2020. április 14., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 14 - KEDD - Zsoltárok 72


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 32. fejezet 1735. nap

A napjainkban népszerű "liberalizmus" vakká teszi az embereket ellenségük cselfogásaival szemben. Eközben Sátán következetesen dolgozik, hogy célját elérje. Amikor sikerül a Bibliát emberi elméletekkel kiszorítani, Isten törvénye háttérbe kerül, és az egyházak a szabadság igényével a bűn fogságában vesztegelnek.

Sok ember számára lett a tudományos kutatás átok. Isten engedi, hogy a tudományos felfedezések nyomán a világosság özöne áradjon a világra. De még a legnagyobb elmék is, ha kutatásukban nem Isten Szava az útmutatójuk, zavarba esnek, amikor megkísérlik kikutatni a tudomány és kinyilatkoztatás összefüggéseit.

Az ember csak részlegesen és tökéletlenül ismeri mind az anyag, mind a lélek világát, ezért sokan képtelenek összhangba hozni tudományos nézeteiket a Szentírás kijelentéseivel. Sokan tudományos tényként fogadnak el puszta elméleteket és spekulációkat, és azt gondolják, hogy Isten szavát "a hamis nevű ismeret"-tel kell megmérni (lTim 6:20). A Teremtő és alkotásai meghaladják felfogóképességüket. És mivel nem tudják megmagyarázni őket a természet törvényeivel, a bibliai történelmet megbízhatatlannak tartják. Azok, akik kétségbe vonják az Ó- és Újtestamentum történelmi megbízhatóságát, nagyon sokszor még egy lépést tesznek: kételkednek Isten létezésében, és a természetnek végtelen hatalmat tulajdonítanak. S mivel elengedik horgonyukat, a hitetlenség szikláján egymaguk küzdenek a szél és a hullámok ellen.

Így tévednek el sokan a hittől, és az ördög bűvkörébe kerülnek. Az ember megpróbál bölcsebb lenni, mint Teremtője. Az emberi filozófia megkísérel kikutatni és megmagyarázni olyan titkokat, amelyeket Isten soha nem fog kinyilatkoztatni, még az örökkévalóságban sem. Ha az emberek azt kutatnák és megértenék, amit Isten közölt önmagáról és szándékairól, olyan képet kapnának Jahve dicsőségéről, fenségéről és hatalmáról, hogy felismernék a maguk kicsiségét, és meg volnának elégedve azzal, amit Isten kinyilatkoztatott gyermekeinek.

Sátán mesterfogása az, hogy az embert annak a kutatásával és találgatásával foglalkoztatja, amit Isten nem közölt, és amit nem akar velünk megismertetni. Így vesztette el helyét Lucifer is a mennyben. Elégedetlen volt, mert Isten nem közölte vele szándékának minden titkát; és Sátán teljesen figyelmen kívül hagyta azt, amit a reá bízott magas tisztséggel járó munkáról Isten neki kinyilatkoztatott. Ugyanezt az elégedetlenséget keltve az őt körülvevő angyalokban, bukásukat okozta. Most pedig az embereket igyekszik ugyanezzel a szellemmel átitatni. Őket is rá akarja venni, hogy mellőzzék Isten félreérthetetlen parancsait.

Akik nem akarják elfogadni a Biblia világos, szilárd igazságait, azok állandóan tetszetős mesék után kutatnak, hogy megnyugtassák lelkiismeretüket. Minél kevésbé lelkiek a tanítások, minél kevésbé szólítanak önmegtagadásra és alázatosságra, annál szívesebben fogadják őket. Ezek az emberek aprópénzre váltják fel értelmi képességeiket, hogy érzéki vágyaikat szolgálják. Mivel túl bölcsnek tartják magukat ahhoz, hogy a Szentírást töredelmes lélekkel, mennyei vezetésért könyörögve, buzgó imádsággal kutassák, nincs pajzsuk a csalás ellen. Sátán szívesen kielégíti az emberi szív vágyait, és az igazságot leplezve, ráerőszakolja csalásait az emberre. A pápaság is így jutott hatalomra az emberi lélek felett. Azok a protestánsok, akik elvetik az igazságot, mert az kereszttel jár, ugyanazon az úton járnak. Azok az emberek, akik kényelemből és előrelátásból azért hanyagolják el Isten szavát, hogy ne kerüljenek szembe a világgal, kárhozatos eretnekséget fognak vallásos igazságként elfogadni. Akik pedig szántszándékkal megtagadják az igazságot, a tévedés minden elképzelhető formáját elfogadják. Aki borzadva tekint az egyik csalásra, talán könnyűszerrel elfogadja a másikat. Pál apostol azokról, aki "nem fogadták be az igazságnak szeretetét az ő üdvösségükre", kijelenti: "Azért bocsátja reájuk Isten a tévelygés lelkét, hogy higgyenek a hazugságnak; hogy kárhoztattassanak mindazok, akik nem hittek az igazságnak, hanem gyönyörködtek az igazságtalanságban" (2Thessz 2:10-12). Ezek az intések arra köteleznek, hogy vigyázzunk, mert nem mindegy, milyen tanításokat fogadunk el.

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 72

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Milyen hosszú a kívánságlistád? Mikor Isten megkérdezte Salamont, hogy mit szeretne, Salamon csak egy dolgot kért: bölcsességet. Nemrégiben olvastam egy történetet egy önkéntesről, aki egy árvaháznak segített a távoli Himalája hegység lábainál. Az önkéntes megkérdezte a nőt, aki szinte egész életében a konyhában dolgozott, hogy mit kérne, ha lenne három kívánsága. A nő gondolkodás nélkül rávágta „elég ételt minden gyermeknek.” Második kívánsága az volt, hogy „talán egy mosogatógépet is.” A harmadik kívánságnál elgondolkodott egy kis ideig, majd azt mondta: „Nem tudom. Kettő kívánság elég lenne.” Ki az közülünk, aki nem csak azért állt volna meg gondolkodni, mert nem tudta volna leszűkíteni a listáját három kívánságra?

Salamon bölcsessége, éleslátása, pontos igazságérzete legendássá vált. Istenhez való hűsége meglátszott a nép jólétén. Isten további áldásokat bocsátott rá, győzelmeket háborúkban, valamint jelentős vagyont és hosszú életet.

Sajnos Salamon életének jelentős részét elpazarolta, mert elhagyta Istent. Hírnévre és dicsőségre törekedett. A vagyonában kereste a boldogságot. De a bölcs király észhez tért, és rájött, úgy mint életének az elején, hogy a boldogság Isten ajándéka, ám ő mégis oly’ sok értékes időd pazarolt el.

Gordon Christo

245. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM   32. fejezeteihez (április 12-18.).

Közel hatezer éve a gonosz teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy az embereket eltérítse attól, hogy az örökkévaló dolgokat keressék. Ezzel aztán Isten szívének okoz fájdalmat. Ő és a szolgái még a szentek közösségében, a gyülekezetekben is élnek a megtévesztés eszközével azoknál, akik elhanyagolják a lelki közösséget. Eretnek dolgokat állítanak be örvendetesnek, és a viszály és a megosztás hangjait erősítik fel.

A Szentírás eltorzított értelmezései által sátán óriási sikereket ér el azon igyekezetében, hogy a hithű keresztények világába olyan tanításokat ültessen el, amelyek a test vágyainak kielégítésének megerősítését szolgálják. „Akik nem akarják elfogadni a Biblia világos, szilárd igazságait, azok állandóan tetszetős mesék után kutatnak, hogy megnyugtassák lelkiismeretüket. Minél kevésbé lelkiek a tanítások, minél kevésbé szólítanak önmegtagadásra és alázatosságra, annál szívesebben fogadják őket.” (A nagy küzdelem, 465. o.) Noha úgy tűnhet, az ellenség tervei kiválóan megvalósulni látszanak, azok nem mások, mint puszta kétségbeesett próbálkozások valakitől, aki tudja, hogy kevés ideje van hátra! (Jelenések könyve 12:12)

Isten népének továbbra is kitartóan kell imádkoznia és a Szentírást tanulmányozni. Biztosak lehetnek afelől, hogy „Minden kísértésnek, minden kedvezőtlen befolyásnak – akár nyílt, akár titkos – ellen lehet állni, de »nem erővel, sem hatalommal, hanem az én Lelkemmel! Azt mondja a seregeknek Ura.« (Zakariás 4:6)” (A nagy küzdelem, 470-471. o.)

Milyen megnyugtató tudni, hogy minden lélek, amelyik bízik Istenben és engedelmeskedik az Ő parancsolatainak, biztonságban tudhatja magát. Legyünk éberek és imádkozzunk!

Rosana Barros
Brazília
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: