2019. január 23., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 23 - SZERDA - 3 Mózes 13


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Az apostolok története 5. fejezet 1290. nap

Nem döntő bizonyítéka kereszténységünknek, ha rendkívüli körülmények között mutatunk nagy lelkesedést. A megszentelődés és szent élet nem elragadtatásból áll; hanem azt jelenti, hogy akaratunkat teljesen Istennek adjuk át. Jelenti, hogy élünk Istennek minden Igéjével, amely az Ő szájából származik. Jelenti, hogy Benne bízunk minden kísértésben, úgy a sötét, mint a fényes napokban is. Jelenti, hogy hitben járunk minden körülmények között, rendíthetetlen bizalommal támaszkodunk Reá és megnyugszunk szeretetében.

Nem szükséges magyaráznunk a Szentlélek mibenlétét. Jézus azt mondja, Ő a vigasztaló, "az igazságnak Lelke, aki az Atyától származik." Világosan kijelenti továbbá, hogy a Szentlélek, miközben az embereket minden igazságra elvezeti, "nem ő magától szól". (János 15:26; 16:13.)

A Szentlélek lényege: titok. Emberek nem fejthetik meg, mert Isten nem nyilatkoztatta ki előttük. Kutatásra hajlamos elmék összehozhatnak bibliaszövegeket és alapul vehetik emberi magyarázataikhoz, de az ilyen nézetek elfogadása nem fejlesztheti a gyülekezetet. Olyan titkokat illetőleg, amelyek az emberi értelmet meghaladják, hallgatni - arany.

Jézus a Szentlélek hivatását ezekkel a szavakkal vázolja: "És az amikor eljő, megfeddi (oktatja) a világot bűn, igazság és ítélet tekintetében." (Ján. 16:8.) A Szentlélek meggyőz a bűnről. Ha a bűnös átadja magát a Lélek megelevenítő befolyásának, akkor megtérésre jut és felismeri az isteni követelmények iránti engedelmesség fontosságát.

A megtérő bűnösnek, aki éhezi és szomjúhozza az igazságot, a Szentlélek kinyilatkoztatja Isten Bárányát, aki hordozza a világ bűneit. "Az enyémből vesz és megjelenti néktek" - mondotta Jézus. "Az mindenre megtanít majd titeket, és eszetekbe juttatja mindazokat, amiket mondottam néktek." (János 16, 14; 14, 26.)

A Szentlelket Isten adta megújító erőként, hogy hathatóssá tegye a Megváltó halála által szerzett üdvösséget. Igyekszik az emberek figyelmét állandóan arra a nagy áldozatra irányítani, melyet Krisztus hozott a golgotai kereszten. Bemutatja Isten szeretetét a világ előtt és a bűneiről meggyőzött lélek számára hozzáférhetővé teszi a Szentírás értékeit.

Mai Bibliai szakasz: 3 Mózes 13

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Mózes harmadik könyvének 13. fejezete aprólékos részleteket tartalmaz arra nézve, ahogyan a papok meghatározták, hogy bizonyos bőrbetegségekben szenvedők tiszták vagy tisztátalanok. Azok, akiket tisztának nyilvánítottak, újra csatlakozhattak családjukhoz és a lakóközösséghez. De jaj volt azoknak, akiket tisztátalannak minősítettek! Életük hátralevő részét családjuktól és barátaiktól távol kellett éljék.

A mai olvasónak túl szigorúnak tűnhetnek azok az intézkedések, ahogy a tisztátalanokat kezelték, de modern gyógyszerek nélkül az ilyen intézkedések szükségesek voltak. Az elkülönítés és a közösségtől való végleges távoltartás a fertőző és gyógyíthatatlan bőrbetegségeknél szükségszerű volt annak érdekében, hogy ezek a betegségek ne töröljék el a föld színéről Izraelt, vagy ne gyengítsék a létszámuk jelentős csökkenésével.

Isten népe iránti szeretetét és törődését fejezte ki azzal, hogy útmutatást adott nekik annak érdekében, hogy megvédje őket a pusztulástól. „Az Úr szüntelenül munkálkodik az emberiség javára. Szakadatlan árasztja javait” Jézus élete 287. oldal

Gyermekként nem értettem, hogy a szüleimnek miért voltak szigorú szabályai és nem engedtek későig fennmaradni. Most szülőként nekem is hasonló szabályaim vannak gyermekeim számára, tudva azt, hogy hosszútávon saját javukat és egészségüket szolgálja. Néha nem értem Isten szabályait, de igyekszem bízni Benne, tudva azt, hogy Ő az én szerető és gondoskodó Atyám

Heidi Campbell    
181. heti olvasmány AZ APOSTOLOK TÖRTÉNETE  5. fejezetéhez (január 20-26.).

Olyan békére vágyom, ami nem e világból való. Minduntalan küzdünk és elégedetlenkedünk. Az emberek hatalom, tekintély és pénz megszerzésére törekszenek. Küzdünk és elégedetlenkedünk otthon, a munkahelyünkön, nemzeti szinten és világ szinten, sőt, még az egyházban is, helyi és világszinten egyaránt.

A világ sosem ismeri meg a békét. A Szentlélek az egyetlen, aki feltölthet minket azzal a békével, amire vágyunk, mégis sokan eltolják Őt maguktól, amennyire csak tudják.

Jézus azonban ezt a békét ígérte nekünk. Szándékában állt, hogy pontosan azt nyújtsa számunkra, amire szükségünk van, hogy keresztülvezessen minket a sötét és csúnya időkön. Amikor az életének legnagyobb próbája előtt állt, a tanítványaira gondolt, rád és rám, és megígérte a Vigasztalót.

A Menny valamennyi hatalmával rendelkezünk, ha megvan a hitünk, amit Ő ültet belénk, hogy az Ő dicsőségére és hatalmára használjuk. Amikor a legnagyobb próbáinkon és csalódásainkon megyünk keresztül, amikor mások bántanak, amikor hibát követünk el, amikor a legnagyobb a fájdalmunk és nem tudjuk, a jövő hova tart, akkor a Szent Lélek ott van számunkra, hogy békét hozzon és megvigasztalja szívünket. Ott van, hogy emlékeztessen, hogy Isten nem felejtett el minket. Ha naponta átadjuk az irányítást, Isten vezet és kalauzol minket és elkísér minket egészen a végig.

Jennifer Howland
Anderson Hetednapi Adventista Gyülekezet
Anderson, Dél-Karolina, USA
Fordította: Gősi Csaba

1 megjegyzés: