2020. május 1., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 1 - PÉNTEK - Zsoltárok 89


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 34. fejezet 1752. nap

Ésaiás próféta így ír: "Ha azt mondják nektek az emberek: ,Kérdezzétek meg a halottidézőket és jósokat, akik suttognak és motyognak', akkor ezt mondjátok: ,Hát nem Istenét kell megkérdeznie a népnek, vagy tán a holtaktól kell felvilágosítást kérni az élők felől.' Vissza a tanításhoz és a kinyilatkoztatáshoz! Aki nem ezt mondja, annak nincs hajnala" (Ésa 8:19-20). Ha az emberek készek lennének elfogadni az ember természetéről és a holtak állapotáról kinyilatkoztatott világos szentírási igazságot, akkor a spiritizmus állításaiban és megnyilvánulásaiban felismernék Sátán munkáját, hatalmát, jeleit és hazug csodáit. De ahelyett, hogy feladnák az érzéki szív számára oly tetszetős szabadságot, és elhagynák a bűnt, amit szeretnek, tömegek zárják be szemüket a világosság előtt, és az intések ellenére sem változtatnak életükön. Sátán pedig köréjük szövi hálóját, és zsákmányul ejti őket. "Mivelhogy nem fogadták be az igazságnak szeretetét az ő üdvösségükre", ezért "bocsátja rájuk Isten a tévelygés erejét, hogy higgyenek a hazugságnak" (2Thessz 2:10-11).

Akik a spiritizmus tanításai ellen felemelik szavukat, nemcsak embereket támadnak, hanem Sátánt és angyalait is. A magasságban levő fejedelemségekkel, hatalmasságokkal és gonosz lelkekkel lépnek harcba. Sátán egy tapodtat sem fog engedni, hacsak a mennyei követek hatalmukkal vissza nem szorítják. Isten népe a Megváltó e szavaival állhat ki ellene: "Meg van írva. " Sátán most is éppúgy tudja idézni a Szentírást, miként Krisztus korában. Hogy alátámassza csalásait, kiforgatja a Szentírás tanításait. Azoknak, akik meg akarnak állni a veszélyes időben, jól kell ismerniük a Szentírás bizonyságtételét.

Sokan fogják szembe találni magukat a szeretett rokonaikat és barátaikat megszemélyesítő ördögi lelkekkel, akik a legveszélyesebb eretnekségeket hirdetik. Ezek a látogatók a legérzékenyebb húrokat fogják megpengetni, és hazugságaik igazolására csodákat művelnek. Azzal a bibliai tanítással kell szembeszállnunk velük, hogy a halottak semmit sem tudnak, és hogy ördögi lelkek azok, akik így megjelennek.

"A megpróbáltatás ideje", "amely az egész világra eljő, hogy megpróbálja a föld lakosait" (Jel 3:10), közvetlen előttünk van. Sátán elámítja és legyőzi azokat, akik hitüket nem Isten Igéjére építik. "A gonoszságnak minden csalárdságával" dolgozik, hogy az embereket uralma alá vonja. Csalásai egyre sokasodnak. De célját csak akkor érheti el, ha az ember önként enged kísértéseinek. Akik igazán igyekeznek megismerni az igazságot, és lelküket az engedelmesség útján megtisztítani, minden erejükkel készülve a harcra, azok az igazság Istenében biztos oltalomra lelnek. "Mivel megtartottad az én béketűrésre intő beszédemet, én is megtartalak téged" (Jel 3:10) - ígéri a Megváltó. Inkább elküldené minden angyalát a mennyből népe védelmére, mintsem engedné, hogy Sátán egyetlen Istenben bízó embert is legyőzzön.

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 89

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Babilonban, a 70 évig tartó fogság idején az ezrahita Étán felidézi Isten Dáviddal kötött lenyűgöző szövetségét. A Mindenható azt ígérte: "Örökre fenntartom utódaidat, nemzedékről nemzedékre építem trónodat! (5.v)

Étán ékesszólóan írja le Isten hűségét, nagyságát, és erejét a föld, a menny, a tenger és a hegyek felett (1-14.v). Gondolatai Isten trónja felé szállnak, a mennyei gyülekezet és a szentek elébe. Isten kijelentette számukra, hogy Dávidot választja népe vezetőjének. De a Dávidról szóló leírása olyan emelkedett, mintha nem is egy emberről szólna.

"Én pedig elsőszülöttséggel ajándékozom meg, felséges lesz a földi királyok között. Örökké megtartom szeretetemet iránta, és szövetségem állandó lesz vele. Mindenkor gondoskodom utódairól és trónjáról, míg csak meglesz az ég. (28-30.v). Örökké lesz neki utódja, trónja előttem lesz, mint a nap, megmarad örökre, mint a hold, a fellegek közt lakó igaz tanú" (37-38.v).

Mikor Étán ezeket a sorokat írja a nap és a hold fénylenek a magasságban, de Dávid trónja üres, fiai csatában estek el (2Krón 36). Jeruzsálem romokban hever, és lakosai foglyok Babilon pogány országában.

Miután bizonyságot tesz Isten szövetségének hűséges voltáról, Étán nem fél panaszkodni sem: "Felbontottad a szolgáddal kötött szövetséget, porig aláztad koronáját. (39-46.v) A nép, amelynek Isten felemelkedést szánt, és az ellenség felett aratott győzelmek, amelyeket Dávidnak ígért visszájukra fordultak: "Még kardja élét is elvetted, hogy ne tudjon helytállni a harcban. Megfosztottad tisztaságától, trónját a földre döntötted.(44-45.v)

Mi történt Isten ígéreteivel? Többé már nem lenne hűséges? Nem törődik Dáviddal ezentúl? Már nem szereti népét? Két lehetséges válasz világosan látszik: (1) Izrael nem tartotta meg a szövetséget, így Étán ékesszóló leírása róluk már nem állja meg a helyét. A nép nem járt az Ő pártfogásának világosságában (16.v), még Júda királya sem volt hűséges az Úrhoz. (2) Nem örvendeztek az Úrban és az Ő igazságában, ahogyan tenniük kellett volna (17.v).

De Étán felidézi, hogy Isten látta előre ezeket, és mégis áldást ígért: "Ha fiai elhagyják tanításomat, és nem élnek törvényeim szerint, ha megszegik rendelkezéseimet, és nem tartják meg parancsolataimat… De szeretetemet nem vonom meg tőle, és nem csalom meg, mert hűséges vagyok. Nem szegem meg szövetségemet, nem másítom meg, ami a számon kijött nem fogok hazudni Dávidnak: Örökké lesz neki utódja (31-37 v.)

Hogyan ígérhetne Isten örökkévalóságot Dávidnak és a trónjának, ha nem egy nagyobb Dávidról beszél, a Messiásról, Urunk Jézus Krisztusról, aki egy nap uralkodni fog örökkön örökké?  "A világ felett a királyi uralom a mi Urunké, az ő Krisztusáé lett, és ő fog uralkodni örökkön-örökké"(Jel 11:15) "Az okosok fényleni fognak, mint a fénylő égbolt, és akik sokakat igazságra vezettek, mint a csillagok, mindörökké" (Dán 12:3).

Ima: Úr Jézus, köszönjük, hogy biztosítasz arról, Te megnyered a harcot gonosz erői ellen, és egy nap Veled uralkodhatunk. Jöjjön el az a nap minél hamarabb!

Beatrice Neall

247. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM   34. fejezetéhez (április 26 –május 2.).

Sátán kegyes és természetfölötti álruhába öltöztette a spiritizmust, hogy becsapja az emberiséget, éppen úgy, ahogyan a kígyóval megtévesztette Évát. Pusztító célját elfedve az elővigyázatlan lelkeket engedelmetlenségre csábítja, hogy csillapítsa azokat a vágyakat, amelyeket a Szentírás elítél.

Sátán felfigyel minden olyan bűnre, amit az ember hajlamos elkövetni, és rengeteg alkalmat kínál számára, hogy kielégítse gonosz hajlamait. Ezreket pusztított már el szenvedélyek és nagyratörő önfelmagasztalás révén. Arra ösztönzi az embert, hogy mérték nélkül áthágja a törvényeket, eltompítva az elméjét, és figyelmét eltereli Krisztus művéről. Az ellenség terve az egész világot félrevezetni, ami az Évának tett ígéretén alapszik: „Bizony nem haltok meg.”

A bukott angyalok, akik a szellemvilág hírnökeinek mutatják magukat, halott szeretteinket utánozzák, és ezzel sokaknál elérték már, hogy megtagadják a Szentírás azon igazságát, hogy a „a halottak semmit nem tudnak.” (Prédikátor 9:5) A hit pajzsát tartva és a „a Lélek kardját [forgatva], amely az Isten beszéde, minden imádsággal és könyörgéssel imádkozván minden időben” (Efézusbeliekhez írt levél 6:17–18), Isten népének hűen kell betöltenie küldetését és kiszabadítani azokat, akik a gonosz fogságába estek.

Sátán hamarosan  komolyan próbára teszi hitünket utolsó erőfeszítésével, és csak azok, akiknek jelleme a Szentíráson edződött, „fognak menedékre lelni Isten igazságában”. Legyünk éberek és imádkozzunk!

Rosana Barros
Brazília
Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: