2023. november 26., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 26 - VASÁRNAP - Ézsaiás 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ézsaiás könyve 3 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%203&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%203&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Istent nem lehet mással helyettesíteni. Izrael megpróbálta Istent a gazdagsággal, a katonai dicsőséggel, a politikai hatalommal, de még a képmutató vallásossággal is helyettesíteni és ily módon gőgössé vált, lefokozta Istent, és letaszította trónjáról. Ezért Isten elvette Izraeltől ezeket a dolgokat, hogy ráébressze Tőle való függésére.

2.    A nép vezetői Isten munkatársai. Ez az ideális állapot, azonban Izrael vezetői nem munkatársai, hanem vetélytársaivá váltak Istennek. Nem engedelmeskedtek Neki, a néptől pedig az Istennek járó engedelmességet maguknak követelték meg. Isten kénytelen volt közbelépni ebben a helyzetben.

3.    Isten menyasszonya beképzeltté vált. Izraelről (Sion lányáról) ez a fejezet úgy beszél, mint egy kényes, büszke hölgyről, aki csak önmagával foglalkozik és semmi más nem érdekli.

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    akinek a Seregek Ura a neve

b.    aki néha megvonja azt az embertől azt, amire helyette támaszkodik

c.    aki néha megengedi, hogy a népnek olyan vezetője legyen, amely hozzá illik, őt tükrözi (éretlen emberek, sihederek, komolytalanok)

d.    aki a kudarcot és bukást is megengedi népének, hogy ráébressze arra, hogy rossz úton járnak

e.    aki az igazat igaznak, a rosszat rossznak nevezi

f.      aki törvénykezik népe fölött

g.    aki az összetörtek és nyomorultak oldalára áll  

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy Téged helyezzen az első helyre életében, és ne keressen semmilyen Istenpótlékot! Adjad, hogy hűséges legyen hozzád, mint Vőlegényéhez! Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 38. fejezet

38. fejezet – AZ UTOLSÓ FIGYELMEZTETÉS (1. rész)

„Láték más angyalt leszállani a mennyből, akinek nagy hatalma vala; és a föld fénylett annak dicsőségétől. És kiálta teljes erejéből, nagy szóval mondván: Leomlott, leomlott a nagy Babilon, és lett ördögöknek lakhelyévé, minden tisztátalan léleknek tömlöcévé, és minden tisztátalan és gyűlölséges madárnak tömlöcévé. " "És hallék más szózatot a mennyből, amely ezt mondja vala: Fussatok ki belőle én népem, hogy ne legyetek részesek az ő bűneiben, és ne kapjatok az ő csapásaiból" (Jel 18:1-2.4).

Ez az ige arra az időre utal, amikor a Jel 18. fejezetének angyala meg fogja ismételni a Jel 14. fejezete (8. vers) második angyalának üzenetét; azt, hogy Babilon elbukott. A Jel 18. fejezetében említett angyal utalni fog azokra a rontásokra is, amelyek 1844 nyara, az üzenet első meghirdetése óta utat találtak a Babilont megtestesítő szervezetekbe. A vallásos világ aggasztó állapotát mutatja be ez az üzenet. Az igazság ismételt elutasításával az emberek lelki látása egyre homályosabb, szíve egyre makacsabb lesz, mígnem teljesen hitetlenségbe merevednek. Isten intéseivel dacolva konokul lábbal tiporják a Tízparancsolat egyik törvényét, és végül még üldözik is azokat, akik a Tízparancsolatot szentnek tartják. Aki Isten Igéjét és népét megveti, az Krisztust veti meg. Amikor az egyházak elfogadják a spiritizmus tanításait, az érzékiséget fékező korlát ledől, és hitvallásuk csak palást lesz, amely alá gonoszságukat rejtik. A természetfölötti megnyilatkoztatásokba vetett hit ajtót nyit az ördög csalásai és tanításai előtt, és a szellemvilág befolyása meg fog mutatkozni az egyházakban.

Így néz ki Babilon e próféciában vázolt időben: "Az ő bűnei az égig hatottak, és megemlékezett az Isten az ő gonoszságairól" (Jel18:5). Gonoszságának mértéke betelt, és pusztulása a küszöbön van. De Istennek még vannak Babilonban gyermekei. A büntető ítélet végrehajtása előtt e hűségeseket ki kell onnan hívni, hogy ne legyenek részesek Babilon bűneiben, és ne érjék őket a Babilont sújtó csapások. Értük van az a mozgalom, amelyet az a mennyből leszálló és a földet dicsőségével beragyogó angyal szimbolizál, aki hangosan kiált, és közhírré teszi Babilon bűneit. Az ő üzenetéhez kapcsolódik ez a felszólítás: "Fussatok ki belőle én népem!". Ez az üzenet és a harmadik angyal üzenete a föld lakóihoz szóló utolsó figyelmeztetés.

A világ félelmetes események előtt áll. A föld hatalmasságai, amelyek egymással összefogva harcot indítanak Isten parancsolatai ellen, elrendelik, hogy mindenki - kicsinyek és nagyok, gazdagok és szegények. szabadok és szolgák (Jel 13:16) - a hamis szombat megtartásával alkalmazkodjon az egyház szokásaihoz. Az engedelmesség megtagadása államellenes cselekménynek fog minősülni, amelyért halálbüntetés jár. Másrészről pedig Isten törvénye, amely elrendeli a Teremtő nyugalomnapjának megtartását, követel engedelmességet, és kinyilatkoztatja mindazok megbüntetését, akik megsértik rendelkezéseit.

2 megjegyzés: