2020. december 3., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 3 - CSÜTÖRTÖK - Jeremiás 38

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 18. fejezet 1968. nap

A BETEGEK GONDOZÁSA 

"Betegekre teszik rá a kezüket, és azok meggyógyulnak."

18. fejezet (5. rész) – A test és a lélek kölcsönhatása  

A test és lélek gyógyítására a hálás és dicsőítő lelkületnél nincs jobb orvosság. Éppoly kötelességünk leküzdeni a búskomorságot, az elégedetlen gondolatokat és érzéseket, mint imádkozni. Ha úton vagyunk a menny felé - Atyánk háza felé -, hogyan járhatunk egész úton sóhajtozva, panaszkodva, siránkozva, mint egy gyászmenet?!

Azok az állítólagos keresztények, akik állandóan panaszkodnak, és akik a jókedvet és vidámságot bűnnek tartják, nem tudják, mi az igazi vallás. Akik élvezettel sajnálkoznak minden miatt, ami a természet világában lehangoló, akik nem a gyönyörű élő virágokat szedik, hanem a halott leveleket nézik, akik nem látnak szépséget a fenséges hegycsúcsokban és az élénk zöld völgyekben, akik nem hallják meg a természet vidám hangjait, a nyitott fül számára kedves zenét, azok nem Krisztuséi. Homályt és sötétséget gyűjtenek, pedig fényben járhatnának, sőt szívükben felragyoghatnának az Igazság Napjának gyógyító sugarai.

Sokszor fájdalom felhője borul a lelkedre. Ilyenkor ne tépelődj! Azt tudod, hogy Jézus szeret. Megérti gyengeségedet. Akaratát cselekedheted már azzal is, ha csupán megpihensz karjában.

Lényünk törvénye az, hogy gondolataink és érzéseink elmélyülnek és nagyobb súlyt kapnak, ha kifejezzük őket. Míg a szavak gondolatokat fejeznek ki, a gondolatokat szavak követik. Ha többet beszélnénk hitünkről, ha jobban örvendeznénk a nyilvánvalóan minket érintő áldásoknak - Isten nagy kegyelmének és szeretetének -, akkor mélyebben hinnénk és boldogabbak lennénk. Emberi nyelv képtelen kifejezni, véges elme nem tudja felfogni, hogy milyen áldások származnak Isten jóságának és szeretetének értékeléséből. Már itt a földön is soha ki nem apadó forráshoz hasonlíthatna örömünk, mert az a folyam táplálja, amely Isten trónjától árad.

Akkor hát neveljük szívünket és nyelvünket Isten páratlan szeretetének dicsőítésére! Szoktassuk lelkünket bizakodásra, és maradjunk mindig a Golgota keresztjéről sugárzó fényben! Sohase feledkezzünk meg arról, hogy a mennyei Király gyermekei vagyunk, a seregek Urának fiai és leányai! Nála mindig megpihenhetünk.

"Az Istennek békessége uralkodjék a ti szívetekben... és háládatosak legyetek" (Kol 3:15). Terheinket, bajainkat elfeledve dicsőítsük Istent, amiért nevének dicsőségére élhetünk. Minden új nap új áldásai indítsák dicsőítésre szívünket szerető gondviselésének ezekért a jeleiért! Amikor reggel kinyitod a szemed, köszönd meg Istennek, hogy megőrzött az éjszaka! Köszönd meg, hogy béke van szívedben! Reggel, délben, este áldozati füstként szálljon fel hálád a menny felé!

Mai Bibliai szakasz: Jeremiás 38

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2038&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2038&version=NT-HU

Ebben a fejezetben Jeremiásnak Júda utolsó királyával, Sedékiással van dolga. Uralkodásának 11. éve előtt Nabukodonozor visszatér Jeruzsálembe, felégeti a várost és a templomot, és fogságba viszi a népet, beleértve Sedékiást is.

Jukál, Safátiás, Gedáliás, Passúr és mások hallották, amit Jeremiás mondott: ha a babiloniakhoz mennek, életben maradnak, de ha nem, kard által halnak meg. Ha ellenállnak, a város biztosan Babilon uralma alá kerül. Ez volt az Úr üzenete. Mindazonáltal ezek a hivatalnokok, köztük Jukál, aki korábban arra kérte Jeremiást, hogy imádkozzon a királyért, most kételkedtek Isten szavában. A királytól Jeremiás halálát kérték. Ő volt az elsőszámú közellenség. Sedékiás király a Jeremiásnak tett ígérete ellenére hagyta, hogy ők döntsenek sorsa felől, mintegy Poncius Pilátus álláspontra helyezkedett. Így Jeremiást a börtön udvarán lévő verembe vetették. Jeremiás belesüllyedt a gödör alján lévő sárba.

Itt született Jeremiás siralmai 3. fejezete „Körülkerített, hogy ki ne mehessek” (JSir 3:7). Egy etióp szolga a király udvarában, aki érzékeny volt mások szenvedéseire, meghallotta mindezt, és megindult a szíve Jeremiáson. Ebed-Melek gyorsan a Benjámin-kapuhoz szaladt, ahol Jeremiásnak először volt összetűzése az őrséggel, és a király elé ment. Elmondta a királynak, hogy az emberek gonoszul cselekedtek, és ha a király nem tesz valamit, Jeremiás meg fog halni, mert nincs kenyere és vize. A király hallgatott rá, és 30 embert adott a keze alá, hogy kihúzzák Jeremiást a veremből. Ebed-Melek elment a kincstartó ház alá, és régi ruhadarabokat hozott elő kötélnek. Így Jeremiást kiemelték a gödörből és a börtön udvarán lakott ezután.

Sedékiás király az Úr házának harmadik bejáratához rendelte Jeremiást, és újra megkérdezte tőle, mi fog történni. Jeremiás őszinte volt a királlyal, de tudta, ha megmondja az igazat, az az életébe kerülhet, és ha tanácsot ad a problémák megoldására, nem fognak rá hallgatni.

A király titokban megesküdött Jeremiásnak, hogy nem öli meg őt, és nem szolgáltatja ki őt azoknak, akik az életére törnek. Jeremiás megismételte a korábbi üzenetet: ha Sedékiás megadja magát a babiloniaknak, élni fog, és a várost nem égetik fel. Sedékiás azt mondta fél, hogy a Babilonba ment zsidók meg fogják ölni, de Jeremiás biztosította, hogy nem árthatnak neki.

Ha megadja magát, minden rendben lesz, de ha nem, feleségei és fiai a babiloniak kezébe kerülnek, a város pedig lángoktól pusztul el. Ahelyett, hogy követte volna Jeremiás Istentől származó utasítását, halálosan megfenyegette: Senki se tudjon e szókról, és nem halsz meg!” (24. vers).

A király biztosította, hogy Jeremiás megmenekülhessen üldözői kezéből. Mivel titokban találkoztak, a beszélgetés tartalmáról Jeremiásnak azt kellett mondania, azért esedezett a királyhoz, hogy ne vesse újra tömlöcbe őt. Így, amikor a hivatalnokok a tárgyalásról faggatták, ő ennyit mondott nekik, így életben maradt, és a börtön udvarán lakott addig a napig, amelyen a babiloniak elfoglalták Jeruzsálemet.

Drága Istenünk!

Add, hogy amikor az Igéd hatást gyakorol ránk, cselekedjünk annak megfelelően, és ne próbáljunk előle kitérni, kiegészíteni, figyelmen kívül hagyni vagy elutasítani az életünkre vonatkozó üzenetet, ahogyan Sedékiás tette. Ámen.

Koot van Wyk 

278. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  18. fejezetéhez (november 29 – december 5.).

Az elme az egyike a legelhanyagoltabb területeknek, amikor az egészségről beszélünk általában. Amikor a fizikai test általános betegségével foglalkozunk, nagyon ritkán vesszük figyelembe az elmét. Azonban az egészség nem csak a testi, hanem a mentális és lelki vonatkozásokat is magában foglalja. Ha valami hatással van az egyikre, az rendszerint a másikra is hatással van.

Gondoljunk vissza a gutaütött esetére Márk 2. fejezetében, akit azért vittek Jézus elé, mert testi gyógyulásra volt szüksége. A legelső dolog, amivel Jézus foglalkozott, az a mentális és lelki szükséglete volt. A bűneinek a megbocsátása felszabadította az egész életében cipelt tehertől, amit a bűntudat és a stressz okozott. A stressz, az aggodalom, a szorongás, az elégedetlenség, a depresszió, a harag és a félelem mind negatív hatással van a testre. Ezek az érzések rendszerint lecsökkentik az életerőnket, azáltal, hogy lelassítják és megakadályozzák, hogy a test szervrendszerei megfelelően működjenek és valójában romlást, betegséget és halált hoznak.

Meglepő, de néhány kutatás eredménye azt mutatja, hogy 10 betegségből 6-ot a stressz okoz, ami ismét visszavezet minket az elméhez. Milyen fontos, hogy ne csak a testi vonatkozásra figyeljünk oda, hanem a mentálisra is, amikor az egészséggel és a jóléttel foglalkozunk.

Tapiwa Marawanyika
Igazgató, Wildwood Egészségügyi Evangelizációs Központ, Georgia, USA
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: