2019. március 8., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 8 - PÉNTEK - 4 Mózes 30


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Az apostolok története 15. fejezet 1334. nap

A legborzasztóbb kínok között vergődve vitték el a dőzsölés, öntetszelgés színhelyéről. Még néhány pillanattal előbb hivalkodva fogadta a nagy tömeg imádatát; azonban fel kellett ismernie, hogy annak az Uralkodónak kezébe esett, aki hatalmasabb mindennél. Felébredt lelkiismerete vádolta. Eszébe jutott, hogy Jézus követőit mily kegyetlenül üldöztette; Jakabot kivégeztette. Visszagondolt szándékára, hogy Péter apostolt lefejezteti, valamint esztelen bosszújára, mellyel csalódása fölötti haragjában a börtön őreit kivégeztette. Érezte, hogy Isten keze nehezedik rá. Sem testi szenvedései, sem lelki gyötrelmei nem enyhültek, de nem is várta.

Heródes ismerte Isten törvényét: "Ne legyenek néked idegen isteneid". (2. Móz. 20, 3.) Tudta, hogy mert elfogadta a nép imádatát, betetőzte bűneinek mértékét és Jehova igazságos haragját hívta ki.

Péter kiszabadítására a mennyből leszállt angyal Heródesen is elvégezte a harag és az ítélet munkáját. Az angyal meglegyintette Pétert, hogy álmából felébressze; de egészen más ütést mért az istentelen királyra. Megalázta büszkeségét és végrehajtotta a Mindenható büntetését. Isten megtorló ítélete következtében Heródes testi és lelki gyötrelmek között halt meg.

Ez az isteni igazságszolgáltatás megdöbbentette a népet. Az a hír, hogy Krisztus apostola csodálatos módon szabadult ki a börtönből és halálból, viszont az üldözőt utolérte Isten méltó büntetése, elterjedt az ország minden részébe és sokakat arra késztetett, hogy higgyenek Jézus Krisztusban.

Fülöp tapasztalata, akit a mennyből jött angyal utasított arra a helyre, ahol az igazság után vágyódó lelket megtalálja; Kornélius élménye, akit az angyal keresett fel Isten üzenetével; Péter esete, akit bebörtönöztek és halálra ítéltek, de angyal megszabadította, mind-mind igazolják, hogy milyen szoros az összeköttetés a menny és a föld között.

Angyalok ilyen látogatásairól szóló feljegyzések nyújtsanak erőt és bátorságot Isten munkásainak. Miként az apostolok idejében, úgy napjainkban is angyalok vonulnak végig a földön, bejárnak minden hegyet-völgyet, hogy vigasztalják a csüggedőket, védelmezzék a megtérőket és emberi lelkeket nyerjenek meg Krisztusnak. Igaz, hogy személy szerint nem láthatjuk őket, mindazáltal mellettünk vannak, hogy vezessenek, tanítsanak és védelmezzenek.

A mennyet a földdel titokzatos, láthatatlan létra köti össze; ennek alsó vége a földben gyökerezik, legfelsőbb foka azonban az Örökkévaló trónját érinti. Ezen a fényesen ragyogó létrán állandóan fel-alá járnak az angyalok és fölviszik az Atyához a szegények és nyomorgók sóhaját és hoznak le áldást, reményt és bátorítást az embereknek. A világosság ezen angyalai mennyei légkörrel veszik körül a lelkeket és fennkölt magaslatokra juttatják őket. Testi szemeinkkel nem láthatjuk lényüket. Mennyei dolgok csak lelki szemekkel ismerhetők fel. Mennyei hangok harmóniáit csak lelki fülünk foghatja fel.

Mai Bibliai szakasz: 4 Mózes 30

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Mit jelent fogadalmat tenni? Ez a fejezet elsősorban egy megerősített fogadalom ünnepélyességére és változatlanságára összpontosít, legyen az házassági vagy az üzleti élet területén. Amit mondunk, annak igaznak kell lennie, de csak a szavakban elhangzó fogadalmakat követő tettek tudják bizonyítani, hogy az illető személy bizalomra méltó vagy sem. Jellemét ezek a tettek határozzák meg. Az ember csak annyira jó, amennyit adott szava ér. John C. Maxwell A vezető 21 nélkülözhetetlen tulajdonsága című könyvében a jellemet az első helyre teszi a sorban. „Bárki mondhatja magáról, hogy feddhetetlen ember, a jellem valódi mércéje azonban a tett. … Ha a vezető tettei és szándékai folyamatosan ellenkeznek egymással, akkor a jellemét kell megvizsgálnod, hogy ennek okát felderítsd” (Budapest, 2007, Bagolyvár Kiadó. 16. oldal).   

Amikor szakadék van aközött, amit egy ember mond és amit tesz, előbb vagy utóbb bekövetkezik egy válsághelyzet, amely megmutatja az egyén igazi jellemét. Jellemünk az egyetlen igazi mércéje annak, hogy kik vagyunk, és az egyetlen dolog, amit magunkkal viszünk a mennybe. „A Krisztus képmására átalakult jellem az egyetlen kincs, amelyet ebből a világból elvihetünk a következendőbe. Azok, akik ezen a földön Krisztus iskolájába járnak, magukkal viszik a mennybe mindazt, amit tőle tanultak. A mennyben is állandóan fejlődni fogunk. Milyen fontos tehát, hogy ebben az életben miként alakul jellemünk!" (Ellen White: Krisztus példázatai. Budapest, 1999, Advent Kiadó. 228. oldal).

Amikor keresztényekké leszünk, egy fogadalmat (szövetséget) teszünk Istennek, hogy követni és képviselni fogjuk Őt. Mint keresztények élnünk kell azt, amit mondunk, ha azt akarjuk, hogy igaznak ítéltessünk. Az egész nagy küzdelem akörül forog, hogy ki mond igazat – Isten vagy Lucifer. A régmúltban az angyalok seregének egyharmada Lucifer mellé állt és őt követte. Valamivel később Ádám és Éva a kígyó szavának hittek és nem Istennek. Az igazság ismerete lényeges akkor, amikor egy döntést meghozunk. Ezért hangsúlyozza annyira Isten ebben a fejezetben a fogadalom fontosságát és ünnepélyességét. Légy hűséges ahhoz, amit mondasz! Szavaidat kövessék megfelelő cselekedetek. Minden ígéreted egy lehetőség legyen arra, hogy egy kegyelem által átalakított jellemet bemutass. Ez a legjobb módja annak, hogy te és én Istent képviseljük azok előtt, akik ezen a földön figyelnek bennünket és azok előtt is, akik más bolygókról követik szemmel életünket. Ez a világ egy színpad, és mi vagyunk a szereplők. A mi részünk egyszerű: az, hogy bemutassuk az igazságot szavakkal és tettekkel. „A keresztények hivatása, hogy a Menny felé vezető úton a világosság hordozói legyenek, és a Krisztusról rájuk sugárzó fényt szétárasszák az egész világra. Legyen életük és jellemük olyan, hogy általa az emberek helyes fogalmat alkothassanak Krisztusról és szolgálatáról” (Ellen G. White: Jézushoz vezető út. Budapest, 1999, Advent Kiadó. 87. oldal)

Fred Knopper   
187. heti olvasmány AZ APOSTOLOK TÖRTÉNETE  15. fejezetéhez (március 3-9.).

Komolyan veszed-e az angyalok „jelenlétét”? Nyugaton gyakran a homlokunkat ráncoljuk, ha valaki természetfeletti tapasztalatokról beszél, mivel a világlátásunk racionális és a természeten alapszik. Péter története, akit egy angyal mentett meg, mindig is szíven ütött, hiszen az angyalok cselekedeteinek egy hatalmas tanúságtétele. Mindazonáltal, logikus-e ez a történet? Be lehet-e bizonyítani? Sőt, az énem egy része azt kutatja, miért Pétert mentette meg, és Jakabot nem? Miért kellett Jakabnak meghalnia? Miért mentenek meg az angyalok néhányakat, míg másokat nem?

A nyugati racionalizmusom felkel a sírjából, hiába próbáltam eltemetve tartani. Azután az imanaplómhoz fordulok, és elolvasom azokat az alkalmakat, amikor én tapasztaltam meg a megmentő kegyelmet, mégpedig úgy, hogy nincsen más lehetséges magyarázat, mint az angyali közbeavatkozás. Felidézem azokat az alkalmakat is, amikor mások azt állították, hogy angyalt láttak mellettem, vagy a lehetetlen tapasztalásokat, amiket még megosztani is haboznék.

Még mindig vannak kérdéseim a teodiceáról, azaz Isten igazságosságáról, gondviseléséről; még mindig küzdök azzal, hogy megértsem némely tapasztalásomat, azonban amikor az ezekre a kérdésekre adott válaszok egy irányba mutatnak az Isten Szaván alapuló meggyőződésemmel, érzem az ösztönzést, hogy elfogadjam a tényt: angyalok lehetnek jelen az életemben. A Szentírás kinyilatkoztatásai és ez a csodálatos könyv (Az apostolok története) bevilágítják a sötét tereket a lelkemben.

Komolyan veszem az angyalok jelenlétét, mert nincs más választásom. Voltam közel hozzájuk; sok áldást kaptam mindabból, amit Isten kinyilatkoztatásában megtudtam róluk.

Efrain Valazquez II
USA
Fordította: Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése