2023. szeptember 22., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 22 - PÉNTEK - Zsoltárok 139

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Zsoltárok 139 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+139&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+139&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.   Isten mindent tud rólunk. Ha Isten egy félelmetes rosszindulatú valaki lenne, nagyon ijesztő lenne, hogy mindent tud rólunk. Mivel azonban Isten maga a szeretet, az a tény, hogy mindent tud rólunk a világ egyik legjobb híre számunkra. Isten mindentudásával nem ártani akar nekünk, hanem segíteni és áldani:

a.   Isten tudja, merre tartunk

b.   Isten tudja, mik vagyunk

c.    Isten tudja, mit gondolunk

d.   Isten tudja, mit szeretünk

e.   Isten tudja, mire vágyunk  

2.   Isten körülfog bennünket. Egyesek ezt rabságnak tartják, mások pedig igazi szabadságvak, védelemnek és biztonságnak.

3.   Isten rajtunk tarja kezét. Isten keze nem ránk nehezedik, hanem simogat, áld és bátorít.

4.   Isten elől nem lehet elmenekülni. A zsoltáros minden lehetőséget felsorol, hogy hová menekülhetnénk el Isten elől, aztán válaszol, hogy sehová sem tudunk. Kicsit érthetetlen a zsoltáros keresgélése, hogy hová bújhat el Isten elől. Egyáltalán, miért akar elbújni? Mi nem elbújni és elmenekülni akarunk Isten elől, hanem Hozzá menekülni. Így fel sem tesszük a kérdést, hogy hová bújjunk el előle.

5.   Isten nem megölni, hanem megváltani akarja a bűnöst. A zsoltáros azt kívánja, hogy Isten ölje meg a bűnösöket. Aztán elgondolkodik, hogy vajon jót gondolt-e, ezért azt kéri Istentől, hogy vizsgálja meg szívét, hogy nem áll-e rosszul a kérdéshez.  

6.   Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.   aki mindig, mindenhol jelen van

b.   aki mindent tud az emberről, határtalan szeretete védelmet nyújt mindenkinek

c.    aki elől azok az emberek menekülnek, akik nem értik gondoskodó szeretetét

d.   akinek alkotásai csodálatosak, hatalmát szemléltetik

e.   aki kész megvizsgálni indítékainkat, ha igényeljük

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 28. fejezet

28. fejezet – A VIZSGÁLATI ÍTÉLET (6. rész)

Sátán számtalan tervet eszel ki gondolataink lekötésére, hogy ne foglalkozzunk azokkal a dolgokkal, amelyeket a legjobban kellene ismernünk. Az őscsaló gyűlöli azokat a nagyszerű igazságokat, amelyek nyomán az ember megismeri az engesztelő áldozatot és a korlátlan hatalmú Közbenjárót. Sátán tudja, hogy számára minden azon múlik, hogy el tudja-e az emberek figyelmét terelni Jézusról és az igazságról.

Azok, akik részesülni akarnak a Megváltó közbenjárásának áldásaiban, ne engedjék, hogy szentségük és istenfélelmük elmélyítését bármi is gátolja! Szórakozás, hivalkodás és nyerészkedés helyett fordítsák inkább az értékes órákat az igazság buzgó, imádságos kutatására. A szentély és a vizsgálati ítélet tanát Isten népének jól kell ismernie. Mindannyiunknak tudni kell, hogy nagy Főpapuknak mi a tisztsége és munkája. Különben soha nem lesz olyan hitünk, amilyenre most van szükség, és soha nem fogjuk tudni betölteni azt a helyet, amelyet Isten nekünk szán. Minden egyes ember üdvözülhet, illetve elveszhet. Mindenkinek az ügye függőben van Isten ítélőszéke előtt. Mindenkinek szemtől szemben kell a nagy Bíróval találkoznia. Milyen fontos tehát, hogy mindenki sokat elmélkedjék ezeken az ünnepélyes jeleneteken: az ítélők leülnek, a könyvek megnyílnak, és a napoknak végén Dániellel együtt minden egyes ember felkel sorsára.

Mindazoknak, akik ismerik ezeket az igazságokat, bizonyságot kell tenniük arról a nagyszerű üzenetről, amelyet Isten bízott rájuk. A mennyei templom annak a munkának a központja, amelyet Krisztus végez az emberiségért. Ez a munka a föld minden lakóját érinti. Elénk tárja a megváltás tervét, elvisz minket egészen az idők végéig, és megmutatja az igazság és a bűn közötti küzdelem diadalmas kimenetelét. A legfontosabb dolog, hogy mindenki tüzetesen kutassa ezeket a témaköröket, és hogy meg tudjon felelni mindenkinek, aki reménységének oka felől érdeklődik.

Krisztus közbenjárása az emberért a mennyei templomban éppoly lényeges része a megváltás tervének, mint halála volt a kereszten. Halálával Krisztus elkezdte a megváltás munkáját, feltámadása után pedig a mennybe ment, hogy befejezze. Hittel a függöny mögé kell lépnünk, "ahová útnyitóul bement érettünk Jézus" (Zsid 6:20). A Golgota keresztjének fénye tükröződik vissza azon a helyen. Ott többet megérthetünk a megváltás titkaiból. Az ember megváltása végtelen sokba került a mennynek; ez az áldozat arányban áll Isten áthágott törvényének legsúlyosabb kívánalmaival. Jézus megnyitotta az utat az Atya trónjához. Közbenjár az emberért, hogy azok, akik hittel fordulnak hozzá, kívánságaikat őszintén Isten elé tárhassák.

"Aki elfedezi az ő vétkeit, nem lesz jó dolga; aki pedig megvallja és elhagyja, irgalmasságot nyer" (Péld 28:13). Ha azok, akik hibáikat eltitkolják és igazolni próbálják, meglátnák, hogy Sátán miként ujjong, és miként csúfolja Krisztust és a szent angyalokat miattuk, sietve megvallanák és elhagynák bűneiket. Sátán a jellemhibákat kihasználva megpróbálja a személyiséget befolyásolni. Tudja, hogy ez sikerülni fog, ha az ember melengeti a hibáit. Ezért folyvást igyekszik Krisztus követőit azzal a végzetes filozófiával félrevezetni, hogy úgy sem tudnak győzni. De Jézus - megsebzett kezére és összezúzott testére mutatva - képviseli ügyüket, és ezt mondja azoknak, akik követni akarják; "Elég néked az én kegyelmem" (2Kor 12:9). "Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek. Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű" (Mt 11:29-30). Senki se higgye tehát, hogy nem tud megváltozni. Isten hitet és erőt ad hibái legyőzéséhez.

2 megjegyzés: