2020. április 13., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 13 - HÉTFŐ - Zsoltárok 71


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 32. fejezet 1734. nap

A nagy csalónak sok munkása van. Ezek készek bármiféle tévelygéssel tőrbe csalni a lelkeket. Tarsolyukban az áldozatként kiszemeltek ízléséhez és képességeihez szabott tévelygések vannak. Sátán kétszínű, megtéretlen embereket próbál behozni az egyházba, akik kételyt és hitetlenséget hintenek, és gátolják azokat, akik szeretnék Isten művét és vele együtt önmagukat is magasabb szinten látni. Sokan, akik tulajdonképpen nem hisznek Istenben és Igéjében, de mivel elfogadják az igazság egyes elveit, kereszténynek tűnnek, és tévelygéseiket szentírási tanításként hintik el.

Az az állásfoglalás, hogy lényegtelen, mit hisz az ember, Sátán egyik legjobban bevált csalása. Sátán tudja, hogy az igazság megszenteli azt az embert, aki szeretettel elfogadja az igazságot; ezért folyvást hamis elméletekkel, mesékkel, más evangéliummal igyekszik felcserélni az igazságot. Isten szolgái kezdettől fogva harcoltak a hamis tanítók ellen, nem csupán azért, mert ezek a tanítók gonosz emberek, hanem mert olyan hazugságokat terjesztenek, amelyek végzetesen hatnak a lélekre. Illés, Jeremiás, Pál határozottan és bátran szállt szembe azokkal, akik elfordították az embereket Isten szavától. Az a liberalizmus, amely a helyes hitbeli meggyőződést lényegtelennek tartja, nem talált pártfogásra az igazság e szent védelmezőinél.

A Szentírás bizonytalan, különös értelmezését és a keresztény világ sok, egymásnak ellentmondó vallásos elméletét nagy ellenségünk termelte ki, hogy megzavarja az embereket, és homályba borítsa előttük az igazságot. A keresztény egyházak közötti egyenetlenség és megoszlás jórészt annak tulajdonítható, hogy kiforgatják a Szentírást valamilyen kedvelt elmélet alátámasztására. Ahelyett, hogy figyelmesen és alázatos szívvel tanulmányoznák Isten Szavát, hogy megismerjék akaratát, sokan csak azért kutatják, hogy felfedezzenek valami szokatlan és újszerűt.

Téves tanítások vagy Krisztustól idegen szokások fenntartásához egyesek összefüggésükből kiragadott igehelyeket hangoztatnak; talán csak egyetlen versnek a felét idézve próbálják igazolni nézetüket, pedig a kihagyott rész pontosan az ellenkező értelmezést bizonyítaná. A kígyó ravaszságával összefüggésükből kiragadott, érzéki vágyaik szerint alkalmazott kijelentések mögé bújnak. Sokan tehát készakarva kiforgatják Isten szavát. Mások pedig - élénk fantáziájú emberek - a Szentírás képeit és szimbólumait tetszésük szerint magyarázzák, és a Biblia tanításaiként adják elő saját szeszélyes ötleteiket, nem sokat adva arra, hogy a Szentírás önmagát magyarázza.

Ha az ember imádkozó, alázatos és tanítható lelkület nélkül kezdi kutatni a Szentírást, a legvilágosabb és legegyszerűbb szakaszok valódi értelmét éppúgy kiforgatja, mint a legnehezebbekét. A római egyház vezető személyiségei kiválogatják és a saját érdekeiknek megfelelően magyarázzák a céljukat leginkább szolgáló szentírási részeket, majd a nép elé tárják őket, de megvonják tőlük azt a kiváltságot, hogy személyes igekutatással értsék meg szent igazságait. Az egész Bibliát kell a nép kezébe adni, úgy, ahogy van.

A Bibliának az a rendeltetése, hogy eligazítsa azokat, akik meg akarják ismerni Alkotójuk akaratát. Isten adta az embernek a biztos prófétai beszédet. Dánielt és Jánost angyalok keresték fel, sőt Krisztus is eljött, hogy közölje a nemsokára bekövetkező eseményeket. Azok a fontos dolgok, amelyek üdvösségünket érintik, nem titkosak. Isten nem úgy jelentette ki őket, hogy elbizonytalanítsák vagy megtévesszék az igazság őszinte kutatóját. Habakuk által ezt mondta az Úr: "Írd fel e látomást, és vésd táblákra, hogy könnyen olvasható legyen!" (Hab 2:2). Azok, akik imádkozó szívvel kutatják Isten szavát, könnyen megértik. Minden igaz, őszinte lélek előtt kitárulkozik az igazság világossága. "Világosság támad fel az igazra" (Zsolt 97:11). Egy egyház sem jut előre a szentség útján, ha tagjai nem kutatják buzgón, elrejtett kincsként az igazságot.

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 71

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Sokszor kénytelen-kelletlen, de végül mégiscsak kidobjuk azokat a dolgainkat, amikre nincs szükségünk többé, vagy nagyon régiek, mint például viseltes cipőinket, kopottas ruháinkat, törött játékokat, eszközöket, bútorokat, noha sokáig és jól szolgátak bennünket. Minden tárgy, ami egyszer új és hasznos volt, egyszer régi és használhatatlan lesz.

A zsoltáríró visszaemlékszik, hogy gyermekségétől fogva hűséges volt Istenhez, ugyanakkor gyakran előjött az a félelme, hogy Istennek egyszer talán nem lesz rá szüksége többé. Az emberek, habár egész életükben a közösség, az egyház hasznos szolgálatára voltak, néhányan még harcoltak is hazájukért, végül meggyengülnek, visszavonulnak az aktív szolgálattól és munkától , tekintélyük szertefoszlik, és amikor megöregedtek, úgy tűnik, hogy senki sem törődik velük többé igazán.

A természet rendje, hogy a növények, a fák és az állatok felett is egyszer eljár az idő,  gyengék lesznek, és átadják a helyüket a fiataloknak és erőseknek. A zsoltáros félelme is az volt, hogy ellenségei végezni fognak vele, amikor már öreg és gyenge lesz.

Hála Istennek – bátorításul a már idős korba lépett keresztényeknek – a halál nem az egyetlen dolog, ami még hátra van. Habár megviselnek bennünket az élet nehézségei, és elgyengülünk, megöregszünk, egy újabb, de véget nem érő ifjúság elé nézhetünk. Ezt olvassuk a 71. zsoltárban: „Aki sok bajt és nyomorúságot éreztettél velünk, de ismét megelevenítesz, és a föld mélységéből ismét felhozol minket. Megsokasítod az én nagyságomat; hozzám fordulsz és megvigasztalsz engem” (20. és 21. vers). Így az ősz hajú zsoltáríróval együtt minden idős keresztény bátor szívvel dicsőítheti az Urat, és örömmel kiálthat hozzá, mert Isten sohasem dob félre bennünket.

Gordon Christo

245. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM   32. fejezeteihez (április 12-18.).

Közel hatezer éve a gonosz teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy az embereket eltérítse attól, hogy az örökkévaló dolgokat keressék. Ezzel aztán Isten szívének okoz fájdalmat. Ő és a szolgái még a szentek közösségében, a gyülekezetekben is élnek a megtévesztés eszközével azoknál, akik elhanyagolják a lelki közösséget. Eretnek dolgokat állítanak be örvendetesnek, és a viszály és a megosztás hangjait erősítik fel.

A Szentírás eltorzított értelmezései által sátán óriási sikereket ér el azon igyekezetében, hogy a hithű keresztények világába olyan tanításokat ültessen el, amelyek a test vágyainak kielégítésének megerősítését szolgálják. „Akik nem akarják elfogadni a Biblia világos, szilárd igazságait, azok állandóan tetszetős mesék után kutatnak, hogy megnyugtassák lelkiismeretüket. Minél kevésbé lelkiek a tanítások, minél kevésbé szólítanak önmegtagadásra és alázatosságra, annál szívesebben fogadják őket.” (A nagy küzdelem, 465. o.) Noha úgy tűnhet, az ellenség tervei kiválóan megvalósulni látszanak, azok nem mások, mint puszta kétségbeesett próbálkozások valakitől, aki tudja, hogy kevés ideje van hátra! (Jelenések könyve 12:12)

Isten népének továbbra is kitartóan kell imádkoznia és a Szentírást tanulmányozni. Biztosak lehetnek afelől, hogy „Minden kísértésnek, minden kedvezőtlen befolyásnak – akár nyílt, akár titkos – ellen lehet állni, de »nem erővel, sem hatalommal, hanem az én Lelkemmel! Azt mondja a seregeknek Ura.« (Zakariás 4:6)” (A nagy küzdelem, 470-471. o.)

Milyen megnyugtató tudni, hogy minden lélek, amelyik bízik Istenben és engedelmeskedik az Ő parancsolatainak, biztonságban tudhatja magát. Legyünk éberek és imádkozzunk!

Rosana Barros
Brazília
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: