2020. június 8., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 8 - HÉTFŐ - Zsoltárok 127


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 40. fejezet 1790. nap

40. (fejezet, 2. rész) Isten népe megszabadul

Sírok nyílnak meg, és "sokan azok közül, akik alusznak a föld porában, felserkennek, némelyek örök életre, némelyek pedig gyalázatra és örökkévaló utálatosságra" (Dán 12:2). Azok, akik a harmadik angyal üzenetébe vetett hittel haltak meg, megdicsőülten jönnek elő sírjukból, hogy meghallják, amikor Isten békeszövetséget köt törvénye megtartóival. Azok is, "akik Őt általszegezték" (Jel 1:7), akik gúnyolódtak és nevettek Krisztus haláltusáján; és akik a leghevesebben támadták igazságát és népét, feltámadnak, hogy meglássák Krisztus dicsőségét és a hűségesek megdicsőítését.

Az eget még mindig vastag felhők takarják, de már időnként látható a nap, amely Jahve bosszút árasztó szemének tűnik. Az égből vad villámok cikáznak, és lángszőnyeggel borítják el a földet. A rettenetes égzengést titokzatos, félelmes hangok harsogják túl, és meghirdetik a gonoszok pusztulását. E szavakat nem érti mindenki, de a hamis tanítók jól tudják, mit jelentenek. Akik még nem is olyan rég vakmerők, kérkedők, kihívók voltak, és ujjongva tiporták Isten törvénytartó népét, nem tudnak hova lenni a megdöbbenéstől, és reszketnek a félelemtől. Jajveszékelésük túlharsogja az elemek tombolását. A démonok elismerik Krisztus istenségét, reszketnek hatalma előtt. És páni félelemtől fetrengő emberek irgalomért esedeznek.

Az ősi próféta, aki látomásban szemlélte az ítélet napját, ezt mondta: "Jajgassatok, mert közel van az Úrnak napja, mint pusztító hatalom jő a Mindenhatótól" (Ésa 13:6). "Meni be a kősziklába, és rejtőzzél el a porba az Úr félelme elől, és az Ő nagyságának dicsősége előtt! A kevély szemű közember megaláztatik, és a főemberek magassága porba hajtatik, és csak az Úr magasztaltatik fel ama napon. Mert a seregek Urának napja eljő minden kevély és magas ellen, és minden felemelkedett ellen, és az megaláztatik. " "Ama napon odadobja az ember ezüst bálványait és arany bálványait, miket magának csinált, hogy azok előtt meghajoljon, a vakondokoknak és denevéreknek, hogy elmenjen a sziklák lyukaiba és a hegyek hasadékaiba, az Úr félelme elől és az Ő nagyságának dicsősége előtt, mikor felkél, hogy megrettentse a földet" (Ésa 2:10-12. 20-21 ).

Csillag tűnik elő egy felhőhasadékban. A sötét háttérben fénye négyszeresére nő. A remény és az öröm üzenetét hozza a hűségeseknek, de szigorral és haraggal tekint az Isten törvényét megszegőkre. Azok, akik mindent feláldoztak Krisztusért, most az Úr sátrának rejtekében biztonságban vannak. Próbára lettek téve, de a világ és az igazság megvetői előtt megmutatták, hogy hívek az értük meghalt Krisztushoz. Csodálatos változás történik azokkal, akik még a halállal farkasszemet nézve is szilárdan megőrizték feddhetetlenségüket. Hirtelen megszabadulnak a démonoktól megszállt emberek sötét és rettentő zsarnokságától. Arcukon, amely nemrég még sápadt, gondterhelt és elgyötört volt, most a csodálat, a hit és a szeretet ragyog. Ajkukon felcsendül a diadalmas ének: "Isten a mi oltalmunk és erősségünk! Igen bizonyos segítség a nyomorúságban. Azért nem félünk, ha elváltoznék is a föld, ha hegyek omlanának is a tenger közepébe: zúghatnak, tajtékozhatnak hullámai; hegyek rendülhetnek meg háborgásától" (Zsolt 46:2-4).

Miközben az ének, amely szent hitről tanúskodik, Isten felé száll, a felhők elvonulnak, és láthatóvá lesz a csillagos ég, amely leírhatatlan fényben tündököl a sötét és haragos mennybolt hátterében. A mennyei város dicsősége átsugárzik a félig nyitott ajtókon. Majd az égen megjelenik egy kéz. Két egymásba hajtott kőtáblát tart. A próféta ezt mondja: "Az egek kijelentik az Ő igazságát, mert az Isten bíró" (Zsolt 50:6). A szent törvény, Isten igazsága, amely mennydörgés és fényesség közepette az élet kalauzaként hangzott el a Sinai-hegyről, most az ítélet mércéjeként tárul az emberek elé. A kéz szétnyitja a táblákat, és a Tízparancsolat szabályai tüzes tollal írt igéknek látszanak, és oly tisztán rajzolódnak ki, hogy mindenki el tudja olvasni. Az emlékek megélénkülnek, a babonaság és az eretnekség sötétsége szertefoszlik, és Isten tíz rövid, átfogó, hiteles igéje a föld minden lakója elé tárul.

Lehetetlen azoknak a rémületét és kétségbeesését leírni, akik lábbal tiporták Isten szent kívánalmait. Isten kinyilatkoztatta nekik törvényét, összemérhették volna vele jellemüket, és megláthatták volna hibáikat, míg alkalmuk volt a megtérésre és megújulásra. De a világ kegyének elnyeréséért elvetették Isten rendelkezéseit, és másokat is törvényszegésre tanítottak. Isten népét szombatrontásra akarták kényszeríteni. Most az a törvény, amelyet semmibe vettek, elítéli őket. Meg kell látniuk a félelmes valóságot: hogy nincs semmi mentségük. Ők döntötték el, hogy kit fognak szolgálni és imádni. "Akkor ismét látni fogjátok, hogy különbség van az igaz és a bűnös között, az Istent tisztelők és az Őt nem tisztelők között" (Mal 3:18).

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 127

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:


2011-ben építettük fel a házunkat. 18 év házasság után először építkeztünk és először lettünk háztulajdonosok. Mielőtt az építő cég elkezdte a földmunkákat a telkünkön, elhatároztuk, hogy Isten oltalmába ajánljuk az építést és a leendő házat, amelyet otthonunknak nevezünk majd. Ezért összehívtuk közeli barátainkat, az ingatlanügynököt és az építészt és felolvastunk a 127. zsoltárból.

Ott álltunk a telken, Istenhez szóltunk, miközben egymás kezét megfogva kört alkottunk. El akartuk ismerni tanúk előtt, hogy nem Isten nélkül akarjuk megvalósítani tervünket. El akartuk ismerni, hogy emberi erőfeszítéseink semmit sem érnek, ha Isten kimarad belőle. Ezt a zsoltárt Salamon, a valaha élt legbölcsebb ember írta, ezért helyes megfogadni tanácsát. Nos, egy ház több fánál, vakolatnál és festéknél, és ez nagyon is igaz.

A zsoltár megemlíti a gyermekeket is - ők az otthon áldásai. Az ősi Közel-keleten a fiúk különösképpen a család anyagi biztonságát jelentették. A fiúk elkísérték apjukat a város kapujához, ahol üzleti ügyeket bonyolítottak és vitákat rendeztek le. A fiúk segítettek apjuknak a család érdekeinek megvédésében. Nekünk van három fiunk, tehát - a bibliai hasonlattal élve - tele van a tegezünk.

Ám elárulom, miért érezzünk igazán áldottnak magunkat: Isten segített felépíteni otthonunkat - nemcsak a fizikai épületet értem ezen -  hanem az életünket is, és megígérte, hogy otthonunkban velünk fog lakni. Ez az, ami napi tevékenységünket értelmessé teszi és az éjszakai pihenésünket reményteljessé. Ma arra szeretnélek bátorítani, hogy hívd be Istent életed minden területére - nélküle semmi sem vagy, vele pedig áldott!

Thandi Klingbeil

253. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM   40. fejezetéhez (június 7-13.).

Az újabb és újabb kihívásokkal való szembenézés elcsüggesztő lehet. Gyakran láttam pácienseken, amikor első alkalommal részesülnek érzéstelenítésben, hogy felgyorsult a szívverésük és nyirkos lett a tenyerük.

Sötét felhők jönnek? Mit érzékelt Illés, amikor először hallott arról a „kis felhőről?” Az Ember Fiának a jelét látta. Azonnal utasította Akhábot, hogy készítse el a kocsiját. Mit látnak Isten gyermekei, amikor a közelgő felhők közé tekintenek? Ne féljünk, mert egy tüzes szekér ránk is vár.

A gonoszok számára a vastag felhők úgy látszanak, mint amikor beborítják a földet és egymásba ütköznek. Az igazak azonban azt látják, hogy a napsugarak áttörnek rajtuk, és az a jelentős csillag reményről és örömről beszél nekik, és végül a felhők elvonulnak, hogy a csillagos ég láthatóvá váljon.

Ajánlom számotokra elolvasásra a 86. zsoltárt, amelyben egy szent arra buzdít másokat, hogy féljék Istent és dicsőítsék szent nevét. Az ő üzenete az, hogy imádják azt, Aki mindent alkotott. Azonban voltak ott összegyűlt emberek, akik elhatározták, hogy meg fogják őt ölni. És mit kért ő Istentől? Azt, hogy adjon jelt az ő javára.

Négyezer év alatt a megváltás jele, a szivárvány a felhőben, nem változott. Nem tudjuk, hogy a zsoltáros látott-e szivárványt, de ha mi megtanulunk minden felhőben szivárványt látni, Isten ígéreteit bizonyossággá tesszük minden próbában, biztosak lehetünk abban, hogy meg fogjuk látni a jelet azon a nagy napon is. Kipróbáltad ma az Ő Igéjét, hogy kitartásra és bátorításra találj majd azon a napon?

Joe Kim
Yakima, Washington USA



2 megjegyzés: