2024. április 30., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 30 - KEDD - Ezékiel könyve 36

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ezékiel könyve 36 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2036&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2036&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten megszánja népét.  Izraelt szomszédai gúnyolták, bántották és kihasználták, a rájuk mért büntetés miatt. Isten azonban megszánta Izraelt, és megígérte, hogy megbünteti ezért a népeket és népét visszaviszi hazájába és ismét felvirágoztatja.

2.    Isten dicsőségét nem szolgálta Izrael büntetése. Isten céllal hívta el Izraelt és céllal helyezte arra a földrajzi helyre, ahol éltek. A népek kezdetben csodálták Izrael sikerét és előmenetelét, amiben Isten hatalmát látták, és amiért Istent dicsőítették. Amikor azonban Izrael országa romokban hevert, a nép pedig szétszórva a nemzetek között, ez Isten gyalázását vonta maga után. A népek nemcsak a zsidókat gyalázták, hanem Istenünket is. Azt mondták, hogy ennyire képes az ő Istenük. Nem tudta megvédeni őket.

3.    Isten helyreállítja saját dicsőségét. Amikor megígéri nekik, hogy összegyűjti őket, hazaviszi őket, és ismét sikeres néppé teszi őket, ezzel saját hírnevét és saját dicsőségét állítja helyre. És ezt nem önmagáért teszi, hanem azért, hogy a népek meglássák hatalmát, jóságát és szeretetét, és isteneik helyett Őt válasszák. Ez volt Isten eredeti terve népével, ami hűtlenségük miatt meghiúsult. Most Isten megvalósítja eredeti tervét népe felépítésével, mert Ő minden népet meg akar menteni.     

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki nem tűri el, hogy a nemzetek népét gyalázzák

b.    aki dicsőséges jövőt ígér népének

c.    aki azt ígéri, hogy népe mellett lesz és feléjük fordul

d.    aki több jót akar tenni népével, mint amennyit eddig tett

e.    aki sajátjának tekinti népét

f.      aki szánalomra indul népe iránt

g.    aki megtisztítja népét

h.    aki új szívet és új lelket ad népének

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy tudja, Te nem szenvedheted el azt, hogy őt csúfolják, gúnyolják és megvessék miattad. Te pártjára állsz és megvéded őt, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 27. fejezet

27. fejezet – MEGTISZTÍTHATSZ ENGEM (3. rész)

Az Írás szavaiból kitűnik, hogy Krisztus milyen sürgősen az ember lelkére kötötte: feltétlenül hallgasson, és azonnal cselekedjen. "Erősen megfenyegetvén, azonnal elküldé őt, és monda néki: Meglásd, hogy senkinek semmit ne szólj; hanem eredj el, mutasd meg magadat a papnak, és vidd fel a te tisztulásodért, amit Mózes parancsolt, bizonyságul nékik" (Mk 1:43--44). Ha a papok ismerték volna a bélpoklos gyógyulásának körülményeit, Krisztus iránti gyűlöletük miatt becstelen ítéletet is hozhattak volna. Jézus azt akarta, hogy az ember még azelőtt megmutassa magát a templomban, mielőtt a csodára vonatkozó bármiféle hír odaérne. Így biztosította a pártatlan döntést, és megengedték, hogy a gyógyult leprás újra együtt lehessen családjával és barátaival.

Más oka is volt Krisztus szándékának, amiért hallgatásra intette az embert. A Megváltó tudta, hogy ellenségei folyton korlátozni akarják munkáját, s el akarják Tőle fordítani a népet. Tudta, hogy ha a leprás gyógyulását elhíresztelik, elárasztják Őt mások is, akik ebben a borzalmas betegségben szenvednek. Az a hír fog lábra kapni, hogy ezek megfertőzik a velük érintkező embereket. Sok leprás nem úgy használná az egészség ajándékát, hogy áldás legyen neki magának és másoknak is. Ha Jézus magához vonzza a bélpoklosokat, ezzel alkalmat ad a vádaskodásra, hogy áthágja a rituális törvény korlátozásait. Mindez akadályt gördített volna az evangélium terjesztésének útjába.

Az események igazolták Krisztus figyelmeztetését. Nagy sokaság látta a poklos gyógyulását, és kíváncsiak voltak a papok döntésére. Amikor az ember visszatért barátai közé, nagy volt az izgalom. Hiába óvta Jézus, az ember nemigen titkolta gyógyulásának történetét. Valóban lehetetlen lett volna eltitkolni, de a leprás még híresztelte is. Úgy vélte, Jézus csak szerénységből tette ezt a megszorítást, és széjjeljárt, hirdetve a Nagy Gyógyító hatalmát. Nem fogta fel, hogy minden ilyen megnyilatkozás csak még eltökéltebbé teszi a papokat és véneket Jézus elpusztítására. A meggyógyított férfi érezte, hogy az egészség ajándéka rendkívüli érték. Örvendett teljes erejének, annak, hogy újra tagja lett családjának és a társadalomnak. Lehetetlen volt megállnia, hogy ne dicsőítse az Orvost, aki visszaadta egészségét. Ám az esemény hírverésével akadályozta a Megváltó munkáját. Hatására az emberek olyan tömegesen sereglettek Hozzá, hogy Jézus kénytelen egy időre szüneteltetni működését.


2 megjegyzés: