2023. szeptember 9., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 9 - SZOMBAT - Zsoltárok 126

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Zsoltárok 126 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+126&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+126&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Istenben jóra fordítja sorsunkat. A 126.zsoltár hatalmas örömet fogalmaz meg, hisz ez Izrael népének második szabadulása (Ezsdrás, Nehémiás könyve), Izrael népe másodjára tért vissza az Ígéret földjére.  A 70 évnyi fogság elhalványította bennük Isten ígéretét, már csak álmodtak róla és most álmuk valóra vált!

2.    Sion foglyai. Csodálatos Izrael népének az elnevezése: Sionnak foglyai. Alapból azt gondoljuk, hogy az izraeliták a 70 év alatt Babilon foglyai voltak. Bár fizikálisan igaz, de Babilon sosem tudta rabul ejteni őket. Sion ejtette rabul a lelküket. A honvágyuk erősebb volt a fizikai rabságnál, ami oda vezetett, hogy a fizikai rabságuk is véget ért. Te kinek a rabja vagy: Babiloné, a Sioné, Istené?

3.    A hitetlenek is elismerik Isten nagyságát és jóságát. Amikor a szabadulásuk miatt öröm töltötte be szívüket és ezt ki is fejezték vigadozásukkal, a pogányok elismerték, hogy Isten hatalmas dolgot tett népével.

4.    Az aratás Istene. A hazatértek elkezdték megművelni földjeiket, ami nem volt könnyű és egyszerű. Könnyek között tették, de amikor learatták Isten áldását, örömmel takarítottak be mindazt, amivel az Úr megajándékozta őket.

5.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki bánatunkat örömre váltja

b.    aki hatalmas dolgot tesz velünk

c.    aki jóra fordítja sorsunkat

d.    aki a kiszáradt földet is termővé tudja tenni

e.    aki felettébb megáldja népét

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 26. fejezet

26. fejezet – EGY REFORMÁCIÓS MUNKA (7. rész)

Mindenkit, aki megismerte az igazság világosságát, lehetőségei határán belül épp olyan ünnepélyes és félelmes kötelesség terhel, mint annak idején Izrael prófétáját, akihez így szólt az Úr: "Embernek fia, őrállóul adtalak téged Izrael házának, hogy ha szót hallasz számból, megintsed őket az én nevemben. Ha ezt mondom a hitetlennek: Hitetlen, halálnak halálával halsz meg; és te nem szólandasz, hogy visszatérítsd a hitetlent az ő útjáról; az a hitetlen vétke miatt hal meg, de vérét a te kezedből kívánom meg. De ha te megintetted a hitetlent az ő útja felől, hogy térjen meg róla, de nem tért meg útjáról, ő vétke miatt meghal, de te megmentetted a te lelkedet" (Ez 33:7-9).

Az igazság elfogadásának és hirdetésének az a nagy akadálya, hogy ez kényelmetlenséggel és gyalázattal jár. Az igazság ellen ez az egyetlen olyan érv, amelyet az igazság képviselői soha nem tudtak megcáfolni. De ez nem félemlíti meg Krisztus hűséges követőit. Krisztus szolgái nem várják el, hogy az igazság népszerű legyen. Tudják, hogy mi a kötelességük, és tudatosan vállalják a keresztet. Pál apostolt idézve mondják: "A mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk igen-igen nagy örök dicsőséget szerez nékünk"; miként atyáink között is volt olyan, aki "Egyiptom kincseinél nagyobb gazdagságnak" tartotta "Krisztus gyalázatát" (2Kor 4:17; Zsid 11:26).

Csak azok cselekszenek taktikából, elvtelenül a vallás dolgaiban - bármi is a hitvallásuk -, akik szívükben a világot szolgálják. Válasszuk a jót magáért a jóért, és bízzuk Istenre a következményeket! A világ az elvhű, hívő és bátor emberek adósa. Ilyen embereknek kell ma is a reform munkáját tovább vinniük.

Így szól az Úr: "Hallgassatok rám, kik tudjátok az igazságot, te nép, kinek szívében van törvényem! Ne féljetek az emberek gyalázatától, és szidalmaik miatt kétségbe ne essetek! Mert mint ruhát, moly emészti meg őket, és mint a gyapjat, féreg eszi meg őket, és igazságom örökre megmarad, és szabadításom nemzetségről nemzetségre! " (Ésa 51:7-8)


2 megjegyzés: