2023. november 30., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 30 - CSÜTÖRTÖK - Ézsaiás 7

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ézsaiás könyve 7 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%207&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%207&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten kész még egy gonosz királyt is megsegíteni. Akház gonosz király volt, Isten mégis felajánlotta neki segítségét azt remélve, hogy megtér, felhagy gonoszságával és Júda is elkerülheti a veszedelmet. Amikor Júda megtudta, hogy az arám király összefogott Izrael királyával ellenük, nagyon megijedtek, de mégsem keresték Isten segítségét. 

2.    Isten kész jelt adni egy gonosz királynak. A király szorult helyzetben van, Isten felkínálja a segítséget és azt, hogy kérjen egy jelt tőle, ami megerősítheti bizalmát, hogy segítséget kap, de a király visszautasítja.

3.    Istent a gonoszsággal és hitetlenséggel fárasztani lehet. Ézsaiás kétségbeesetten állapítja meg, hogy egyesek nemcsak az embereket képesek fárasztani, hanem még Istent is.

4.    A visszautasított Isten akkor is ad jelet, ha nem akarják. Isten itt egy feltételes ígéretet ad, ami nem teljesedik be Júda életében, de beteljesedik Jézus Krisztusban sokkal tökéletesebb formában, hiszen Jézus Krisztus igazi Immánuel, akiben Isten tényleg velünk van.  

5.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki kész bátorítani még engedetlen gyermekeit is

b.    aki a legapróbb részleteiben ismeri a jövőt

c.    aki figyelmeztet a közelgő veszélyre

d.    aki kész elviselni a veszteségeket is azért, hogy új kezdetet biztosítson

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy elhiggye, Te kész vagy segíteni neki, sőt várod, hogy kérje a segítségedet! Adjad, hogy elhiggye, hogy kész vagy jeleket és csodákat is tenni érte! Adjad, hogy megtapasztalja Immánuelt, hogy „velünk van az Isten!” Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 38. fejezet

38. fejezet – AZ UTOLSÓ FIGYELMEZTETÉS (5. rész)

Amikor közeledik a vihar, sokan, akik hitet tettek a harmadik angyal üzenete mellett, de az igazságnak való engedelmesség híján nem szentelődtek meg, elhagyják helyüket, és az ellenség soraiba lépnek. Mivel egyesülnek a világgal, és azonosulnak szellemével, szinte egészen magukévá teszik a világ szemléletét. És amikor a próba jön, csak a könnyű és népszerű utat tudják választani. Tehetséges, kellemes emberek, akik valamikor szívesen követték az igazságot, képességeiket megtévesztésre és félrevezetésre használják. Korábbi testvéreik legelkeseredettebb ellenségeivé válnak. Amikor a szombatünneplőknek a törvény előtt kell hitüket megvédeniük, ezek a hitehagyók Sátán legaktívabb eszközeiként fogják meghazudtolni és vádolni őket. Rágalmakkal és gyanúsítgatásokkal ellenük fogják hangolni a hatalmasságokat.

Az üldözés idején Isten szolgáinak hite próbára lesz téve. E követek híven fogják tolmácsolni a figyelmeztetést, csak Istenre és Igéjére figyelve. Isten Lelke munkálkodik szívükben, és szólásra készteti őket. Szent lelkesedéstől fűtve, és a mennyei sugallat kényszerére indulnak munkába. Nem mérlegelik, hogy az Úrtól rájuk bízott igék hirdetésének milyen következményei lesznek. Nem törődnek földi érdekeikkel, és nem igyekeznek megőrizni sem a hírnevüket, sem az életüket. De egyesek a támadások és gyalázkodások pergőtüzében rémülten kiáltják: "Ha előre láttuk volna szavaink következményeit, csöndben maradtunk volna. " Sátán akadályokat gördít útjukba. Kegyetlen kísértéseivel ostromolja őket, és ők úgy látják, hogy a munka, amelyre vállalkoztak, messze meghaladja képességeiket. Félő, hogy belebuknak. Elmúlt a lelkesedés, amely fűtötte őket. Mégsem tudnak visszafordulni. Érezve tehetetlenségüket, a Mindenhatóhoz sietnek erőért. Ráébrednek arra, hogy nem a saját szavaikat szólták, hanem azét, aki megbízta őket, hogy az intést tolmácsolják. Isten szívükbe helyezte az igazságot, és ők nem tudták elhallgatni.

Isten embereinek a múltban éppilyen próbái voltak. Wiclif, Husz, Luther, Tyndale, Baxter, Wesley azt hirdette, hogy minden tanítást a Biblia mérlegére kell tenni. Kijelentették, hogy mindazt elvetik, amit a Biblia helytelenít. E reformátorokat kegyetlenül üldözték. De ők tovább hirdették az igazságot. Az egyház történelmének minden időszakát egy-egy különleges igazság kibontakozása jellemezte; mindig az, amire Isten népének éppen szüksége volt. Minden új igazság a gyűlölet és a támadások ellenére utat tört magának. Akik fényének áldásaiban részesültek, kísértésnek és próbának voltak kitéve. Az Úr a válságban különleges igazságot ad népének. Ki meri megtagadni hirdetését? Isten azt parancsolja szolgáinak, hogy közöljék a kegyelem utolsó hívását a világgal. E szolgák csak lelkük veszélyeztetésével hallgathatnak. Krisztus követői ne törődjenek a következményekkel! Teljesítsék kötelességüket, és a többit bízzák Istenre!

2 megjegyzés: