2024. április 25., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 25 - CSÜTÖRTÖK - Ezékiel könyve 31

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/


Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ezékiel könyve 31 bemutat?


A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2031&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2031&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten mások példája által is tanít és figyelmeztet.  Egyiptom elégedett volt önmagával és büszke is hatalmára, de Isten Asszíria példáján keresztül figyelmeztette őt. Asszíriai az egyik legkegyetlenebb birodalom volt a történelemben, de nem tudott szembe szállni Istennel, és eltűnt a föld színéről. Az Új-Babiloni birodalom legyőzte és a helyére lépett. Isten megkérdezte Egyiptomot: Ha Asszíria nem tudott megállni az Isten elleni lázadásában, hogyan gondolhatja azt, hogy neki majd sikerül?

2.    Isten különleges lehetőséget biztosított Asszíriai számára. Ebben a fejezetben egy szép fához hasonlítja, amely a folyó parton van, egészséges, nagy és bőven terem. A föld népei és állatai menedéket és táplálékot találnak nála. Isten kezdetben Ádám gondoskodására bízta az állatvilágot, most pedig Asszíriára. Azt a szerepet kapta Istentől, mint kezdetben Ádám, de elbukott ebben a szerepében, kivágták, és amilyen magas volt, akkorát zuhant.

3.    Isten az alázatot értékeli. Mert Ő is alázatos. Noha a mindenség Ura, de le tud hajolni az egyszerű emberhez. Asszíria nem alázkodott meg, hanem a felhőkig nőtt. Az elv, amit Isten megmondott beteljesedett, hogy „aki önmagát felmagasztalja, megaláztatik.” Ez történt Asszíriával és Egyiptommal is, és ez történik mindenkivel, aki felmagasztalja magát és dacol Istennel.    

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki csak egy vesszőszál: Asszíria égig érő fa – ledől; Babilon égig érő fa – kivágják; Jézus egy vesszőszál, amely kivirágzik

b.    akinek a hatalma a megalázkodásában és leereszkedésben van

c.    aki nem szégyelli lehajolni a bűnös emberhez

d.    aki nem szégyelli, hogy Ő csak egy vesszőszál, de mégis olyan erős, hogy legyőzi az égig érő cédrust is

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy tudjon tanulni mások példájából. Ha mások nem jártak sikerrel az irántad való hűtlenségben, ő sem fog. Adjad, hogy felfogja, mekkora erő és hatalom rejlik a megalázkodásban Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 26. fejezet

26. fejezet – KAPERNAUMBAN (5. rész)

Krisztus idejében Izrael vezetői és tanítói képtelenek voltak ellenállni Sátán munkájának. Figyelmen kívül hagyták az egyetlen eszközt, mellyel védekezhettek volna a gonosz lelkekkel szemben. Krisztus Isten Igéje segítségével győzte le a gonoszt. Izrael vezetői azt állították, hogy ők hivatottak Isten szavának értelmezésére, de csak hagyományaik fenntartása és ember-alkotta előírásaik kikényszerítése céljából tanulmányozták az Igét. Értelmezésük alapján olyan felfogást fejezett ki az Ige, amilyet Isten sohasem írt belé. Misztikus magyarázatuk homályossá tette, amit az Úr világosan kijelentett. Vitatkoztak jelentéktelen alaki részleteken, miközben gyakorlatilag tagadták a leglényegesebb igazságokat. Ezzel szétszórták a hitetlenség magvait. Isten szavát megfosztották erejétől, a gonosz lelkek kedvükre munkálkodhattak.

A történelem ismétlődik. Napjainkban számos vallási vezető nyitott Bibliával a kezében vallja, hogy tiszteli e könyv tanításait, s eközben lerombolja az abba, mint Isten szavába vetett hitet. Buzgón, aprólékosan elemzik az igét, de saját véleményüket annak legvilágosabb állításai fölé helyezik. Kezükben Isten Igéje elveszíti újjáteremtő erejét. Ezért rohamosan terjed a hitetlenség, általános az istentelenség.

Amint Sátán aláásta a Bibliába vetett hitet, nyomban más források felé irányítja az embert világosságért, és erőért. Így hízelgi be magát. Aki elfordul a Szentírás világos tanításától és Isten Szentlelkének meggyőző erejétől, az átadja a démonoknak az irányítást. A Szentírást bíráló kritikák, elméletek nyitották meg az utat a spiritizmus és a teozófia számára - ezek az ősi pogányság modernizált formái -, s talpalatnyi helyet akarnak szerezni még a magukat a mi Urunk Jézus Krisztusénak valló egyházakban is.

Az evangélium hirdetésével párhuzamosan munkálkodnak olyan elemek, melyek hazug lelkek médiumai. Sokan puszta kíváncsiságból kontárkodnak bele ilyesmibe, de amint bebizonyosodik, hogy emberi erő fölötti dologról van szó, egyre inkább elcsábulnak, míg a sajátjukénál erősebb akarat befolyása alá kerülnek. Rejtélyes hatalmából nem tudnak menekülni.

A lélek védőbástyái leomlanak. Az ember nem tud sorompót állítani a bűn útjába. Ha egyszer valaki áthágja Isten igéjének korlátait, s visszautasítja Szentlelkét, nem tudhatja, hogy a romlásnak milyen mélységeibe süllyedhet. Titkos bűn vagy uralkodó szenvedély tarthatja rabságában, s ő éppoly tehetetlen, mint a kapernaumi megszállott volt. Állapota mégsem reménytelen.

Ugyanúgy győzhetjük le a gonoszt, ahogyan Krisztus győzött: az Ige hatalmával. Isten nem irányítja értelmünket beleegyezésünk nélkül, de ha tudni akarjuk akaratát, ígérete a miénk is: "Megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket" (Jn 8:32). "Ha valaki cselekedni akarja az ő akaratát, megismerheti e tudományról" (Jn 7:17). Az ígéretekbe vetett hit által bárki megszabadulhat a tévelygés kelepcéjéből és a bűn hatalmából.

2 megjegyzés: