2023. szeptember 30., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 30 - SZOMBAT - Zsoltárok 147

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Zsoltárok 147 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+147&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+147&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.   Isten gondot visel. Az istenfélők számára Isten dicsérete természetes. Számukra az Úr dicsérete lelki feltöltődést, örömet, boldogságot jelent

a.   Isten a kicsik, a megalázottak, megszomorítottak Istene, gondot visel a kisemmizettekről, megnyomorítottakról és szeretete gyógyulás számukra.

b.   Isten, nemcsak a megnyomorítottakról, de az Általa teremtett Világegyetemről is gondot visel.

c.    Isten teremtő erővel bíró szava, Igéje, parancsolatai, törvényei, végzései Izrael népéről való gondoskodásának a megnyilvánulása.   

  1. 2. Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.   aki nemcsak Teremtője, hanem Ura is a Földnek

b.   aki képes meggyógyítani a testet és a lelket is

c.    aki összegyűjti gyermekeit

d.   aki egybeszerkeszti azt, amit a bűn szétrombolt

e.   akinek figyelme és gondoskodása mindenre kiterjed

f.     akinek ereje és bölcsessége határtalan

g.   aki gyönyörködik gyermekeiben

h.   aki véd az ellenségtől, de gyakran önmagunktól is

i.     akinek szavára engedelmeskedik a természet

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 29. fejezet

29. fejezet – A BŰN EREDETE (7. rész)

Krisztus azonban nemcsak azért vállalta a szenvedést és a halált, hogy megváltsa az embert. Azért jött, hogy a "törvényt naggyá" tegye és "dicsőségessé". Nemcsak azért jött, hogy e föld lakói úgy tekintsék a törvényt, ahogy kell, hanem azért is, hogy az egész világegyetemnek megmutassa: Isten törvénye változhatatlan. Ha a törvényt el lehetett volna törölni, akkor Isten Fiának nem kellett volna élete feláldozásával engesztelést szereznie annak áthágásáért. Krisztus halála bizonyítja a törvény változhatatlanságát. A bűnös megváltásáért hozott áldozat, amelyre a végtelen szeretet késztette az Atyát és a Fiút, az egész világegyetem előtt arról tesz bizonyságot, hogy Isten törvényének és kormányzásának alapja: igazságosság és irgalom. Ennek bizonyítására kevesebb, mint ez az engesztelés nem lett volna elég.

A végső ítéletkor bebizonyosodik, hogy a bűnre semmiféle ok nincs. Amikor az egész föld Bírája Sátánnak szegezi a kérdést: "Miért lázadtál ellenem, és ragadtad el tőlem országom polgárait?" - a bűn szerzőjének nem lesz semmi mentsége. Minden száj megnémul, és a lázadás serege szótlan lesz.

A Golgota keresztje nemcsak a törvény változhatatlanságát hirdeti a világegyetemnek, hanem azt is, hogy a bűn zsoldja a halál. A haldokló Megváltó "elvégeztetett" kiáltásával megkondult Sátán felett a lélekharang. Az oly régóta folyó nagy küzdelem eldőlt, és most már biztos volt, hogy a bűn végleg megsemmisült. Isten Fia átlépte a sír kapuját, hogy "a halál által megsemmisítse azt, akinek hatalma van a halálon, tudniillik az ördögöt" (Zsid 2:14). Lucifer magas méltóságra vágyott, és ezért ezt mondta: "Az Isten csillagai fölé helyezem ülőszékemet, ... hasonló leszek a Magasságoshoz. " Isten pedig kijelenti: "Tevélek hamuvá a földön... s többé örökké nem leszel!" (Ésa 14:13-14; Ez 28:18-19). Amikor "eljön a nap, lángoló, mint a sütő-kemence... olyanná lesz minden kevély és minden gonosztevő, mint a pozdorja, és megégeti őket az eljövendő nap, azt mondja a Seregeknek Ura, amely nem hagy rajtuk gyökeret, sem ágat" (Mal 4:1).

Az egész világegyetem látni fogja a bűn jellegét és következményeit. A bűn végleges megsemmisítése, ami kezdetben az angyalokat megfélemlítette, Istent pedig meggyalázta volna, most bizonyítja Isten szeretetét, és megalapozza dicsőségét a világegyetem lényei előtt, akik boldogan teljesítik akaratát, akiknek szívében van törvénye. Soha többé nem lesz gonoszság. Isten Igéje így hangzik: "Nem lészen kétszer veszedelem" (Náh 1:9). Isten törvényét, amelyet Sátán a szolgaság jármának bélyegzett, minden lény a szabadság törvényeként fogja tisztelni. A próbára tett és a próbából győztesként kikerült teremtettség soha többé nem lesz hűtlen azzal szemben, aki tökéletesen bemutatta mérhetetlen szeretetét és végtelen bölcsességét.

2 megjegyzés: