2020. május 16., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 16 - SZOMBAT - Zsoltárok 104


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 36. fejezet 1767. nap

A bibliai szombat tisztelőit a törvény és a rend ellenségeinek fogják nevezni, akik ledöntik a társadalom erkölcsi korlátait, felfordulást és erkölcsi romlást okoznak, és Isten csapásait hozzák a földre. Lelkiismereti aggályaikat megátalkodottságnak, konokságnak és a felsőbbség semmibevevésének bélyegzik. Állampolgári hűtlenséggel fogják vádolni őket. Az Isten törvényének kötelező érvényét megtagadó lelkészek a szószékről fogják hirdetni, hogy engedelmességgel tartozunk a polgári hatalmaknak, mint Istentől rendelt tekintélynek. Törvényhozó testületek és bíróságok a parancsolatok megtartóit hamis színben tüntetik fel és elítélik. Szavaikat kiforgatják, és indítékaikat a lehető legrosszabbnak tartják.

Amikor a protestáns egyházak elvetik az Isten törvénye mellett szóló világos szentírási érveket, szívesen elnémítanák azokat, akiknek a hitét nem tudják a Bibliával megdönteni. Míg behunyják szemüket a tények előtt, állásfoglalásuk azok üldözéséhez vezet, akik lelkiismeretükre hallgatva távol tartják magukat a többi keresztény gyakorlatától, és nem hajlandók elismerni a pápai szombattal járó követelményeket.

Az egyházi és állami méltóságok összefognak, hogy minden rendű és rangú embert rábeszéljenek; kényszerítsenek vagy megvesztegetéssel rávegyenek a vasárnap tiszteletben tartására. A mennyei tekintély hiányát zsarnoki rendeletekkel pótolják. A politikai korrupció kiöli a jogosság szeretetét és az igazság tiszteletét. Még a szabad Amerikában is a hatalmasságok és a törvényhozók, hogy a nép kegyét megnyerjék, követelésének engedve kötelezővé teszik a vasárnap megtartását. A lelkiismereti szabadságot, amelynek oly nagy volt az ára, már nem tartják tiszteletben. A nemsokára meginduló küzdelemben teljesedik e prófétai kijelentés: "Megharaguvék azért a sárkány az asszonyra, és elméne, hogy hadakozzék egyebekkel az ő magvából valókkal, az Isten parancsolatainak megőrzőivel, és akiknél vala a Jézus Krisztus bizonyságtétele" (Jel 12:17).

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 104

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A 104. zsoltár Izrael természetről alkotott képét mutatja be. A szerző nem tudományos megközelítésből, vagy saját érzései alapján kezd el írni, hanem hívőként. Elutasítja az ateizmus és panteizmus elképzeléseit. Isten az ő szava által teremtette és tartja fenn a világot. A zsoltár és a Teremtés könyve első fejezetének története közötti párhuzam eléggé feltűnő. E zsoltár keletkezésének idejében a teremtés története jól ismert és elfogadott volt. Istent dicsőítették, aki megújítja a földet (30. vers) és véghezviszi a növekedés és szaporodás csodáját.

Vajon lehetséges, hogy mi, modern emberek a vidék elnéptelenedésének és a műtrágya használatának idején, hogy ráébredjünk erre a csodálatos igazságra, és elismerjük ezt? Az emberek már az ősi Izrael idején is kitalálták Baált, a kánaánita istent, aki az eső és a termékenység istene volt (lásd 4Mózes 25:3). De az olaj, must és gabona nem Baáltól származott, hanem Istentől (Hóseás 2:8). Tehát a 104. zsoltár írója tehát elhatárolódik minden kevert vallástól és az Alkotó iránti elkötelezettségét hirdeti (3. vers). A Teremtőbe vetett hit megújított üzenetté vált Izrael és a környező népek számára. Minden teremtett lény magán viseli Alkotójának keze nyomát, túlmutatva ezzel önmagán a teremtő Istenre.

Jézus megismételt egy értékes leckét a zsoltáríró megfigyeléseiből. Azt mondta, hogy a madarak nem vetnek és nem aratnak...  mennyei Atyánk mégis ellátja őket (Máté 6:26). Mi nem tehetünk semmit azért, hogy megnöveljük termetünket akárcsak egy arasszal is. Isten gondoskodik rólunk, tehát miért aggódnánk?

Ezért dicsőítsük és imádjuk ma is Istent, mivel egyedül Ő az, aki megalkotott minket és törődik velünk!

·       Aki tiszteli Istent és visszatükrözi az Ő szépségét a saját életében, az sokkal több nemes és értékes dolgot fog meglátni a saját életében és környezetében is.
·       Aki visszatükrözi az Ő jóságát és szépségét, az sokkal jobban meg tud bízni Urának hatalmában.
·       Aki hiszi, hogy Isten a teremtő, az önmagát és körülötte zajló történéseket is a megfelelő biblikus összefüggésben látja. A föld az Istené, és Ő mindent az irányítása alatt tart. Ez ad nekem békét a mindennapjaimban.

Christoph Berger

249. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM   36. fejezetéhez (május 10-16.).

A törvények nélküli társadalom ki van téve a káosznak és mindenféle borzalmas következménynek. Sátán célja, hogy hatalmas pusztítást hozzon a világra, azzal, hogy az igazság semmibevételének és a hamisságnak magjait elhintse a földön, ugyanazzal a buzgalommal, amellyel az angyalok harmadát maga mellé állította a nagy küzdelem kezdetén. Amikor az ellenség emberi képviselői Isten szavára úgy hivatkoznak, mint elavult és javításra szoruló műre, Isten tekintélyét és Törvényét tagadják meg és egyszerű kézikönyvvé degradálják azt.

Vegyük figyelembe azonban a következő kérdést: ha a király törvénye nem mentette meg Esztert és a többi zsidó embert a nyomorúság napjától, ha Dárius rendeletét nem vonták vissza a hűséges Dániel javára, ha Heródes szavát nem lehetett megváltoztatni a kegyetlen kérés ellenére, hogy Keresztelő Jánost végezzék ki, miért gondolnánk, hogy az Úr változhatatlan Szava alakítható lenne e világ mértéke szerint? Miből gondoljuk, hogy a szent, igazságot és szeretetet is hibátlanul tartalmazó Tízparancsolat megváltozhat úgy, hogy a szerzője sosem hagyta jóvá rajta a változást?

Ezekben a napokban, amikor „Sátán egyre inkább kiteljesedik”, és a csapások és „e jelenségek egyre sűrűsödnek és súlyosbodnak”, abban rejlik a legnagyobb veszély az életünkre és a családunkra nézve, ha elfordulunk az igazságoktól, amelyek egyedüli védőbástyánkat jelentik. Közeleg a pillanat, amikor Isten gyermekeit azzal vádolják meg, hogy ők az okai a csapásoknak, amelyek világunkat sújtják. Amikor kiadják a rendeletet, amely a hamis Szombat megtartására kötelez minket, az életünk mutassa be a szentek állhatatosságát. Legyünk éberek és imádkozzunk!

Rosana Barros
Brazília
Fordította Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése