2017. november 4., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 4 - SZOMBAT - Ezékiel 45

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány - PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 49. fejezet 844. nap

Azok a próbák, amelyek Isten népét Eszter korában sújtották, nemcsak arra a korra jellemzőek. A pátmoszi látnok végigtekintette a korokat az idők végéig, és ezt mondta: "Megharagudott a sárkány az asszonyra, és elment, hogy hadat indítson a többiek ellen, akik az asszony utódai közül valók, akik megtartják az Isten parancsait, akiknél megvan a Jézus bizonyságtétele" (Jel 12:17). A föld jelenlegi lakói közül egyesek e szavak teljesedésének tanúi lesznek. Az a lelkület, amely a letűnt korokban az igaz egyház üldözésére késztette az embereket, a jövőben hasonló eljárást fog kiváltani Isten hűséges gyermekeivel szemben. Már folynak az előkészületek erre az utolsó nagy küzdelemre.

Isten maradék népe elleni végső rendelet nagyon fog hasonlítani ahhoz, amelyet Ahasvérus adott ki a zsidók ellen. Az igaz egyház ellenségei ma a szombat parancsát megtartók kis csoportjában Márdokeust látnak a kapuban. Isten népének a menny törvénye iránti tisztelete állandó szemrehányást jelent azok számára, akik nem félik az Urat és lábbal tiporják szombatját.

Sátán felháborodást ébreszt a népszerű szokásokat és hagyományokat visszautasító kisebbséggel szemben. Magas állású és neves emberek fognak szövetkezni a törvényt megvető, gonosz emberekkel, hogy tanácskozzanak velük Isten népe ellen. Gazdagság, lángelme, műveltség összefog, hogy megvetéssel illesse őket. Üldöző uralkodók, lelkészek, egyháztagok esküsznek össze ellenük. Szóban és írásban, kérkedéssel, fenyegetéssel és gúnnyal igyekeznek megtörni hitüket. Megtévesztéssel és dühös felhívásokkal fogják felkelteni az emberi indulatokat. Mivel az "így szól a Szentírás" szavakkal nem tudnak a bibliai szombat képviselői ellen semmit sem felhozni, ezért az erőszak eszközével lépnek fel. A törvényhozók meghajolnak a vasárnaptörvény követelései előtt, hogy ezzel népszerűségre tegyenek szert és pártfogásban részesüljenek. De azok, akik félik Istent, nem fogadhatják el a Tízparancsolat egyik előírását sértő intézményt. Ezen a csatatéren vívja meg utolsó nagy harcát az igazság a tévelygéssel. Nem lehet kétség a harc kimeneteléről. Ma is, mint Eszter és Márdokeus korában, az Úr megvédi igazságát és népét.

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 45

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A 45. fejezet három módon folytatja a helyreállított Templom és a város részletes leírását: 1. Körülír egy különleges földterületet, amely a Templom épületét, a papok és léviták földterületét és a fejedelem tulajdonát foglalja magába. Ez a terület egy különleges terület, amely nem része a rendes törzsi földtulajdonnak. Részben az a célja ennek a földterületnek, hogy elegendő termőföldet biztosítson a fejedelemnek, hogy ne essen abba a kísértésbe, hogy sanyargassa honfitársait azzal, hogy elveszi földjeiket. Mivel a Templom is ezen a különleges földterületen foglalt helyet, ez a terület a nemzet politikai és vallási központja lett.   

2. Ez a fejezet körvonalazza a fejedelem sajátságos feladatát. Elsősorban az egységes súlyokról és mértékekről kell gondoskodnia az egész nép számára azért, hogy a köznépet ne nyomják el azok, akik hamis mértékeket használnának, hogy becsapják őket. Ez az igaz élet és igazságosság kulcs eleme, és jól tesszük, ha ezt az elvet a mi társadalmunkban is megtanuljuk. A fejedelem másik fő feladata az volt, hogy rendszeres áldozatokról gondoskodjon a templomi szolgálatokhoz. A többi áldozatok a nép többi részétől érkeznek, akik termékeik és állataik egy bizonyos százalékát erre a célra kellett, hogy szánják.

3. A fejezet utolsó része a Sátoros ünneppel és a Húsvéttal foglalkozik. Ezékiel elvárja, hogy a helyreállított nemzetben az emberek ezeket az ünnepeket megtartsák. Kiemeli ezt a két ünnepet, mert az állati áldozatokról, amelyek plusz áldozatot jelentenek ezeken az ünnepeken, a fejedelem gondoskodik. Milyen tanulság rejlik ebben a mai vezetők számára?
Jon Dybdahl

118. heti olvasmány a PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 48-49. fejezeteihez (október 29- november 4.).

Azt hiszem, sokan tudunk azonosulni a 48-49. fejezetben található két történettel, amikor olyan akadályok kerülnek az utunkba, amelyek letaglóznak és legyőzhetetlennek tűnnek. Az utóbbi néhány év ilyen volt számomra: beteg lett a legkisebb gyermekem, meghalt a férjem, anyagi nehézségek adódtak, és újabb házasságom is tönkrement. Teljesen egyedül éreztem magam, és az akadályok olyan mélyre juttattak, hogy már nem tudtam, merre menjek tovább.

Biztos vagyok abban, hogy Zorobábel és Eszter is ugyanígy érzett. Amivel szembesültek, azt bizony képtelenek voltak egymaguk kezelni. Olyan élethelyzetbe kerültek, amit ember nem tud megoldani, csak és egyedül az Isten. Hiszem, hogy néha azért enged bele Isten ilyen helyzetekbe, hogy ne legyen más választásunk, csak az, hogy felnézünk, és teljes mértékig Istenre támaszkodunk, hogy Ő vigyen át bennünket.

Egyetlen ember szeretete vagy együttérzése sem tudta volna a szükséges vigaszt biztosítani, és az erőt megadni, hogy átvészeljem ezt az időszakot, csakis az Isten volt képes erre. A szélsőséges körülmények hasonlók voltak a templom építéséhez, és ahhoz, amikor Eszternek a király elé kellett járulnia. Pontosan tudta, hogy mivel néz szembe, de teljesen Isten oltalmára támaszkodott, amikor azt a bátor lépést megtette népéért. Nem ugrott fejest, hanem böjtölt és imádkozott, Istenre hagyatkozva minden lépésnél.

A 49. fejezet vége arra emlékeztet bennünket, Isten mindig igazolja igazságát és az ő népét egészen az idők végéig.

„Az Úr harcol értetek, ti pedig maradjatok veszteg!" (2Móz 14:14; új prot. ford.)

Jill Simpson Palffy

Wesminster hetednapi adventista gyülekezet, Dél-Karolina, USA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése