2020. december 15., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 15 - KEDD - Jeremiás 50

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 21. fejezet 1980. nap

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELVEK 

Az egészségügyi elvek ismerete nélkül senki sem alkalmas az élet felelősségeinek hordozására

21. fejezet (3. rész) – Egészségügyi követelmények Izraelben  

Jókedv

"A vidám (jókedvű) elme jó orvosságul szolgál" (Péld 17:22). Hála, öröm, jóindulat, az Isten szeretete és gondviselése iránti bizalom - ezek az egészség legnagyobb biztosítékai. Ez volt az izraeliták számára az élet igazi vezérelve.

Az út, amit évente háromszor tettek meg Jeruzsálembe az évi ünnepek alkalmából, az egyheti sátorélet a sátoros ünnepen, lehetőséget adott a szabadban való felfrissülésre és a társas életre. Ezek az ünnepek az örvendezés alkalmai voltak, amelyeket kedvesebbé és kellemesebbé tett az idegenek, a léviták és a szegények vendégszerető fogadtatása.

"Örömet találj mindabban a jóban, amelyet ád néked az Úr, a te Istened, és a te házadnépének; te és a lévita és a jövevény, aki teközötted van" (5Móz 26:11).

Ezért évekkel később, amikor Isten törvényét felolvasták a Babilonból visszatért foglyoknak, és a nép sírt bűnei miatt, ezek a kedves szavak hangzottak el:

"Ne sírjatok... menjetek, egyetek kövért és igyatok édest és küldjetek belőle részt annak, akinek semmi nem készíttetett, mert szent e nap a mi Urunknak, és ne bánkódjatok, mert az Úrnak öröme a ti erősségtek" (Neh 8:9-10).

És szétkürtölték és kihirdették "minden városaikban és Jeruzsálemben ezt: Menjetek ki a hegyre, és hozzatok lombokat a nemes és vad olajfáról, mirtus- és pálmalombokat, szóval akármely sűrű levelű fáról lombokat, hogy csináljatok leveles színeket, amint meg van írva. Kiméne azért a nép, és hozának lombokat, és csinálának maguknak leveles színeket, kiki a maga háza tetején és pitvaraikban, továbbá az Isten háza pitvariban, a vizek kapujának piacán és Efraim kapujának piacán. Csinála pedig az egész gyülekezet, mely hazatért a fogságból, leveles színeket, és lakának a leveles színekben... és lőn felette igen nagy örömük" (Neh 8:1517).

Isten minden olyan elvet megtanított Izraelnek, ami fontos a testi és erkölcsi egészség megőrzéséhez, és ezekkel az elvekkel kapcsolatban - akárcsak az erkölcsi törvény kapcsán - megparancsolta nekik:

"És ez igék, amelyeket e mai napon parancsolok néked, legyenek a te szívedben, és gyakoroljad ezekben a te fiaidat, és szólj ezekről, mikor a te házadban ülsz, vagy mikor úton jársz, és mikor lefekszel, és mikor felkelsz. És kössed azokat a te kezedre jegyül, és legyenek homlokkötőül a te szemeid között. És írd fel azokat a te házadnak ajtófeleire, és a te kapuidra" (5Móz 6:6-9).

"Ha a te fiad megkérdez téged ezután, mondván: Mire valók e bizonyságtételek, rendelések és végzések, amelyeket az Úr, a mi Istenünk parancsolt néktek: akkor azt mondjad a te fiadnak: ...megparancsolta nékünk az Úr, hogy cselekedjünk mind e rendelések szerint, hogy féljük az Urat, a mi Istenünket, hogy jó dolgunk legyen teljes életünkben, hogy megtartson minket az életben, mint e mai napon" (5Móz 6:20-21, 24).

Ha az izraeliták engedelmeskedtek volna ennek a rendelkezésnek, és okultak volna belőle, ők lettek volna a világ előtt az egészség és jólét példaképei. Ha mint nép az Úr terve szerint éltek volna, védve lettek volna a más nemzeteket sújtó betegségektől. Minden más népnél erősebbek lettek volna fizikailag és élénkebbek szellemileg. Ők lettek volna a föld leghatalmasabb népe. Isten ezt mondta:

"Áldottabb lészesz minden népnél" (5Móz 7:14).

"Az Úr pedig azt kívánja ma kimondatni veled, hogy az ő tulajdon népévé leszesz, amiképpen szólott néked, és minden ő parancsolatát megtartod, hogy feljebb valóvá tegyen téged minden nemzetnél, amelyeket teremtett, dicséretben, névben és dicsőségben, és hogy szent népévé lehess az Úrnak, a te Istenednek, amint megmondta vala" (5Móz 26:18-19).

"És reád szállanak mind ez áldások, és megteljesednek rajtad, ha hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára. Áldott leszesz a városban, és áldott leszel a mezőben. Áldott lesz a te méhednek gyümölcse és a te földednek gyümölcse, és a te barmodnak gyümölcse, a te teheneidnek fajzása és a te juhaidnak ellése. Áldott lesz a te kosarad és a te sütő tekenőd. Áldott leszesz bejöttödben, és áldott leszesz kimentedben" (5Móz 28:2-6).

Mai Bibliai szakasz: Jeremiás 50

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2050&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2050&version=NT-HU

Az 50. és 51. fejezet egyike azon próféciáknak, amelyek a babiloni káldeus birodalom ellen szólnak. A káldeusok Keszed leszármazottai voltak, aki Milkha és Nákhor fia volt (1Móz 22:22). A káldeus szó a görög chaldaioi szóból származik. Beszélték az arámi nyelvet, melyet Dánielnek is meg kellett tanulnia a fogsága alatt, és amely nyelven Ezsdrás és Nehémiás is beszélt, amikor társaikkal hazatértek Palesztinába.

Érdekes, hogy mind a babiloniak, mind az izraeliták Héber leszármazottai voltak (1Móz 10:25), és hébereknek, „Ibri”-nek hívták őket. A Biblia Istene „a héberek Istene” (1Móz 14:13; 2Móz 3:18).

Ábrahám idejében voltak néhányan, akik a héberek Istenében bíztak. Néhány nemzedékkel később, Jób idejében a káldeusok kifosztották Jóbot a vagyonából (Jób 1:17). Meghódították Mezopotámia földjét és Babilon régi városát tették a fővárosukká. Elfogadták a babiloni vallást és Merodák istent imádták (2. vers).

Van egy érdekes történet Babilon város nevének kialakulásáról. Amikor a sumérok megépítették a városok tornyait, az egyik várost téglából készült toronynak nevezték, Ka-dingirra-nak, ami annyit jelent, hogy „az isten kapuja”, vagy az „ég kapuja”, melyekről már az 1Móz 28:17 is ír. Miután összezavarodtak a nyelvek, a várost Bábelnek nevezték el, „mert ott zavarta össze az Úr az egész föld nyelvét, és onnan szélesztette szét őket az Úr az egész föld színére” (1Móz 11:9).

A prófécia szerint Izrael akkor tér vissza a babiloni fogságból, miután a Babiloni Birodalom megbukott (4. vers), és átvették felette az uralmat a médek és a perzsák. A Bibliában Jeremiás a Babilon nevet többször használja, mint bárki más, és azt mondja, „Babilon, amely elfoglalta Jeruzsálemet, bevétetik!”. Ézsaiás azt írja: „Elesett, elesett Babilon!” (Ézs 21:9). Jeremiás kihangsúlyozza, amikor a következőket mondja: „Hamar elesett Babilon” (Jer 51:8).

Az ókori Babilon bukásának oka többek között a bálványimádás (2. vers), és a hatalom miatti büszkeség volt. De a város elesett és csupán egy halom maradt (37. vers). Ez a prófécia visszhangzik az Újszövetségben is: „Leomlott, leomlott a nagy Babilon” (Jel 18:2). Ez mind a hamis istenek tisztelete és a büszkeség miatt történt.

Yoshitaka Kobayashi 

280. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  21-22. fejezeteihez (december 13-19.).

Miközben figyelem a ruháimat, amint a mosógépben forognak, gondolatok árasztják el agyamat a Szentírásból és A nagy orvos lábnyomán c. könyv azon fejezetéből, amely az öltözködési reformról szól.

Vajon miért van az, hogy rendszerint nem szólnak a prédikátoraink és a tanítóink erről a témáról? Lehetséges volna, hogy a múltban a reformereink elválasztották ezt Krisztustól, a Megigazítótól? Gondold csak el. Ki adta az első leckét az öltözködési reformról? Maga Krisztus. Amikor Ádám és Éva betakarta magát a bárány bőrével, az volt az első lecke a szerény öltözködésről és Jézusról mint az Isten Bárányáról. Ebben a fejezetben az öltözködési reform minden vonása pusztán Isten jelleme különböző oldalainak a visszatükröződése.

Amint a ruháimat láttam forogni, elmosolyodtam. A zsidók ruhái negyven évig tartottak ki, Jézus megigazítása azonban az örökkévalóságig tart! Hűha!

Különösen nehéz kihívást jelent megtalálni a megfelelő ruhát vagy öltönyt, ha a felsőtested lényegesen kisebb, mint a csípőd. Ezzel szemben Jézus megigazítása tökéletesen rád illik, mert ez csak rád van szabva! Továbbá Jézus megigazítása minden éghajlat alatt hordható. Kényelmes lesz, akár jeges közömbösséggel találkozol, akár forró vitában veszel részt.

Azáltal, hogy tengernyi vadvirág lehetséges színére mutat rá, „…Krisztus így szemlélteti a természet világával azt a szépséget, amelyet a menny értékel: a természetes bájt, az egyszerűséget, a tisztaságot, a célszerűséget, amellyel ruházatunk kivívja az Ő tetszését.” Van már kulcsa a Mesteri Tervezőnek a ruhásszekrényedhez?

Elizabeth J. Hall
Wildwood Egészségügyi Evangelizációs Központ, Georgia, USA
Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: