2019. január 31., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 31 - CSÜTÖRTÖK - 3 Mózes 21


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Az apostolok története 6. fejezet 1298. nap

Mennybemenetele után is érezték isteni jelenlétét, telve szeretettel és világossággal. Személyes jelenlét volt ez. Jézus, az Üdvözítő, ki velük beszélt, imádkozott és szívükbe bátorságot és vigaszt öntött, ajkain a béke üzenetével szállott fel tőlük a mennybe. Miközben az angyalok serege kísérte útján, ajkáról e szavakat hallhatták: "Ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." (Máté 28, 20.) Emberi alakjában szállt fel a mennybe. Tudták, hogy Isten trónja előtt áll és mégis Barátjuk és Üdvözítőjük maradt; tudták, hogy részvéte irántuk változatlan és mindenkor egynek érzi magát a szenvedő emberiséggel. Tudták, hogy érvényesítette Isten előtt vérének érdemeit, amennyiben megsebzett kezeire és lábaira mutatott, emlékeztető jelként arra az árra, melyet lefizetett megváltottaiért. Ez a gondolat késztette a tanítványokat, hogy Érette gyalázatot is viseljenek. Összeköttetésük szorosabb volt, mint valaha, amikor személyesen velük volt. Ezentúl a bennük lakozó Krisztus világosságát, szeretetét és erejét sugározták szét, úgy, hogy ezt az emberek észrevették és csodálkoztak.

Péter, saját védekezésére elmondott szavainak, Krisztus adott súlyt. A tanítványok oldala mellett ott állott szavahihető tanúként az a férfi, aki olyan csodálatosan gyógyult meg. Annak a férfinak a jelenléte, aki még néhány órával előbb tehetetlen nyomorék volt, most pedig visszanyert egészségének teljes birtokában állott ott, nyomatékosan igazolta Péter szavait. A papok és főemberek elhallgattak. Nem tudták megcáfolni Péter szavait; mindazáltal elhatározták, hogy véget vetnek a tanítványok tanítói működésének.

Krisztus csodatételeinek koronája: Lázár feltámasztása volt. Ez szilárdította meg a papok elhatározását, hogy véget vetnek Jézusnak és csodálatos működésének, amely előbb- utóbb tönkreteszi a népre gyakorolt befolyásukat. Őt tehát megfeszítették. Most pedig meggyőződtek arról, hogy sem a nevében történő csodatételeknek, sem az általa tanított igazságok hirdetésének véget nem vethettek. Jeruzsálemet máris lázba hozta a béna ember meggyógyítása és az apostolok prédikációja.

Zavaruk palástolására a papok és főemberek kivezettették az apostolokat és tanácsot ültek maguk között. Abban egyek voltak, hogy hasztalan tagadnák le a beteg meggyógyítását. Szívesen leplezték volna ezt a csodát valami hazugsággal, de lehetetlen volt, miután fényes nappal történt, nagy embertömeg jelenlétében és már ezrek szereztek tudomást róla. Szükségesnek tartották azonban beszüntetni az apostolok működését, nehogy Jézus követői szaporodjanak. Hiszen így maguk is kegyvesztetté válnának és Isten Fia haláláért őket vonnák felelősségre.

Annak ellenére, hogy a tanítványokat a legszívesebben kiirtották volna, mégsem mertek többet tenni, mint hogy megfenyegették őket a legsúlyosabb
büntetésekkel, ha még továbbra is prédikálnak és munkálkodnak Jézus nevében. A tanítványokat újból behívták a magas tanács elé és megparancsolták nekik, hogy többé ne merjenek sem beszélni, sem tanítani Jézus nevében.

Amire Péter és János így felelt: "Vajon igaz dolog-é Isten előtt, rátok hallgatni inkább, hogynem Istenre, ítéljétek meg. Mert nem tehetjük, hogy amiket láttunk és hallottunk, azokat ne szóljuk."

Mai Bibliai szakasz: 3 Mózes 21

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Az ősi teokrációban (Istenuralomban) a papoknak nagy tekintélyük volt. Az emberek felnézetk rájuk – és ezt helyesen is tették, mert Isten nevezte ki őket.

A papokkal szembeni elvárások magukban foglaltak egy részletes listát arról, hogy mi szennyezheti be rituálisan őket – mint például egy nem megfelelő nővel való házasság, vagy egy halott előkészítése a temetésre – hacsak a meghalt személy nem volt vérszerinti közeli hozzátartozója. A főpapnak pedig soha nem volt szabad megszaggatni ruháját.

Az Újszövetség bevezeti a „hívők papságát” (egyetemes papság). A vezetőknek szóló lista kibővül a házassággal és családdal kapcsolatos előírásokkal, a tanításra való alkalmassággal, az alkoholtól való tartózkodással. stb. de már kevesebb szó esik az elkülönülésről és több arról, hogy hogyan szolgálhatnak jobban.

Jézus emlékeztette őket arra, hogy a föld nagyjai hogyan gyakoroltak hatalmat a nép felett, de azt mondta: „közöttetek ne így legyen: hanem aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen a szolgátok, és aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok. Mint ahogy az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért." Mt 5: 25-28

Ő a mi példaképünk is.

Virginia Davidson
    
182. heti olvasmány AZ APOSTOLOK TÖRTÉNETE  6. fejezetéhez (január 27 – február 2.).

A Szentlélek kiáradása után a tanítványok rájöttek, hogy magukban ők gyengék és méltatlanok arra, hogy elvégezzék azt a nagy munkát, amit Jézus rájuk bízott, hogy megtegyenek. Tudták, hogy csak lelkiismeretes ima által tudnak kapcsolódni az erő forrásához. Így aztán buzgón imádkoztak.

Érzem-e én is ugyanígy, milyen nagy szükség van a lelkiismeretes imára? Rájöttem-e, hogy Isten nélkül és az Ő ereje nélkül minden egyes napon eredménytelen tanítvány voltam? Hány reggelen fordul elő, hogy a csendes órámon csak átfutok egy halovány, jelképes imával, miközben Isten ki akarja árasztani Szentlelkét ugyanazzal a hatalommal, amivel kiárasztotta a tanítványokra, akik Jézus nevében betegeket gyógyítottak, erőteljes beszédeket tartottak, bűnbánatra hívtak másokat? Olyan ellenségünk van, aki ismeri az ima erejét, és bármit megtesz, hogy távol tartson minket tőle. A történelem során még sosem volt annyi tényező, ami eltéríthet minket az imától, mint most.

Uram, kérlek, bocsásd meg, hogy keveset imádkozom! Segíts, hogy semmi se tartson távol attól, hogy hozzád kapcsolódjak nap mint nap, óráról órára, percről percre. Segíts, hogy mindenben, amit teszek vagy mondok, csak Jézust lássam.

Annemarie Freeman
imakoordinátor
Georgia-Cumberland Academy Gyülekezet USA
Fordította: Gősi Csaba

3 megjegyzés:

  1. Ámen tiéd a mi éltető Igéd amejet napmint nap hozzád mehetünk Lélekben és Hitben kérjük sok sziv fáradt ,sok lélek gyönge ,de te adsz erőt a kitartásban Uram Jézusom ,segitsd az alvókat az ébredésekre várjuk Urunkat kitartó imáink közepette ÁMEN !

    VálaszTörlés