2023. november 28., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 28 - KEDD - Ézsaiás 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ézsaiás könyve 5 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%205&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    A szerelmes Isten. Ez a fejezet azzal kezdődik, hogy Isten egy dalt énekel kedveséről, szerelmeséről, és azzal folytatódik, hogy csalódik abban, akit szeret. Isten kedvese az Ő népe, Izrael, az Ő egyháza. Isten végtelenül szereti népét, aki hűtlen és hálátlan Hozzá, pedig mindent megtesz érte.  

2.    Isten nem mindig kapja meg, amit vár. Bár Isten mindenható, mégsem történik minden az ő akarata szerint. Isten azt akarta, hogy Izrael jó szőlőt teremjen, de az vadat termett. Egy másik helyen azt olvassuk, hogy Isten nem akarja, hogy bárki is elvesszen, hanem azt akarja, hogy mindenki megtérjen és üdvösségre jusson. Ennek ellenére sokan fognak elveszni és nem mindenki fog megtérni. Ez annak köszönhető, hogy Isten következményekkel járó szabad akaratot biztosított az embernek. Az ember használja is szabad akaratát, aminek a következményei nem mindig egyeznek meg Isten akaratával.

3.    Isten mindent megtesz népéért. Isten felteszi a kérdést: „mit kellett volna még tennem szőlőmmel?” A válasz: Nem tehetett többet, mint amit megtett. Isten érted is mindent megtett. Az eredmény már nem Tőle függ, hanem tőled.

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki várja, hogy életünkben jó gyümölcsök teremjenek

b.    aki csalódott szeretett népében

c.    aki védelmet épít népe köré, de ha a szükség úgy hozza, elbontja ezt a kerítést, és hagyja, hogy népe learassa hűtlensége következményeit

d.    aki ítéletet tart és igazságot tesz

e.    aki nem szereti, ha igaznak mondjuk a bűnöst és bűnösnek az igazat   

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy fel tudja fogni, el tudja hinni, hogy te szerelmes vagy belé, de nemcsak belé, hanem az egész egyházadba. Segítsd meg, hogy bölcsen éljen Tőled kapott szabad akaratával. Segítsd meg, hogy ne hiába tegyél meg mindent érte, hanem élete szép és jó gyümölcsöket teremjen! Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 38. fejezet

38. fejezet – AZ UTOLSÓ FIGYELMEZTETÉS (3. rész)

Isten minden nemzedék idején elküldte szolgáit, hogy megróják a bűnt mind a világban, mind az egyházban. Az emberek azonban kellemes dolgokat akarnak hallani, és a tiszta, kendőzetlen igazságot nem fogadják szívesen. Számos reformátor, amikor munkáját elkezdte, nagyon óvatosan próbálta az egyház és a nemzet bűneit megróni. Azt remélte, hogy őszinte keresztény életének példamutatásával vissza tudja vezetni az embereket a bibliai elvekhez. De Isten Lelke érintette e reformátorokat - mint annak idején Illést, akit egy gonosz király és egy hitehagyó nép bűneinek megfeddésére indított - és arra kényszerültek, hogy a Biblia világos kijelentéseit prédikálják; azokat az elveket, amelyeket korábban vonakodtak hirdetni, most buzgón hirdették, és elmondták, hogy milyen veszély fenyegeti az embereket. Azt tolmácsolták, amit az Úr adott szájukba, nem félve a következményektől. És az emberek kénytelenek voltak meghallgatni a figyelmeztetést.

A harmadik angyal üzenete tehát hangozni fog. Amikor a legnagyobb erővel kell azt hirdetni, az Úr alázatos eszközök által fog dolgozni, befolyásolva azok értelmét, akik szolgálatára szentelik magukat. A munkásokat inkább a Lélek kenete fogja felkészíteni, mint az oktatási intézmények. A hit és az ima emberei a Lélek indítására szent lelkesedéssel lépnek elő, hogy azt hirdessék, amit Isten mond nekik. Babilon bűnei közismertté válnak. Hogy milyen félelmes következményekkel jár, ha az egyház a polgári hatalmasság által kényszeríti ki rendelkezései megtartását; hogy a spiritizmus behatolt az egyházba; hogy a pápai hatalom lopva, de rohamosan tör előre - ezt mind leleplezik. Ezek a súlyos figyelmeztetések fel fogják ébreszteni az embereket. Ezrek és ezrek figyelnek fel rájuk; akik soha nem hallottak erről. Megdöbbenve hallják, hogy az egyház Babilon, amely bűnben él, tévelyeg és elbukott, mert elvetette a mennyből küldött igazságot. Az emberek felkeresik korábbi tanítóikat, és türelmetlenül kérdezik, hogy igaz-e az, amit hallottak. A lelkészek pedig meséket mondanak, kellemes dolgokat jövendölnek, hogy csillapítsák félelmüket, és megnyugtassák felébresztett lelkiismeretüket. De mivel az embereket nem elégíti ki a puszta emberi tekintély, és szeretnék tudni, mi az, amit világosan "szól az Úr", a nagy tekintélyű papság, akár a régi farizeusok, tekintélyük kétségbe vonása miatt haragra gerjedve, az üzenetet Sátántól származónak bélyegzik, és a bűnt szerető tömegeket felingerlik, hogy szidalmazzák és üldözzék azokat, akik az igazságot hirdetik.

3 megjegyzés: