2024. május 1., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 1 - SZERDA - Ezékiel könyve 37

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ezékiel könyve 37 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2037&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2037&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten életre tud kelteni egy haldokló népet.  Isten nemcsak embereket tud feltámasztani a halálból, hanem népeket, közösségeket, családokat, házasságokat is. A száraz csontokról való példázat nem egy haldokló népet mutat be, hanem egy halottat, egy olyan halottat, aki régen meghalt. A teremtő Isten újjáteremtő is. Aki a semmiből teremtett, az a halálból is tud teremteni. Ez a fejezet reményteljes ígéretet tartalmaz azok számára, akik úgy érzik, hogy életüket visszafordíthatatlanul elrontották, akinek a házassága reménytelenül elromlott, akinek gyülekezete nem nagyon mutat életjeleket. Isten a sír mélyéről is vissza tud hozni, a száraz csontokat is életre tudja kelteni.

2.    Isten a széttört kapcsolatokat is eggyé tudja tenni. Júda és Izrael elváltak egymástól, az ország kettészakadt, kibékíthetetlen ellentét tátongott közöttük, de ebben a fejezetben egy jelképes cselekedettel Isten megmutatja, hogy egyesíteni tudja azt, ami széttört. Ezékielnek két fadarabot kellett a kezébe venni úgy, hogy a szemlélőnek egynek tűnjön. Az egyik fadarab Júdát, a másik Izraelt ábrázolta. Bár különváltak egymástól, és mind a kettő elszáradt, Isten életre tudja kelteni őket, de már nem úgy, hogy két különálló fadarab, hanem egy és él.     

3.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki embert és népet is fel tud támasztani

b.    aki életet lehel az élettelenbe

c.    aki az élet Istene

d.    aki eggyé tudja kovácsolni azt, ami széttört

e.    aki megszabadít bűneinkből

f.      aki pásztora lesz népének

g.    aki békeszövetséget köt népével

h.    aki népe között akar lakni

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy tudja, őt is életre tudod kelteni, a házasságát is életre tudod kelteni, a megromlott kapcsolatait is életre tudod kelteni, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 27. fejezet

27. fejezet – MEGTISZTÍTHATSZ ENGEM (4. rész)

Krisztus szolgálatának minden mozzanata messze ható szándékot jelzett. Többet jelentett magánál a cselekedetnél. Így volt ez a bélpoklos esetében is. Jézus mindenkin segített, aki Hozzá jött, de azokat is szerette volna megáldani, akik nem jöttek. Miközben magához vonta a vámszedőket, a pogányokat és a samaritánusokat, meg akarta nyerni a papokat és tanítókat is, akik az előítéletekbe és a hagyományokba burkolóztak. Minden lehetőséget megragadott, hogy hozzájuk férkőzzön. A meggyógyított leprást a papokhoz küldte, azzal a tudatos szándékkal, hogy eloszlassa előítéleteiket.

A farizeusok állítása szerint Krisztus tanítása ellentétben állt Istennek Mózes által adott törvényével. Jézus azonban a megtisztított leprást utasította, hogy a törvénynek megfelelően áldozatot mutasson be, s ez megdöntötte ezt a vádat. Aki meg akart győződni, annak ez elegendő bizonyíték volt.

A jeruzsálemi vezetők kémeket küldtek, hogy találjanak valami ürügyet, amiért Krisztust halálra ítélhetik. Jézus válaszként bebizonyította szeretetét az emberiség iránt, törvénytiszteletét, bűntől és haláltól szabadító hatalmát. Így tett nekik bizonyságot: "Rosszal fizetnek nékem a jóért, és gyűlölséggel az én szeretetemért" (Zsolt 109: 5). Ő aki a parancsot adta a hegyen: "Szeressétek ellenségeiteket" (Mt 5:44), maga mutatta meg ezt az elvet a gyakorlatban, "nem fizetvén gonosszal a gonoszért, avagy szidalommal a szidalomért; sőt ellenkezőleg áldást mondván" (1Pt 3:9).

Ugyanazok a papok, akik száműzetésre ítélték a leprást, most igazolták gyógyulását. Ez a nyilvánosan bejelentett és beiktatott papi döntés bizonyíték volt Krisztus mellett. Mivel a meggyógyított férfi visszatért Izrael gyülekezetébe, s éppen a papok igazolták, hogy nyoma sincs rajta a betegségnek, ő maga lett Jótevőjének élő tanúbizonyságává. Örömmel hozta el az áldozatot és magasztalta Jézus nevét. A papok meggyőződtek a Megváltó isteni erejéről. Megadatott nekik a lehetőség, hogy megismerjék az igazságot, s világosságot nyerjenek. Ha elutasítják, elmúlik az alkalom, és sohasem tér vissza. Sokan visszautasították a világosságot - ám mégsem adatott hiába. Sok szívben visszhangra találtak Jézus cselekedetei, bár ez még egy ideig rejtve maradt. Úgy tűnt, hogy a Megváltó élete során az Ő megváltói műve alig ébresztett viszontszeretetet a papokban és tanítókban, de mennybemenetele után "a papok közül is nagy sokan követék a hitet" (Acs 6:7).

2 megjegyzés: