2019. január 11., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 11 - PÉNTEK - 3 Mózes 1


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Az apostolok története 3. fejezet 1279. nap

Jézus parancsa szerint a tanítványoknak Jeruzsálemben kellett megkezdeniük a munkát. Ez a város volt színhelye az emberiségért hozott csodálatra méltó nagy áldozatának. Ott jártkelt mint ember, ott beszélt az emberekkel; azonban csak kevesen ismerték fel, hogy milyen közel jött a Menny a földhöz! Ott ítélték el és feszítették fel. Sokan voltak, kik titokban hitték, hogy a názáreti Jézus a Messiás; de voltak sokan, kiket a papok és főemberek megtévesztettek. Ezeknek kellett hirdetni az evangéliumot. Ezeknek még hallaniuk kellett a bűnbánatra szóló felhívást. Figyelmeztetni kellett őket arra a csodálatos igazságra, hogy csak egyedül Krisztus által nyerhetnek bűnbocsánatot. És éppen azon idő alatt prédikáltak a tanítványok a legeredményesebben, amíg Jeruzsálem az utolsó hetek megrázó eseményeinek hatása alatt állott.

Jézus egész tanítói működése alatt állandóan hangoztatta tanítványainak, hogy egyesülniük kell Vele abban munkában, melynek célja, hogy a világot a bűn rabszolgaságából megszabadítsa. Amikor kiküldte a tizenkettőt, és később a hetvenet, Isten országát hirdetni, erősen a lelkükre kötötte, hogy mindazt közöljék másokkal, amit Tőle tanultak. Minden ténykedése arra szolgált, hogy valamennyit személyes munkára nevelje, mely munka, számuk növekedésével, bővülni fog, míg végül a föld legszélső határáig is eljut. Utoljára arra szólította fel követőn, hogy legyenek jó sáfárai az üdv örömüzenetének.

Midőn elérkezett az ideje, hogy Atyjához felszálljon, kivezette a tanítványokat Bethánia felé. Itt megállott, ők pedig köréje sereglettek. És mialatt kezét áldást osztóan széttárta, mintha oltalmazó gondviseléséről akarná biztosítani őket, lassan kiemelkedett közülők. "És lőn, hogy míg áldó őket, tőlük elszakadván, felvitelék a mennybe." (Luk. 24, 51.)

Miközben a tanítványok fölfelé tekintettek, hogy láthassák a menny felé szálló Urukat, ameddig csak lehet, angyalok ujjongó serege fogadta Jézust. Ezek kísérték fölfelé és diadalmasan énekelték: "E földnek országai mind énekeljetek Istenhez, zengjetek dicséretet az Úrnak! Aki kezdettől fogva az egek egein ül; ...Tegyetek tisztességet Istennek, akinek dicsősége az Izráelen és az ő hatalma a felhőkben van..." (Zsolt. 68, 33-36.).

Mai Bibliai szakasz: 3 Mózes 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Isten korábban a Sínai-hegyről szólt a néphez, most pedig új, hordozható földi lakhelyén tartja velük a kapcsolatot. Mózes harmadik könyvében az Úrnak az istentisztelettel és a szent élettel kapcsolatos különleges szavai kerültek feljegyzésre. A Pentateuchosnak (Mózes öt könyve), az egész Szentírás alapjának a szívében Mózes harmadik könyve található. Ebben a könyvben több, közvetlenül Isten szájából származó üzenet került feljegyzésre, mint bármely másik bibliai iratban.

Isten legelső utasításai az áldozati rendszerre vonatkoztak, amely által gyermekei hozzá jöhettek (3Móz 1-7). Az első az égőáldozat (3Mózes 1), ami már korábbról is ismert volt (1Móz 8:20; 22:13). Az áldozati állatok értékben különbözőek lehettek a nagy testű állatoktól a juhokon keresztül egészen a madarakig. Mindez lehetővé tette, hogy a kevésbé tehetős izraeliták is áldozatot mutassanak be. Minden egyes égőáldozatkor az áldozati állatot teljes egészében elfüstölögtették az Úr oltárán, leszámítva a bőrt, amelyet az áldozatnál közreműködő pap kapott meg szolgálataiért (3Móz 7:8). Az égő áldozatból még a pap sem ehetett.
Az égőáldozat arra tanította Izrael gyermekeit, akiket bűneik teljesen elválasztottak Istentől, hogy az Ő szeretett Fiának tökéletes és teljes odaáldozása az egyetlen útja annak, hogy ismét Istenhez jöhessenek. Isten Fia egyszer és mindenkorra, minden egyes emberért ajánlotta fel önmagát áldozatul (Zsid 7:27; vö. Jn 1:29; 3:16). Isten ennyire szeret téged, és azt akarja, hogy visszatérj hozzá!
Roy Gane 

179. heti olvasmány AZ APOSTOLOK TÖRTÉNETE  3. fejezetéhez (január 6-12.).

Néha a megértés csak az átélést követően következik be. Bizonyos rálátást csak a nehézségek kellemetlen következményeinek tükrében szerezhetünk.

Krisztus megkísérelte megvédeni tanítványai szívét és elméjét a váratlan gyásztól, amikor megpróbálta figyelmeztetni őket a küszöbön álló halálával kapcsolatos eseményekre. Ők azonban nem voltak hajlandóak belegondolni a szavaiba. Talán elnyomta ezeket a hangokat a saját várakozásuk és ambíciójuk. Talán a megértésüket akadályozta az a felhő, amit az elutasításuk jelentett; Krisztus ijesztő szavainak elutasítása. Bármi is volt az oka vonakodásuknak, hogy megfontolják és megragadják Krisztus szerető figyelmeztetéseit, ez csak növelte fájdalmukat, félelmüket és csalódásukat Krisztus halála után.

Krisztus azonban könyörületes volt, és feltámadása után 40 napot a tanítványokkal töltött, és elmagyarázta azt, amit korábban nem voltak képesek felfogni, és biztosította őket arról, hogy később is útmutatást és vigasztalást fog nyújtani számukra. Csak ez után a tapasztalat után tudták a tanítványok a szívük és jellemük központjába helyezni az igazságot, ami örökre megváltoztatta őket.

A Megváltó ma is próbálja nekünk megtanítani azokat az igazságokat, amelyek megvédik és megerősítik szívünket. Mérlegeljük hát az új igazságokat és legyünk hajlandóak megváltoztatni a régi paradigmáinkat és várakozásainkat! Ha nem vesszük figyelembe az Úr szelíd figyelmeztetéseit, akkor csak a csalódásnak, reménytelenségnek és bánatnak készítünk helyet.

Az Urunk útmutatása ellenére mégis sok kellemetlen eseményt és kapcsolatot tartogat az élet, fájdalmas dolgokat, amelyeket csak utólag visszanézve értünk majd meg, talán csak a mennyben valamikor. A szívünknek meg kell tanulnia biztonságban érezni magát bizonytalanságok közepette is, bizonyosan azzal a tudással, hogy a fenntartó Megváltó sosem hagy el minket, akkor sem, ha mi nem értjük, mi miért történik.

Ha a bizonytalanság felhői borítják be életed, tartsd a szívedet nyitva Isten csendes, szelíd hangja előtt!

Lori Engel
Lelkész (jelenleg munkaképtelen)
Eugene, Oregon, USA
Fordította: Gősi Csaba

2 megjegyzés: