2023. november 24., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 24 - PÉNTEK - Ézsaiás 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ézsaiás könyve 1 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%201&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten nem hagyja népét figyelmeztetés nélkül. Ézsaiás idejében Izrael békés időket élt és virágzó volt. Isten azonban látta, hogy a hitehagyás, a Hozzá való hűtlenség mit fog később eredményezni, ezért elküldte Ézsaiást határozott figyelmeztetéseivel. Isten időben való figyelmeztetése népe iránti szeretetének a jele.

2.    Istent a hamis istentiszteletekkel lehetett a legjobban elszomorítani. Ez a fejezet, de szinte az egész könyv a hamis istentisztelet és bálványimádás ellen szól. A hamis istentisztelet eltéríti az embert Istentől, olyan mélyre viszi a romlásba, ahol már Isten sem tud segíteni rajta. Izrael hosszú története ezt bizonyítja. Történelmének folyamán láthatjuk a sok szenvedést, pusztulást és sok tragédiát, amelytől Isten szerette volna megóvni őket. Isten ma is ezért óv a hamis istentisztelettől.

3.    Az Istentől való elpártolás megbetegít. Ézsaiás leírja a nép Istentől való elpártolását, és ennek következményeit, amelyben úgy írja le Izraelt, mint egy beteg embert, aki tele van kezeletlen és gyógyulatlan sebekkel. Ezeket a sebeket csak az Istenhez való visszafordulás tudja meggyógyítani

4.    Isten végtelen kegyelme megmutatkozik. Isten figyelmeztet a bűn következményeire, de világossá teszi azt is, hogy kegyelme nem szűnik meg, hanem diadalmaskodik.

5.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki gazdája népének

b.    aki felnevelte, felmagasztalta fiait, de azok elpártoltak tőle

c.    aki úgy mutatkozik be, mint Izrael Szentje

d.    aki maradékot hagyott Izraelnek, hogy ki ne pusztuljon teljesen

e.    aki Igéjét és tanácsét kínálja népének

f.      aki jóra, igazságosságra, szeretetre és jószívűségre hív

g.    aki perre hívja népét, amiben Ő is megmérettetik

h.    aki ítélettel váltja meg népét

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy tudatában legyen annak, hogy van egy szerető Istene, aki figyelmezteti és óvni akarja a rá leselkedő bajoktól! Segítsd meg őt, hogy istentisztelete valódi legyen, amelyben igazán örömét leli, és Te is örömödet leled benne. Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 37. fejezet

37. fejezet – A SZENTÍRÁS VÉDŐBÁSTYA (6. rész)

Mindazoknak, akik értékelik az örökkévaló dolgokat, résen kell lenniük a szkepticizmus támadásaival szemben. Az emberek az igazság oszlopait is ki fogják kezdeni. Nem menekülhetünk meg a maró gúnyolódástól és álokoskodástól, a csalárd és bomlasztó tanításoktól, a modern hitetlenségtől. Sátán minden rendű és rangú emberhez alkalmazza kísértéseit. A tanulatlant gúnyolja és csúfolja, a művelt embert pedig tudományos ellenvetésekkel és filozofikus érvekkel támadja, - mindenkit azzal a céllal, hogy kételyt és megvetést keltsen a Szentírással szemben. Még a tapasztalatlan fiataloknak is van bátorságuk a keresztény alapelvekkel szemben kételyt ébreszteni. Ez az ifjúkori hitetlenség, ha felszínes is, kihat másokra. Sok embert atyái hitének kigúnyolására és a kegyelem Lelkének megsértésére indít (Zsid 10:29). Sok szépen induló életet, amely Isten dicsőségét és a világ áldását szolgálhatta volna, megrontott a hitetlenség átkos lehelete. Akik hisznek az öntelt emberi értelem ítélőképességében, azt képzelve, hogy Istentől kapott bölcsesség nélkül megmagyarázhatnak mennyei titkokat, és felismerhetnek igazságokat, azok Sátán csapdájába esnek.

A világtörténelem legünnepélyesebb időszakában élünk. A földön élő tömegek sorsa nemsokára eldől. Saját jövőnk és mások üdvössége múlik azon, hogy mi most hogyan élünk. Szükségünk van Isten Lelkének vezetésére. Krisztus minden követőjének komolyan meg kell kérdeznie: "Uram, mit akarsz, hogy cselekedjem?" Meg kell magunkat alázni böjtben és imában az Úr előtt, és sokat kell elmélkednünk Isten Igéjén, különösen az ítélet jelenetein. Mély és élő tapasztalatokat kell szereznünk Istennel. Egy pillanatot sem vesztegethetünk el. Létfontosságú dolgok történnek körülöttünk. A Sátán által megigézett területen élünk. Isten őrállói, ne aludjatok! Az ellenség résen áll, hogy ha tétlenkedtek és elszunnyadtok, lecsapjon rátok, és zsákmányul ejtsen benneteket.

2 megjegyzés: