2019. szeptember 18., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 18 - SZERDA - 1 Krónikák 3


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 1. fejezet 1528. nap

Jézus kinyilatkoztatta a tanítványoknak a hitehagyó Izraelt sújtó ítéletet, különösen azt a megtorló büntetést, amely a Messiás elutasítása és megfeszítése miatt éri őket. Félreérthetetlen jelek fogják megelőzni a félelmes, végső eseményeket. A rettegett óra hirtelen és szélsebesen jön. A Megváltó figyelmeztette követőit: "Mikor azért látjátok majd, hogy az a pusztító utálatosság, amelyről Dániel próféta szólott, ott áll a szent helyen (aki olvassa, értse meg), akkor akik Judeában lesznek, fussanak a hegyekre" (Mt 24:15-l6; Lk 21:20-21). Amikor a bálványimádó rómaiak kitűzik hadijelvényeiket a szent térségen, amely több száz méteres sávban vette körül a város falait, akkor Krisztus követői meneküljenek. Amikor az intő jel feltűnik, akik meg akarnak menekülni, ne késlekedjenek! Látva a menekülésre intő jelet, azonnal engedelmeskedjenek egész Júdeában és magában Jeruzsálemben is. Aki éppen a háztetőn van, ne menjen be a házba, még azért sem, hogy a legértékesebb kincseit megmentse! Aki a mezőn vagy a szőlőben dolgozik, ne időzzön azzal, hogy visszatér a felső ruhájáért, amelyet levetett arra az időre, amíg a nap hevében dolgozik! Egy pillanatig se tétovázzon, nehogy a többiekkel együtt elpusztuljon!

Heródes uralkodása idején Jeruzsálem nemcsak nagyon megszépült, de a fekvéséből adódó természetes erősségének növelésére emelt tornyokkal, falakkal és erődökkel látszólag bevehetetlenné is vált. Ha valaki ebben az időben nyilvánosan megjövendölte volna a város pusztulását, azt mondták volna róla - akárcsak annak idején Nóéról -, hogy őrült vészjósló. De Krisztus ezt mondta: "Az ég és a föld elmúlnak, de az én beszédeim semmiképpen el nem múlnak" (Mt 24:35). Jézus megjövendölte a bűnös Jeruzsálem vesztét. A város népének konok hitetlensége tette végzetét elkerülhetetlenné.

Az Úr kijelentette Mikeás próféta által: "Halljátok ezt, kérlek, Jákób házának fejei és Izrael házának vezérei! Akik utáljátok az ítéletet, s minden igazságot elcsavartok; akik vérrel építitek a Siont, és Jeruzsálemet hamissággal! Kinek fejedelmei ajándékért ítélnek, és papjaik jutalomért tanítanak, és prófétáik pénzért jövendölnek, és mégis az Úrra támaszkodnak, mondván: Avagy nincsen-é közöttünk az Úr?! Nem következik mireánk veszedelem! " (Mik 3:9-11 )

Ezek a szavak híven jellemzik Jeruzsálem romlott és önigazult lakóit. Azt állították, hogy szigorúan megtartják Isten törvényét, és közben a törvény minden elvét áthágták. Gyűlölték Krisztust, mert tisztasága és szentsége leleplezte gonoszságukat. Őt okolták minden bajukért, pedig azok bűneik miatt zúdultak rájuk. Tudták, hogy Jézus bűntelen, mégis azt mondták, hogy nemzeti létük biztonsága érdekében meg kell halnia. "Ha ekképpen hagyjuk Őt - mondták a zsidó vezetők -, mindenki hinni fog Őbenne: és eljőnek majd a rómaiak és elveszik tőlünk mind e helyet, mind e népet" (Jn 11:48). Ha pedig feláldozzák Krisztust, talán újra erős, egységes nép lehetnek. Így okoskodtak, és a főpappal együtt ők is azt vallották, hogy inkább egy ember vesszen el, mintsem az egész nemzet.

A zsidó vezetők így építették "vérrel... a Siont, és Jeruzsálemet hamissággal" (Mik 3:10). Megölték Megváltójukat, mert helytelenítette bűneiket, de önigazultságukban mégis Isten kedves népének tartották magukat, és elvárták, hogy az Úr megszabadítsa őket ellenségeiktől. "Azért timiattatok mezővé szántatik a Sion - folytatta a próféta -, és kőhalommá lesz Jeruzsálem, a templom hegye pedig erdős heggyé" (12. vers).

Miután Krisztus meghirdette Jeruzsálem pusztulását, az Úr majdnem negyven évig halogatta a város és a nemzet megbüntetését. Isten csodálatos hosszútűréssel hordozta azokat, akik evangéliumát elvetették, és Fiát megölték. A terméketlen fügefáról szóló példázat szemléltette, hogy miként bánik Isten a zsidó néppel. A parancs elhangzott: "Vágd ki azt: miért foglalja a földet is hiába?" (Lk 13:17). Az irgalmas Isten azonban mégis megkímélte egy kis ideig. Még voltak sokan a zsidók között, akik nem ismerték Krisztus jellemét és munkáját. A gyermekek még nem részesültek szüleik lehetőségeiben, és nem kapták meg azt a világosságot, amelyet szüleik eldobtak maguktól. Az apostolok és munkatársaik prédikálása útján Isten rájuk is fényt hintett, és megláthatták, miként teljesedett a prófécia nem csupán Krisztus születésével és életével, hanem halálával és feltámadásával is. Isten nem ítélte el a gyermekeket szüleik bűneiért. Amikor azonban a gyermekek a szüleiknek adott világosság ismeretében az általuk kapott újabb világosságot elvetették, részesei lettek szüleik bűneinek, és betöltötték bűneik mértékét.

Az a türelem, amelyet Isten Jeruzsálem iránt tanúsított, még konokabbá, még megátalkodottabbá tette a zsidókat. Jézus tanítványait kegyetlen módon gyűlölték és így elvetették a kegyelem utolsó hívását. Isten ezután visszavonta védelmét tőlük, és hatalmával nem fékezte többé Sátánt és angyalait. A nemzet annak a hatalmába került, akit vezetőül választott magának. Fiai eldobták maguktól Krisztus kegyelmét, amelynek segítségével legyőzhették volna gonosz indulataikat, és most ezek győzték le őket. Sátán felkeltette lelkük leghevesebb és legdurvább szenvedélyeit. Nem mérlegeltek. Meggondolatlanul cselekedtek. Elragadta őket az indulat és az elvakult düh. Kegyetlenségük sátánivá tette őket. A családon és a nemzeten belül a legmagasabb és a legalacsonyabb osztályok egyaránt gyanakodtak, irigykedtek, gyűlölködtek, viszálykodtak, lázadtak és gyilkoltak. Sehol nem volt biztonság. Barátok és rokonok elárulták egymást. Szülők megölték gyermekeiket, a gyermekek pedig szüleiket. A nép vezetői nem tudtak uralkodni magukon. A szabadjára engedett szenvedélyek zsarnokká tették őket. A zsidók annak idején elfogadták a hamis tanúzást, hogy elítélhessék Isten ártatlan Fiát. Most a hamis vádak az ő életüket is bizonytalanná tették. Tetteikkel már régóta ezt vallották: "Vigyétek el előlünk Izraelnek Szentjét!" (Ésa 30:11). Most teljesült kívánságuk. Nem nyugtalanította őket az istenfélelem. Sátán állt a nemzet élén, és neki hódoltak a legmagasabb polgári és vallási hatalmasságok.

Mai Bibliai szakasz: 1 Krónikák 3

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Ebben a fejezetben az Isten szíve szerint való embernek, Dávidnak a vérvonalát követhetjük nyomon, ami egyedülállóan vezethet el minket a Menny örökkévaló kegyelmének megértéséhez. Dávidról tegnapi olvasmányunkban esik szó először, Isai hetedik fiaként. Másutt a Szentírásban (ApCsel 13:22) Isten a saját szíve és akarata szerinti férfinak nevezi Dávidot.

Lehet ez ugyanaz a személy, aki elcsábította Betsabét, majd feleségül vette és négy fia született tőle a házasságtöréssel kezdődő kapcsolatban (ld. 5. vers)? Figyeljük meg Isten türelmét, ahogy Dávid vérvonala kibontakozik! Salamont – Dávid és Betsabé törvénytelen fiát – megemlíti később az Írás Krisztus családfájában (lásd: Mt 1:6).

Ennek a házasságtörő leszármazási vonalnak a tanulmányozása csak egy következtetésre vezethet bennünket. Tekintsünk Krisztusra, és lássuk meg, hogy bár úgy tűnhet, a körülményeink  megronthatják a családfánkat, mégis Krisztus  határozza meg az örökségünket Őbenne. Dávid a saját szavaival írja le, milyennek kell a mi krisztusi hitvallásuknak lennie. „Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!" (Zsolt 51:12 - új prot. ford.). Ez lesz a mi imánk is ma?


Christopher Beason

215. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM  1. fejezetéhez (szeptember 15-21.).

Gary Ridgway sorozatgyilkos rezzenéstelen arccal hallgatta a bíróságon az ellene felhozott vádat, miszerint negyvennyolc nőt különös kegyetlenséggel meggyilkolt. Amikor az áldozatok családtagjai kifejezték felé fájdalmukat, gyászukat és izzó haragjukat, Gary továbbra is tökéletesen közönyös maradt. Egyedül azon szavak hallatán fakadt sírva, amelyeket Robert Rule, az egyik áldozat édesapja mondott neki: „Ridgeway, vannak itt emberek, akik gyűlölik magát. Én nem. Megbocsátom, amit tett. Őszintén bevallom, iszonyúan megnehezítette, hogy a hitem szerint éljek, aszerint, amit Isten szeretne, hogy tegyek, ez pedig a megbocsátás. De megbocsátok.”

Az isteni meglátogatás idején Izrael nem ismerte fel a szeretet leghatalmasabb, és leginkább várt megnyilvánulását. Krisztus „Az övéi közé jött, és az övéi nem fogadták be őt” (Jn 1:11, ÚRK). Figyelembe véve, hogy Jézus elutasításával és keresztre feszítésével az emberek a lehető legnagyobb gonoszságot követték el, a világ a legmeghatóbb és leginkább felfoghatatlan megbocsátásnak lehetett tanúja, amikor Jézus kiejtette e szavakat: „Atyám, bocsásd meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!” (Lk 23:34, ÚRK).

A megbocsátás, amit Jézus felajánlott azoknak, akik megfeszítették Őt, nem jelenti azt, hogy Isten nem állít fel határokat. Jeruzsálem lerombolása előképezte azok végső sorsát, akik elutasítják az Isten hívásait. Nem tudjuk, vajon a bevezetőben említett sorozatgyilkos elfogadta-e az áldozat apja által felajánlott megbocsátást. Hasonlóképpen: nem mindenki fogadja el Jézus feltétel nélküli megbocsátását.

Fogadjuk el még ma a meg nem érdemelt bűnbocsánatot, amit Krisztus adott a kereszten! Igazi boldogság és örök élet van abban, ha elfogadjuk ezt a felbecsülhetetlenül értékes ajándékot.

Rosana Barros
feleség, édesanya, író.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése