos tettei észrevétlenek maradhatnak, ha nem elmélkedünk rajtuk, és nem gyönyörködünk bennük (2. vers). Azért, hogy Isten megvédjen minket a felejtéstől, emlékezetet szerez az ő csodálatos dolgainak, mert „kegyelmes és irgalmas az Úr" (lásd 4. vers). Néhány bibliakutató ezt párhuzamba hozza a húsvét ünnepével, ami szintén megemlékezés Isten nagy szabadítására az egyiptomi szolgaságból. Ez Isten egyik legszembetűnőbb tette az ősi időkben, ami a bűn fogságából való szabadulásnak a jelképe is lett. Azonban ez csak egy meghatározott esemény; nem foglalja magába Isten összes tettét, amelyeket szintén nem kellene elfelejtenünk, még az Istentől olyannyira elidegenedett korunkban sem. Másrészről a szombat mélyen beágyazódik a létünkbe, rámutat a származásunkra, a Megváltónkra, és Isten jelen cselekedeteiben való reménységünkre, valamit gyógyulást ad a bűn okozta nyugtalanságunkra. Isten a tetteiről beszél nekünk, amelyeket ígéretei szerint véghezvisz gyermekei életében, és amelyek gyógyszert jelentenek a feledésre is.

Szerető Istenünk!
A zsoltáríró arra hív minket, hogy Téged dicsőítsünk. Segíts, hogy ezt teljes szívünkből tehessük, felismerve hatalmas és csodálatos tetteidet, amelyeket nap mint nap véghezviszel az életünkben! Ámen.

Ioan Campian-Tatar

250. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM   37. fejezetéhez (május 17-23.).

Holnap thai nyelvből fogok vizsgázni, így aztán ma átnézem a szavakat, amiknek meg kell majd adnom a helyesírását és a meghatározását. Ugye elképzelhetetlen lenne, ha a tanárom azt mondaná, dolgozatot írunk, azonban nem mondaná el, hogy hogyan készüljünk?

A nagy küzdelem 37. fejezetében Isten a „próba idejének” közelgéséről beszél, és azt mondja: „meg fog látszani, ki tette Isten Igéjét élete szabályává.” Figyelmeztet, hogy „csak azok fognak az utolsó nagy küzdelemben végig kitartani, akik felvértezték értelmüket a Biblia igazságaival.” És azt is elmondja, hogy „küszöbön van az az idő”, amikor világosan látható lesz, hogy ki készült fel a próbára. Annyira boldoggá tesz, hogy Isten szeret minket és segít nekünk felkészülni – téged is?

Amikor egy vitára került sor az otthonunkban az étrendünkben egy étellel kapcsolatosan, az egyik lányom azt mondta: „Nem akarok valamit csak azért elhinni, mert te úgy tanítottad, magam akarom tanulmányozni a kérdést.” Bátorítottuk őt, hogy tegye ezt, és nagyon hálás vagyok, hogy ő így is tett. Lehetséges, hogy sokan közülünk fenntartás nélkül fogadtunk el tanításokat a szüleinktől, tanárainktól, illetve lelkészeinktől – mármint jogos kérdések feltevése nélkül?

Ez a fejezet számos csapdát feltár, amelyek megakadályozzák, hogy az emberek megértsék, illetve emlékezzenek a Biblia lényeges igazságaira. Továbbá egyszerű elveket kínál számunkra, hogy kövessünk, és helyesen értelmezzük a Bibliát. Tanuljunk hát mindannyian, és sikerüljön a próbánk!

Harvey Steck
misszionárius, Thaiföld
Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: