2023. szeptember 23., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 23 - SZOMBAT - Zsoltárok 140

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Zsoltárok 140 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+140&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+140&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Istennek idegen az ellenségeskedés. A zsoltáros élénk ellenszenvvel viszonyul azokhoz, akik ellenségesen viszonyulnak embertársaikhoz, akik erőszakosak, akik rosszat terveznek, háborúságot szítanak, akiknek mérget rejtenek szavaik, akik el akarják gáncsolni a másikat, akik rágalmazzák embertársaikat. Isten jelleme semmiben sem hasonlít ezekre az emberekre, szöges ellentéte mindenben. A zsoltáros érzékeli ezt, azért olyan ellenszenvesek számára a gonoszok. Azonban az is igaz, hogy a zsoltáros is eléggé távol áll még Isten jellemétől, amikor kemény átkot szór rájuk. Ebben ne a zsoltáros, hanem Isten példáját kövessük.   

2.    Isten védelmez a gonosszal szemben. Isten nem hallgatja meg a zsoltáros átkait és rossz kívánságait, de megvédi őt a gonoszok ármánykodásától.  

3.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki megoltalmaz az erőszakos emberektől

b.    aki megőriz a bűnösök hatalmától

c.    aki figyelmez könyörgő szavainkra

d.    aki megengedi, sőt örül neki, ha Őt saját Istenünknek nevezzük

e.    aki életünknek ura szeretne lenni, mert ezzel tud a legtöbbet segíteni nekünk

f.      akinek terve van azzal kapcsolatosan, hogy egyetlen rágalmazó se maradjon a föld színén

g.    aki felkarolja a nyomorultak ügyét

h.    aki csak a becsületesekkel tud mit kezdeni

i.       aki nemcsak másoktól, de saját tetteinktől is meg tud óvni

j.       aki a bűnös védelmezője

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 28. fejezet

28. fejezet – A VIZSGÁLATI ÍTÉLET (7. rész)

Most van a nagy engesztelési nap. Az Úr azt kívánta, hogy míg a jelképes szolgálat főpapja Izraelért engesztelést végez, az egész Izrael, bűnbánattal és alázattal sanyargassa meg lelkét előtte, hogy ki ne "irtassék ... az ő népe közül". Annak pedig, aki azt akarja, hogy neve bent maradjon az élet könyvében, most e rövid kegyelmi idő alatt kell bűnbánó szívvel és őszinte megtéréssel megsanyargatnia lelkét Isten előtt. Tartsunk mélységes, lelkiismeretes önvizsgálatot! A léhaságból és felszínességből, amit oly sok állítólagos keresztény megenged magának, ki kell gyógyulni. Súlyos harc vár mindazokra, akik uralomra törő bűnös természetüket igába akarják hajtani. A felkészülés munkája személyes munka. Nem csoportosan fogunk üdvözülni. Az egyik ember tisztasága és odaszentelődése nem ellensúlyozza e tulajdonságok hiányát a másikba. Minden nemzetnek meg kell jelennie Isten ítélőszéke előtt, de Isten minden egyes ember ügyét olyan alaposan vizsgálja meg, mintha rajta kívül nem volna senki más a földön. Mindenkinek a mérce alá kell állnia. Senkin sem maradhat egyetlen folt, vagy sömörgőzén, vagy valami afféle.

Ünnepélyesek azok a jelenetek, amelyek az engesztelés záró szakaszához kapcsolódnak. Súlyos érdekek fűződnek e munkához. A mennyei templomban most folyik az ítélet. Már hosszú évek óta tart. Hamar - senki sem tudja, hogy milyen hamar - az élők nevéhez érnek. Isten félelmes jelenlétében kerül mérlegre az életünk. Most fogadjuk meg - jobban, mint valaha - a Megváltó figyelmeztetését:

"Vigyázzatok és imádkozzatok, mert nem tudjátok, mikor jő el az az idő" (Mk 13:33). "Hogyha tehát nem vigyázol, elmegyek hozzád, mint a tolvaj, és nem tudod, mely órában megyek hozzád" (Jel 3:3).

A vizsgálati ítélet lezárulásakor mindenkinek eldől a sorsa - életre vagy halálra. A kegyelemidő röviddel az előtt ér véget, hogy az Úr megjelenik az ég felhőiben. Krisztus - miként a Jelenések könyve ismerteti - előre látva korunkat, kijelentette: "Aki igazságtalan, legyen igazságtalan ezután is; és aki fertelmes, legyen fertelmes ezután is; és aki igaz, legyen igaz ezután is; és aki szent, szenteltessék meg ezután is. És ímé hamar eljövök; és az én jutalmam velem van, hogy megfizessek mindenkinek, amint az ő cselekedete lesz" (Jel 22:1112).

Az igazak és a gonoszok ekkor még élik halandó életüket a földön. Az emberek ültetnek és építenek, esznek és isznak, mit sem tudva arról, hogy a mennyei templomban elhangzott a végső, megmásíthatatlan döntés. Az özönvíz előtt, amikor Noé belépett a bárkába, Isten bezárta a bárka ajtaját, a gonoszok pedig kívül maradtak. Az utóbbiak, nem tudva, hogy végzetük megpecsételődött, még hét napig élték nemtörődöm, élvezetszerető életüket, és kinevették a közelgő ítéletre figyelmeztető intéseket. "Akképpen lesz - mondja a Megváltó - az ember Fiának eljövetele is" (Mt 24:39). Csendben, észrevétlenül, mint éjfélkor a tolvaj, jön el a döntő óra, amelyben minden ember sorsa megpecsételődik; és Isten végleg visszavonja kegyelmét a bűnöstől.

"Vigyázzatok azért... hogy ha hirtelen megérkezik, ne találjon titeket aludva" (Mk 13:35-36). Veszélyben vannak azok, akik belefáradtak az őrködésbe, a világ varázsai felé fordulnak. Miközben az üzletember belemerül a nyereséghajhászásba, a szórakozni vágyó élvezetet keres, a divat rabja ékességeit rendezgeti - lehet, hogy pont abban az órában mondja ki az egész föld Bírája az ítéletet: "Megmérettél a mérlegen, és híjával találtattál" (Dán 5:27).

2 megjegyzés: