2020. április 27., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 27 - HÉTFŐ - Zsoltárok 85


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 34. fejezet 1748. nap

Sokan a médiumok csalására és bűvészkedésére akarják fogni a természetfölötti megnyilatkozásokat. Az igaz, hogy a médiumok a csalást sokszor valódinak tüntetik fel, de olykor természetfölötti erők is feltűnően közrejátszanak. A titokzatos kopogtatás, amellyel a modern spiritizmus elkezdődött, nem emberi csalás vagy ravaszság terméke volt, hanem a gonosz angyalok munkája, akik így vezették be a leglélekrombolóbb csalások egyikét. Sok embert ejt tőrbe az a hiedelem, hogy a spiritizmus csupán emberi szélhámosság. Amikor pedig szemtől szembe kerülnek olyan megnyilatkozással, amely szerintük csakis természetfölötti lehet, elhiszik, hogy e jelenségek mögött Isten hatalma húzódik.

Ezek az emberek figyelmen kívül hagyják azt, amit a Szentírás a Sátán és képviselői által művelt csodákról mond. A fáraó varázslói sátáni segítséggel tudták utánozni Isten munkáját. Pál kijelenti, hogy Krisztus második adventje előtt a sátáni erők ehhez hasonló csodákat fognak művelni. "Sátán ereje... a hazugságnak minden hatalmával, jeleivel és csodáival, és a gonoszságnak minden csalárdságával" (2Thessz 2:9-10) fog megmutatkozni. János apostol elmondja, hogy miként fog jelentkezni az utolsó napokban ez a csodatevő hatalom: "Nagy jeleket tesz, annyira, hogy tüzet is hoz alá az égből a földre, az emberek láttára. És elhiteti a földnek lakosait a jelekkel, amelyek adatának néki, hogy cselekedje" (Jel 13:13-14). Nem puszta csalásokról szól ez a jövendölés. Sátán eszközei nemcsak színlelik a csodákat, amelyekkel félrevezetik az embereket, hanem ténylegesen képesek csodát művelni.

A sötétség fejedelme, aki oly régóta használja lángelméjét a csalásra, kísértéseivel ügyesen alkalmazkodik minden emberhez és minden körülményhez. Művelt és jó érzésű embereknek a spiritizmus szalonképesebb és kulturáltabb formáit kínálja, és ezzel sok embert hálójába tud fogni. A spiritizmus nyújtotta bölcsességről Jakab apostol így ír: "Ez nem az a bölcsesség, amely felülről jő, hanem földi, testi és ördögi" (Jak 3:15). Ezt azonban a nagy csaló leplezi, ha szándékait éppen lepleznie kell. Ő, aki csillogó mennyei szeráf képében tudott megjelenni Krisztus előtt a megkísértés pusztájában, az emberhez is a legmegnyerőbb formában, világosság angyalaként jön. Felemelő dolgokra irányítva a figyelmet, az értelemre próbál hatni. Csodálatos, meghökkentő jelenetekkel ragadja meg a képzeletet; a szeretet és a jótékonyság látszatával pedig az érzelmeket is megnyeri. Az embert - képzeletének szárnyakat adva - büszkévé teszi a maga bölcsességére, és arra ösztönzi, hogy semmibe vegye az örökkévaló Istent. Az a hatalmas lény, aki fel tudta vinni a világ Megváltóját egy nagyon magas hegyre, hogy bemutassa neki a föld összes országát és e birodalmak dicsőségét, kísértéseivel meg tudja rontani mindazok érzékeit, akiket Isten hatalma nem véd.

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 85

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Szinte fülünkbe cseng a zsoltár zenei kísérete, amikor e sorokat olvassuk: „Mily szerelmetesek a te hajlékaid, Seregeknek Ura!

Kórah fiainak ez a zsoltára Izráel népének a babiloni fogságból való visszatéréséről szól. Az Úr megharagudott népére, és megengedte, hogy a héberek elszenvedjék az ellene való lázadásuk szörnyű következményét. A krónikás a következő szavakkal írja le Jeruzsálem véres elestét. „Pedig az Úr, atyáik Istene időben elküldte hozzájuk a követeit, mert kedvezni akart a népének és lakóhelyének. De az emberek kigúnyolták Isten követeit, a beszédét megvetették, és gúnyt űztek a prófétáival, míg végül az Úr haragja fölgerjedt a népe ellen, és többé már nem volt segítség.” (2Krón 36:15-16).

A zsoltáríró most örvendezik, mert Isten megbocsátott népének, elfedezte vétkeit, és elfordította haragja hevét. (3. vers) Azonban még mindig akadt gond, miközben a nép hazatelepült, és megpróbálta újjáépíteni a templomot. A zsoltáros könyörög Istenhez, hogy állítsa vissza jóindulatát, és szüntesse meg haragját. Majd hozzáteszi: „Vajon örökké haragszol ránk?” Akárcsak a ma emberének imája, amikor a megújulást keressük. Könyörög Istenhez, hogy ismét áldja meg a népét, ahogyan a múltban tette, és a dicsősége lakozzon a földjén. (8-10. vers)

Az igazságosság és a kegyelem szétválasztása mindig is Sátán stratégiájának része volt. De a megváltás tervének csodáján keresztül Jézus elvette vétkeinket, és a javunkra írja az Ő igazságosságát, bemutatva ezáltal, hogy Isten kegyelmes és igazságos. „A kegyelem és hűség összetalálkozik, az igazság és békesség megcsókolja egymást. Hűség sarjad a földből, és igazság tekint alá az égből.” (11-12. vers; lásd még E. G. White: Jézus élete, 670. oldal) Isten hűségének szövetsége ismét gyümölcsözővé teszi a föld termését. (13. vers)

Urunk, a zsoltárossal kiáltunk ma hozzád. „Nem elevenítesz-e meg minket újra?” Nem segítesz rajtunk a tömérdek nehézség közepette, amivel napjainkban, ahogy az idő végéhez közeledünk, egyre inkább szembesülünk?

Beatrice Neall

247. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM   34. fejezetéhez (április 26 –május 2.).

Sátán kegyes és természetfölötti álruhába öltöztette a spiritizmust, hogy becsapja az emberiséget, éppen úgy, ahogyan a kígyóval megtévesztette Évát. Pusztító célját elfedve az elővigyázatlan lelkeket engedelmetlenségre csábítja, hogy csillapítsa azokat a vágyakat, amelyeket a Szentírás elítél.

Sátán felfigyel minden olyan bűnre, amit az ember hajlamos elkövetni, és rengeteg alkalmat kínál számára, hogy kielégítse gonosz hajlamait. Ezreket pusztított már el szenvedélyek és nagyratörő önfelmagasztalás révén. Arra ösztönzi az embert, hogy mérték nélkül áthágja a törvényeket, eltompítva az elméjét, és figyelmét eltereli Krisztus művéről. Az ellenség terve az egész világot félrevezetni, ami az Évának tett ígéretén alapszik: „Bizony nem haltok meg.”

A bukott angyalok, akik a szellemvilág hírnökeinek mutatják magukat, halott szeretteinket utánozzák, és ezzel sokaknál elérték már, hogy megtagadják a Szentírás azon igazságát, hogy a „a halottak semmit nem tudnak.” (Prédikátor 9:5) A hit pajzsát tartva és a „a Lélek kardját [forgatva], amely az Isten beszéde, minden imádsággal és könyörgéssel imádkozván minden időben” (Efézusbeliekhez írt levél 6:17–18), Isten népének hűen kell betöltenie küldetését és kiszabadítani azokat, akik a gonosz fogságába estek.

Sátán hamarosan  komolyan próbára teszi hitünket utolsó erőfeszítésével, és csak azok, akiknek jelleme a Szentíráson edződött, „fognak menedékre lelni Isten igazságában”. Legyünk éberek és imádkozzunk!

Rosana Barros
Brazília
Fordította Gősi Csaba

3 megjegyzés:

  1. Valóban !Ezért kell csakis a BIBLIAI Igazságát tanúlmányozni ott tísztán és érthetően meg bizonyosodhat mindazok kik a belévetett bizalommal és hittel a Lélek segítségét kérik Ámen !!!!A keskeny út az életre vissz Ámen ! ,, de a széles és tágas az a veszedelemre vagyis az örök kárhozatra !

    VálaszTörlés