2020. december 2., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 2 - SZERDA - Jeremiás 37

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 18. fejezet 1967. nap

A BETEGEK GONDOZÁSA 

"Betegekre teszik rá a kezüket, és azok meggyógyulnak."

18. fejezet (3. rész) – A test és a lélek kölcsönhatása  

Ne engedjük, hogy a jövő a maga súlyos problémáival és nyugtalanító kilátástalanságával elcsüggessze szívünket, remegővé tegye térdünket, kezünket pedig erőtlenné! "Fogja meg erősségemet - mondja a mindenható Isten -, kössön békét velem, békét kössön velem" (Ésa 27:5). Akik Isten vezetésére bízzák és szolgálatára szentelik életüket, sohasem kerülhetnek olyan helyzetbe, ami Isten gondviselésén kívül esik. Bármilyen legyen is a helyzetünk, ha Igéjének cselekvői vagyunk, van Vezetőnk, aki igazgatja utunkat; bármilyen bonyolult is a problémánk, biztos Tanácsadónk van; bármi a bánatunk, veszteségünk, vagy bármilyen elhagyatottak vagyunk is, együttérző Barátunk van.

Ha tudatlanságunkban hibát követünk el, a Megváltó nem hagy cserben minket. Sohasem kell egyedül éreznünk magunkat. Angyalok a társaink. A Krisztus nevében ígért és küldött Vigasztaló velünk lakozik. Az Isten városába vezető úton nincsenek olyan nehézségek, amelyeket a benne bízók le ne küzdhetnének.

Nincsenek olyan veszélyek, amelyekből ki ne menekedhetnének. Nincs olyan bánat, nincs olyan sérelem, nincs olyan emberi gyengeség, amelyre Krisztusnál ne lenne orvosság.

Senkinek sem kell elcsüggednie, sem kétségbeesnie! Lehet, hogy Sátán kegyetlenül megkísért. Ezt mondja: "Reménytelen eset vagy; téged nem lehet megmenteni". De Krisztusnál van remény számodra! Isten nem azt parancsolja, hogy saját erőnkkel győzzünk, hanem arra kér, hogy húzódjunk közel hozzá. Bármilyen nehézségek között dolgozzunk is, bármilyen teher alatt roskadozik is testünk és lelkünk, ő szabadulást kínál.

Ő, aki magára vette az emberi természetet, tudja, hogyan fejezze ki, hogy együttérez az ember szenvedéseivel. Krisztus nemcsak ismer minden egyes embert, sajátos szükségleteivel és próbáival együtt, de ismeri azokat a körülményeket is, amelyek bántják és megzavarják lelkét. Szánó szeretettel nyúl minden szenvedő gyermeke felé. Aki nagyon szenved, azt nagyon szánja, és mélységesen együttérez vele. Megindul gyengeségünkön, és szeretné, ha kétségeinket, bajainkat letennénk lábaihoz, és ott is hagynánk.

Nem bölcs dolog önmagunkat figyelni és érzéseinket elemezgetni. Ha ezt tesszük, az ellenség olyan nehézségeket és kísértéseket támaszt, amelyek gyengítik hitünket, és elbátortalanítanak bennünket. Érzelmeink vizsgálgatásával és szabadjára engedésével kaput tárunk a kétely előtt, és elveszítjük tisztánlátásunkat. Ne önmagunkra tekintsünk, hanem Jézusra!

Ha kísértések ostromolnak, ha elborít a gond, a kétség és a sötétség, tekints arrafelé, ahol utoljára láttad a fényt! Nyugtasson meg az a tudat, hogy Krisztus szeret és megoltalmaz! Amikor a bűn erőt akar venni a szíveden, amikor gyötör a bűntudat, és furdal a lelkiismeret, amikor kétely üli meg a lelked, gondolj arra, hogy Krisztus kegyelme elég a bűn legyőzéséhez, a sötétség eloszlatásához! A Megváltóval közösségbe lépve a béke birodalmába lépünk.

A gyógyítás ígéretei

"Az Úr kimenti az ő szolgái lelkét,
És senki meg nem lakol, aki őbenne bízik" (Zsolt 34:23).

"Az Úrnak félelmében erős a bizodalom,
És az ő fiainak lesz menedéke" (Péld 14:26).

"És szól Sion: Elhagyott az Úr engem,
És rólam elfeledkezett az Úr!
Hát elfeledkezhetik-é az anya gyermekéről,
Hogy ne könyörüljön méhe fián?
És ha elfeledkeznének is ezek:
Én terólad el nem feledkezem.
Ímé, az én markaimba metszettelek fel téged" (Ésa 49:14-16).

"Ne félj, mert én veled vagyok;
Ne csüggedj, mert én vagyok Istened;
Megerősítelek, sőt megsegítlek,
És igazságom jobbjával támogatlak" (Ésa 41:10).

"...Ti, akiket születésetek óta hordozok,
Világra jöveteletek óta viszlek:
Vénségetekig ugyanaz maradok,
Ősz korotokig én hordozlak!
Én alkottalak, én viszlek,
Én hordozlak, én mentelek meg" (Ésa 46:3-4 - új prot. ford.).

Mai Bibliai szakasz: Jeremiás 37

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2037&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2037&version=NT-HU

Jeremiás prófétának ebben a fejezetben Sedékiással, Júda utolsó királyával volt dolga, uralkodásának kilencedik esztendejében. Nabukodonozor, Babilónia uralkodója nevezte ki Sedákiást Júda királyává (1. vers). „De nem hallgatott sem ő, sem szolgái, sem az ország népe az Úr szavára, amelyet Jeremiás próféta által szólt” hozzájuk (2. vers).

Mit tehet az orvos, ha a beteg nem akarja bevenni az általa rendelt gyógyszert? Sedékiás király Jeremiáshoz küldte két emberét, Júkált és Sofóniást (akinek apja pap volt) a kéréssel: „könyörögj értünk az Úrhoz, a mi Istenünkhöz!” (3. vers). Az egyiptomi fáraó éppen akkor tervezte, hogy seregével Jeruzsálem segítségére siet. A babiloniak a fáraó közeledtéről értesülve visszavonultak egy időre (5. vers).

Sedákiás a siker hamis illúzióját táplálta. Isten azonban elmondta Jeremiásnak, hogy az egyiptomiak vissza fognak fordulni és hazatérnek (7. vers). Sedékiás és népe elszalasztotta az alkalmat, amikor az embernek inkább egy elejétől a végéig mindent tudó Istenbe, és nem a politikába kell bizalmát vetnie.

A babiloniak visszatérnek és felégetik Jeruzsálemet (8. vers). Ez a biztos valóság (9-10. vers). Amikor a babiloniak egy kis időre elvonultak, Jeremiás Benjámin földjére indult, hogy családi örökségét kikérje (12. vers).  A városkapuban észrevette őt egy őr és azzal gyanúsította, hogy a káldeusokhoz akar szökni (13. vers).  Hamis vádakkal a fejedelmek elé vitte Jeremiást, akik annyira megharagudtak a prófétára, hogy nagyon megverették az ártatlan embert  (14-15. vers), és fogságba vetették Jónátán írnok házában (15. vers).  Jeremiás hosszú időt töltött abban a börtöncellában (16. vers).

Sedékiás király kihozatta, titokban a palotájába vitette, és megkérdezte, van-e kijelentése az Úrtól (17. vers). A próféta a következő üzenetet adta át a királynak: „A babiloni király kezébe adatol”. Majd szóvá tette a király és főemberei igazságtalan eljárását, amivel őt ártatlanul börtönbe vetették (18. vers).

Jeremiás rákérdezett, vajon hol vannak azok a próféták, akik azt jövendölték, hogy a babiloniak soha nem támadják meg Jeruzsálemet (19. vers). Könyörgött a királynak, ne küldje vissza a börtönbe (20. vers). Sedékiás király ezért elrendelte, hogy a börtön udvarában tartsák fogva Jeremiást és minden nap adjanak neki egy cipót a pékek utcájából (21. vers).  Sedékiás úgy gondolta, hogy ha kedves az Úr prófétájához, talán az Úr is jót tesz majd vele. Ám a király jóindulata igen rövid életűnek bizonyult.

„Drága Istenünk! Prófétáid naponta kérlelnek minket, hogy teljesen, feltétel nélkül adjuk át magunkat a te szolgálatodnak. Sokunk fülének és szívének nehéz ezt hallani, ahogy Sedékiásnak is az volt. Segíts, kérünk, hogy engedelmeskedjünk utasításaidnak, amíg nem késő! Ámen.”

Koot van Wyk 

278. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  18. fejezetéhez (november 29 – december 5.).

Az elme az egyike a legelhanyagoltabb területeknek, amikor az egészségről beszélünk általában. Amikor a fizikai test általános betegségével foglalkozunk, nagyon ritkán vesszük figyelembe az elmét. Azonban az egészség nem csak a testi, hanem a mentális és lelki vonatkozásokat is magában foglalja. Ha valami hatással van az egyikre, az rendszerint a másikra is hatással van.

Gondoljunk vissza a gutaütött esetére Márk 2. fejezetében, akit azért vittek Jézus elé, mert testi gyógyulásra volt szüksége. A legelső dolog, amivel Jézus foglalkozott, az a mentális és lelki szükséglete volt. A bűneinek a megbocsátása felszabadította az egész életében cipelt tehertől, amit a bűntudat és a stressz okozott. A stressz, az aggodalom, a szorongás, az elégedetlenség, a depresszió, a harag és a félelem mind negatív hatással van a testre. Ezek az érzések rendszerint lecsökkentik az életerőnket, azáltal, hogy lelassítják és megakadályozzák, hogy a test szervrendszerei megfelelően működjenek és valójában romlást, betegséget és halált hoznak.

Meglepő, de néhány kutatás eredménye azt mutatja, hogy 10 betegségből 6-ot a stressz okoz, ami ismét visszavezet minket az elméhez. Milyen fontos, hogy ne csak a testi vonatkozásra figyeljünk oda, hanem a mentálisra is, amikor az egészséggel és a jóléttel foglalkozunk.

Tapiwa Marawanyika
Igazgató, Wildwood Egészségügyi Evangelizációs Központ, Georgia, USA
Fordította Gősi Csaba 

1 megjegyzés: