2019. augusztus 7., szerda

Higgyeztek az Ő prófétáinak - augusztus 7 - SZERDA - 1 Királyok 8


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Az apostolok története 51. fejezet 1486. nap

Prédikátori hivatásának utolsó éveiben Isten sugallatára írt "az elszéledt híveknek Pontusban, Galátziában, Kappadócziában, Ázsiában és Bithiniában." Levelei azt célozták, hogy a megkísértett testvéreket, akiknek megpróbáltatásokat, szenvedéseket kellett elviselniük, bátorítsa hitükben, az ingadozókat pedig ismét jócselekedetekre buzdítsa. Ezek a levelek bizonyítékai annak, hogy írójuk részese volt Krisztus szenvedéseinek, de vigasztalásának is; hogy lényét kegyelme átalakította, reménye az örök életre biztos és megingathatatlan.

Istennek ez az idős szolgája, első levelét dicsérettel és magasztalással kezdi: "Áldott az Isten és a mi Urunk Jézus Krisztusnak Atyja, aki az ő irgalmassága szerint újonnan szült minket élő reménységre Jézus Krisztusnak a halálból való feltámadása által. Romolhatatlan, szeplőtlen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra, akiket Isten hatalma őriz hit által az idvességre, amely készen van, hogy az utolsó időben nyilvánvalóvá legyen."

Reménységükben, hogy a megújított föld örökösei, az őskeresztyének még a legerősebb kísértések és szenvedések közepette is ujjongtak. Péter írhatta tehát: "Amelyben örvendeztek, noha most kissé, ha meg kell lenni, szomorkodtok különféle kísértések között, hogy a ti kipróbált hitetek, ami sokkal becsesebb a veszendő, de tűz által kipróbált aranynál, dicséretre, tisztességre és dicsőségre méltónak találtassék a Jézus Krisztus megjelenésekor, akit noha nem láttatok, szerettek; akiben noha most nem látjátok, de hisztek benne, kibeszélhetetlen és dicsőült örömmel örvendeztek; elérvén hitetek célját, a lélek idvességét." (1. Pét. 1, 6-9.)

Az apostol, szavait az összes korszakok hívőinek tanulságára ína, de különös jelentőséggel bírnak azok számára, akik akkor élnek, amikor "minden dolog vége elközelgett." Intelmeire, figyelmeztetéseire, hitbuzgó szavaira és bátorításaira minden léleknek szüksége van, aki hitében "mindvégig erősen" akar kitartani. (Zsid. 3, 14.)

Az apostol igyekezett a hívőket kioktatni, hogy milyen fontos féken tartani gondolataikat, nehogy tiltott területekre kalandozzanak és erőik haszontalanságokra forgácsolódjanak szét. Aki nem akar Sátán támadásainak áldozatául esni, jól őrizze a lelkéhez vezető utakat. Ne olvasson, ne lásson, ne halljon meg olyasmit, ami tisztátalan gondolatokat ébreszt. Gondolataink ne időzzenek szabadjukra mindenféle tárgynál, melyet az ősellenség sugall. Ha nem őrizzük híven szívünket, akkor a külső világ gonoszsága felébresztheti bensőnkben a rosszat, lelkünk pedig sötétségbe zuhan. Ezeket írja Péter: "Felövezvén elmétek derekait, mint józanok, tökéletesen reménykedjetek abban a kegyelemben, amelyet a Jézus Krisztus hoz néktek, mikor megjelen ... és ne szabjátok magatokat a ti előbbi kívánságaitokhoz, amelyek tudatlanságotok alatt voltak bennetek; hanem amiképpen szent az, aki elhívott titeket, ti is szentek legyetek teljes életetekben. Mert meg van írva: Szentek legyetek, mert én szent vagyok."

"Félelemmel töltsétek a ti jövevénységtek idejét; Tudván, hogy nem veszendő holmin, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg a ti atyáitoktól örökölt hiábavaló életetekből, hanem drága véren, mint hibátlan és szeplőtlen bárányén, a Krisztusén; A ki eleve el volt ugyan rendelve, a világ megalapítása előtt, megjelent pedig az idők végén ti érettetek; A kik ő általa hisztek Istenben, A ki feltámasztotta őt a halálból és dicsőséget adott néki; hogy a ti hitetek reménység is legyen Istenben." (1. Pét. 1, 17-21.)

Ha ezüst és arany elegendő lett volna, hogy az emberiség üdvösségét megvásárolja, milyen könnyen megtehette volna Ő, aki mondotta: "Enyém az ezüst és enyém az arany." (Agg. 2, 8.) Azonban csak Isten Fiának drága vére válthatta meg a bűnöst, a törvény áthágóját. A megváltási terv áldozaton alapul. Pál apostol ína: "Mert ismeritek a mi Urunk Jézus Krisztusnak jótéteményét, hogy gazdag lévén, szegénnyé lett érettetek, hogy ti az ő szegénysége által meggazdagodjatok." (2. Kor. 8, 9.) Krisztus önmagát adta érettünk, hogy megváltson minden igazságtalanságtól; "Isten kegyelmi ajándéka", az üdvösség koronája: "az örök élet a mi Urunk Krisztus Jézusban." (Róma 6, 23.)

Péter így folytatja: "Lelketeket az igazság iránt való engedelmességben képmutatás nélkül való atyafiúi szeretetre tisztítván meg a Lélek által, egymást tiszta szívből buzgón szeressétek." Isten Igéje, az igazság: csatorna, mely által az Úr kinyilatkoztatja Lelkét és hatalmát. Az Ige iránti engedelmesség érleli a kívánatos gyümölcsöt, "az atyafiúi szeretetet." Ez a szeretet a mennyből ered, magasztos indítékokra és önzetlen tettekre késztet.

Mai Bibliai szakasz: 1 Királyok 8

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A 8. fejezet a Biblia egyik legszebb és legemlékezetesebb fejezete. Mindnyájan láttunk már csodálatos összejöveteleket, mint a világkongresszusok, egyházi központok megnyitása, gyülekezetek felavatása; de Salamon templomának felavatásához semmi sem hasonlítható! A király maga lett a próféta és a pap, amint Isten népének ehhez a legdicsőségesebb fejezetéhez vezette a nemzetet. Salamon minden követ megmozgatott ezért az ünnepségért! Aprólékos pontossággal dolgozott, és teljesítette apjának, Dávidnak vágyát, hogy házat emeljen az Úrnak. Mindenkit összegyűjtött a királyságból a vezetőktől fogva a közemberekig, hogy Dávid városába kísérjék a szövetség ládáját. Hatalmas sokaság volt ott! Salamon azt akarta, hogy Izrael történetében örökre maradjon fenn ez a nap. Amint a papok elhagyták a szentélyt, olyan látványban és fenséges jelenetben volt részük, amit emberi szavakkal ki sem lehet fejezni. Felhő ereszkedett az épületre, és Isten dicsősége betöltötte a templomot! Isten ígérete beteljesedett! Népe között marad és gyermekeivel lakozik! Milyen csodálatos érzés, hogy jelenléte betölti az új Templomot!

Salamon áttekinti a néppel együtt az Úr csodáit, amelyek a nép egyiptomi kivonulása óta történtek. Újra felidézte, mennyire vágyott Dávid arra, hogy házat építsen az Úrnak, s hogy ő elhatározta: teljesíti apja kívánságait. A Templom készen állt a maga dicsőségében! Ellen White ezt írja: „Páratlanul szép és utolérhetetlenül pompás volt az a fejedelmi épület, amelyet Salamon és társai emeltek Isten és az istentiszteletek számára” (Próféták és királyok. Budapest, 1995, Advent Kiadó. 24. oldal).

E csodálatos nap csúcspontja Salamon imája volt, amely a Biblia egyik leglenyűgözőbb imádsága! Az avatási beszéd után Salamon letérdelt a felavatási imához. Különféle kifejezésekkel szólítja meg Istent: „Uram, Izrael Istene!” „Óh Uram, én Istenem!” „Uram, Isten!” Négy főbb kérést intéz az Úrhoz: 1) vigyázzon a Templomra éjjel és nappal; 2) hallgassa meg imáikat; 3) hallgassa meg Izrael minden kérését; 4) válaszoljon nekik és bocsássa meg bűneiket. Salamon legfőbb üzenete, amelyet át akart adni a népnek, a világnak, és mindnyájunknak, a következő: „Hogy megismerjék a földön minden népek, hogy csak az Úr az Isten, és hogy ő kívülötte nincsen más” (60. vers).

Leo Ranzolin

209. heti olvasmány AZ APOSTOLOK TÖRTÉNETE  50-51. fejezeteihez (augusztus 4-10.).

Egy pszichiáter barátnőmmel folytattam beszélgetést, amikor megjegyezte, hogy az elkerülhetetlen fájdalom miatti gyötrődést az emberek gyakran csak fokozzák azzal, hogy saját maguknak okoznak szükségtelen szenvedést. Beszélt nekem a diagnózisáról, amit 16 éves korában kapott, és ami egy életveszélyes krónikus betegség miatt alakult ki. A betegsége miatt többször volt sztrókja, többször kapott kemoterápiát, majdnem elvesztette a veséit és úgy tájékoztatták, nem fogja megérni a 40 vagy 45 éves kort. Ma már 42 éves és egészséges, és a lecke, amit megoszt velünk, a gyógyulásának története mellett arról szól, hogy hogyan lehet a nehézségeket kibírni „szenvedés” nélkül.

Újraolvasván Pál tapasztalatát Néró kezeiben és Péter jellemformálódását a Fazekasmester kezeiben, azt kérdezem magamtól, vajon a nehézségeiket ezeknek az érzéseknek a szemüvegén keresztül értelmezték-e: önvád, szégyen, félelem és kétségbeesés.

Mindketten megtapasztalták a következőket: megfosztottság, elutasítottság, üldöztetés. Vajon pazarolták-e a drága idejüket azon morfondírozva, hogy őket kell-e hibáztatni a helyzetükért, vagy azt gondolva, hogy „Talán sosem fogom jól csinálni?”, „A barátaim elhagytak, ez azt jelenti, hogy semmit sem érek.” vagy „Nézz csak rám, a börtöntöltelékre! Egy kudarc az életem!”

Az orvos barátnőm elmagyarázta nekem, hogy a szenvedést az okozza, hogy „jelentést” társítunk a fájdalmunkhoz. Pál jól megtanulta, hogyan bírja ki a próbákat anélkül, hogy szenvedést okozna magának, hiszen a kijelentése is ezt bizonyítja: „megtanultam, hogy azokban, amelyekben vagyok, megelégedett legyek.” Péter pedig így írja: „Szeretteim, ne rémüljetek meg attól a tűztől, amely próbáltatás végett támadt köztetek.”

A barátnőm egyike a legjókedvűbb és szeretetteljesebb embereknek, akit csak ismerek, és ő ezt annak a jó néhány évnek tulajdonítja, aminek során azt tanulta meg, hogy hogyan gyarapodjon az elkerülhetetlen fájdalom által, szenvedés nélkül.

Jeanne Van Den Hurk
Anderson Hetednapi Adventista Gyülekezet
Anderson, Dél-Karolina, USA
Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: