2019. július 9., kedd

Higgyeztek az Ő prófétáinak - július 9 - KEDD - 2 Sámuel 3


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Az apostolok története 41. fejezet 1457. nap

Majd így folytatta Pál: "Ezekért akartak engem megölni a zsidók, megfogván a templomban. De Istentől segítséget vévén, mind e mai napig állok, bizonyságot tévén mind kicsinynek, mind nagynak, semmit sem mondván azokon kívül, amikről mind a próféták megmondották, mind Mózes, hogy be fognak teljesedni: Hogy a Krisztusnak szenvedni kell, hogy mint a halottak feltámadásából első, világosságot fog hirdetni e népnek és a pogányoknak."
Elbűvölten hallgatta az egybegyűlt tömeg Pál elbeszélését csodálatos élményeiről. Az apostol kedvenc témáját fejtegette. Akik hallották, nem kételkedhettek őszinteségében. Szónoki ékesszólása magaslatán - Festus hirtelen félbeszakította és így kiáltott rá: "Bolond vagy te, Pál! A sok tudomány téged őrültségbe visz."

Az apostol nyugodtan válaszolta: "Nem vagyok bolond, nemes Festus, hanem igaz és józan beszédeket szólok. Mert tud ezekről a király, kihez bátorságosan is szólok; mert éppen nem gondolom, hogy ezek közül ő előtte bármi is ismeretlen volna; mert nem valami zugolyában lett dolog ez." Agrippához fordulva kérdezte tőle: "hiszel-e Agrippa király, a prófétáknak? Tudom, hogy hiszel."

Agrippa, mélyen megrendülve, pillanatokra megfeledkezett környezetéről, valamint magas állásáról. Csak az elhangzott igazságra gondolt, az egyszerű foglyot mint Isten küldöttét látta maga előtt, s önkénytelenül válaszolta: "Majdnem ráveszel engem, hogy kereszténnyé legyek."

Lelkes komolysággal felelte az apostol: "Kívánnám Istentől, hogy ne csak majdnem, hanem nagyon is, ne csak te, hanem mindazok is, kik ma engem hallgatnak, lennétek olyanok, aminő én is vagyok" - hozzáfűzte azonban, miközben megkötözött kezeit az ég felé emelte - "e bilincsektől megválva."

Festus, Agrippa és Bernicé igazságos ítélet alapján hordhatták volna azokat a bilincseket, amelyeket az apostolra vertek. Valamennyien súlyos bűnöket követtek el. Ezek a törvénytiprók ezen a napon hallottak Krisztus engesztelő áldozatáról, melyet Isten nekik is felkínált. Egyik közülük majdnem hajlott arra, hogy elfogadja a felkínált kegyelmet és bűnbocsánatot. Azonban Agrippa is elvetette a felajánlott irgalmat és vonakodott a megfeszített Megváltó keresztjét elfogadni.

A király érdeklődése kielégült. Üléséről felemelkedett, ezzel jelezte, hogy a tárgyalás véget ért. Mialatt a tömeg szétoszlott, egymás között beszélgettek, mondván: "Semmi halálra, vagy fogságra méltó dolgot nem cselekszik ez az ember."

Noha Agrippa zsidó volt, nem osztotta a farizeusok vakbuzgalmát és előítéletét. "Ezt az embert" - mondotta Festusnak, - "szabadon lehetett volna
bocsátani, ha a császárra nem apellált volna." De miután az ügyet magasabb törvényszék elé utalták, nem tartozott többé sem Festus, sem Agrippa ítélkezése alá.

Mai Bibliai szakasz: 2 Sámuel 3

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Az Úr megáldotta Dávid házát az ő gyengeségei és hiányosságai ellenére. Dávid követte a kor szokását, hogy egy erős politikai szövetséget építsen ki, és hogy megerősítse a királyságát, a többnejűséget (poligámiát) is, igénybe vette -- a többnejűségre vonatkozó világos parancs ellenére (ld. 5Móz 17:17). Dávid követelésének, hogy Abner a vele kötendő szövetség feltételeként hozza vissza neki Saul lányát, Mikált, és annak a tervnek, hogy az egész Izraelt egyesítse, szintén jelentős politikai célzata volt. Úgy tűnik, hogy Dávid minden erőfeszítését, emberi erejét és értelmét latba vetette azért, hogy békét és egységet teremtsen.  Ezekben az esetekben, Dávid a megbocsátás, az elfogadás és az ország jóléte iránti törődés lelkületéről tett bizonyságot. Az Úr ismerte szívének szándékát és hiányosságai ellenére megáldotta királyságát.

Az ambiciózus és nagyravágyó Abner a fejezet központi alakja. Az ő rosszindulata Dávid ellen, és a hatalmi vágya késztette arra, hogy Isbósetet tegye királlyá Izráel felett. Azonban helytelen viselkedése Saul egyik ágyasával és dühös válasza Isbósetnek nyilvánvalóvá teszi azt, hogy sem az Urat, sem a királyát nem tisztelte.

Mivel a Júda és Dávid elleni két éves háború vesztésre állt, elégedetlen lett Isbósetnek, Izrael királyának gyenge teljesítményével, Abner árulást követett el Izráellel szemben és javaslatot tett Dávidnak, amit a király tisztelettel fogadott, és ez pártatlan módon előkészítette az utat Dávidnak, hogy egész Izráel királya legyen.

Jóáb, Dávid legfőbb parancsnoka azonban, nem örült Abner tervének, mivel korábban megölte az ő testvérét Asáelt, és fenyegetést is jelentett volna Jóáb vezetői karrierjére, ha Abner sikeresen csatlakozik Dávidhoz. Miután Abner befejezte a tárgyalásokat Dáviddal és elment, Jóáb követeket küldött, hogy vigyék Abnert Hebronba, aztán becsapta őt, hogy jöjjön ki a menedék városból és megölte őt.

Dávid kijelentette, hogy semmi köze sem volt Abner vérontásához és súlyos átkot mondott Jóábra és az ő utódaira. Gyászolta Abnert és böjtölt a váratlan haláleset miatt. Dávid önzetlen elismerésével, az iránt, aki az ő keserű ellensége volt, elnyerte egész Izráel bizalmát és csodálatát. Dávid nem bánt el közvetlenül Joábbal, de átadta az ügyet az Úrnak, és hitt abban, hogy Jóáb megkapja a gonoszságáért járó büntetést a kellő időben. Dávid megértette, mit jelent megvárni azt, hogy az Úr orvosolja a dolgokat. Tegyünk mi is ekképpen.

Samuel Wang

205. heti olvasmány AZ APOSTOLOK TÖRTÉNETE  41-42. fejezeteihez (július 7-13.).

Ennél tragikusabb szavak nem hangoztak még el, mint Agrippa király kijelentése: „Majdnem ráveszel engem, hogy keresztyénné legyek.” Pál lelkiismeretesen bemutatta az evangéliumot, és azzal zárta mondandóját, hogy megkérte a királyt: döntsön Jézus mellett.  Agrippa, Bereniké és Fesztusz azonban a hatalmat és a tekintélyt választották a szelíd és alázatos Megváltó helyett, aki mindent nekik adott, hogy megmentse őket, és ezzel megpecsételték örök sorsukat.

Bár a Biblia nem beszél erről, de én eltűnődtem, hogy vajon Pál szavai a palotában nem fognak-e valamikor beérni és gyümölcsöt teremni. Talán voltak ott más hallgatói is Pál tiszta és erőteljes elbeszélésének, amely a Krisztus földi életével kapcsolatos legfontosabb eseményekről szólt. Bizonyságot tett arról, hogy a próféciák Messiása már megjelent a Názáreti Jézus személyében. Bemutatta, hogy a Szentírás leírásának megfelelően Jézus betöltött minden jellegzetességet, amiket Mózes és a próféták adtak meg a Messiás azonosítására.

Sok-sok évvel később a mi számunkra ugyanolyan bizonyos a Szentlélek felhívása, hogy teljes egészében Krisztusnak éljünk, mint Pál felhívása volt Agrippának. Számtalan prédikációban, tanulmányozás során és a Bibliánk lapjain találkoztunk mi is a rendkívül értékes evangéliumi történetekkel. Az kívánom, hogy egyikünket se csupán „majdnem rávegyen”, hanem szilárd döntést hozzunk mindannyian, hogy Jézusért éljünk minden egyes nap, amíg csak el nem jön!

Cindy Tutsch
nyugalmazott igazgatóhelyettes
Ellen G. White Intézet
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: