2020. augusztus 14., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 14 - PÉNTEK - Énekek Éneke 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/
 
Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez


Olvasmány – A Gondolatok a hegyibeszédről 5. fejezet 1857. nap
 
5. fejezet (6. rész) – Az Úr imája  
 
„Tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség” (Mt 6:13/b)
 
Az Úr imájának utolsó mondata — csakúgy, mint az első — újból a mi mennyei Atyánkra mutat, akinek hatalma mindent felölel, s akinek neve: a Legdicsőbb. Az Üdvözítő a tanítványokra váró éveket nem olyannak látta, mint ahogy ők elképzelték — a világi gazdagság és dicsőség napsugaraiban —, hanem az emberi gyűlölet és az ördögi harag sötétségében. Előre látta, hogy a nemzetiségi viszály és nyugtalanság között tanítványai állandó veszedelemben élnek majd. Tudta, hogy tanítványai meglátják Jeruzsálem és a templom pusztulását is. Látniuk kell majd az istentisztelet megszűnését, s azt is, hogy Izrael hogyan szóródik szét és hányódik majd, mint egy elhagyott parton heverő roncs, szerte a népek között. Így szólt: „Hallanotok kell majd háborúkról és háborúk híreiről.” „Mert nemzet támad nemzet ellen és ország ország ellen, és lesznek éhségek és döghalálok és földindulás mindenfelé. Mindez pedig a sok nyomorúságnak kezdete” (Mt 24:6—8). Krisztus követői ne féljenek attól, hogy reményük hiábavaló volt, vagy hogy Isten megfeledkezett a földről; mert a hatalom és a dicsőség mégis az Úré, akinek tervei feltartóztathatatlanul valósulnak meg. A tanítványokat ez az ima arra tanítja, hogy a gonosz uralmán és hatalmán túl az ő Urukra, Istenükre tekintsenek. Őreá, akinek országa és uralma mindenek felett áll, aki Atyjuk és Barátjuk örök időkön át.
 
Mai Bibliai szakasz: Énekek Éneke 1
 
A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:
 
Új protestáns fordítás:
 
A híres Akiba Rabbi azt mondta: „Nincs még egy olyan nap a földön, ami felérhetett volna azzal a nappal, amikor Salamon Izraelnek adta az Énekek Énekét, mert minden könyv szent az Írásokban, de az énekek éneke a legszentebb.” Salamon 1005 éneke (Énekek éneke 1:1; 1 Kir. 4:32) közül a legfenségesebb az Énekek Éneke (melyet Salamon énekeinek is hívnak) és valószínűleg Salamon uralkodásának első felében íródhattak, amikor a király még hűséges volt Istenhez.
 
Az ének a belsőséges kapcsolatot ábrázolja Salamon és a Sulamit között („Salamonné”, valószínűleg a fáraó leánya, aki istenhívő lett: Énekek Éneke 6:10; 1 Királyok 3:1; 7:8). A párbeszédek a szokott útvonalat követik: (1) udvarlás (1:2-3:4), menyegzői felvonulás és esküvő (3:6-5:1) és (3) az élet és szerelem a házasságkötés után (5:2-8:14).
 
A történelem folyamán sok szövegmagyarázó jött zavarba az intim kapcsolat kendőzetlen ábrázolásától az Énekek Énekében, ezért elutasították a szó szerinti jelentést, és csak úgy tekintettek a könyvre, mint egy szimbolikus lelki szerelmi kapcsolat ábrázolására Isten és a népe között. Miközben vannak lelki tanulságok, amelyeket érdemes megfogadni, nincsen arra célzás, hogy a szó szerinti szöveget átvitt értelemben kellene értelmezni. Sőt, inkább az nyilvánvaló, hogy Isten arra szentelt egy egész ihletett könyvet a Bibliában, hogy megünnepelje az egészséges szerelmi kapcsolat szépségét és örömét egy férfi és egy nő között. A fenséges ének az édeni állapotba való visszatérést ábrázolja, olyan, mint egy Teremtés könyve 1-3 ihlette kommentár, egy valódi iránytű az udvarláshoz és házassághoz.
 
Az első fejezetben a nő magasztalja szerelmese erényeit a barátnői jelenlétében („Jeruzsálem leányai előtt”), és Salamon dicsőítéssel válaszol Sulamit szépségére. Talán nekünk is gyakrabban ki kellene fejeznünk mennyire szeretjük szeretteinket.
 
„Szerető Istenünk, köszönjük az emberi szerelem ajándékát, melyet a mi boldogságunkra teremtettél! Ámen.”
 
Richard M. Davidson
 
262. heti olvasmány GONDOLATOK A HEGYIBESZÉDRŐL   5. fejezetéhez (augusztus 9-15.).
 
Imalistát könnyű készíteni:
 
Biztonságos utazások,
Több pénz,
Munkahelyi előléptetés,
Az ellenségeim megbüntetése,
Egészséges test,
és a lista folytatódik…
 
Könnyű olyan imalistát készíteni, ahol az ima központi fókusza RAJTAM van. Drága Mennyei Atyám, ezeken a módokon tudsz megáldani ENGEM. Ezek azok a dolgok, amik szerintem ENGEM boldoggá tennének.
 
A tanítványok megkérték Jézust, hogy tanítsa őket imádkozni, Ő pedig nem okozott csalódást. 65 szó. Egyszerű, mégis mély értelmű. Érdekes, hogy ebben az imában mindössze 7 szó van, ami személyes, ideiglenes szükségletekkel kapcsolatos. „A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.”
 
Isten törődik mindennel, ami hatással van ránk. Azt akarja, hogy az összes legbelső gondolatunkat és vágyunkat kommunikáljuk felé, mégis az imáinkban azt akarja elérni, hogy magunkon túl mutassunk. El akar juttatni minket arra a helyre, ahol elsőként Atyánkként gondolunk rá, olyasvalakire, aki ismeri a szükségleteinket, és a szívében a mi érdekünket tartja leginkább szem előtt. Az Ő királyságára és az Ő akaratára a földön, amely igazából a valódi boldogság forrása. Az Ő erejére, amely távol tud tartani minket a kísértéstől és meg tud szabadítani minket a gonosztól. Másokra, és az óriási áldásokra, amelyek a megbocsátás és a kibékülés, bűnrendezés révén áradhatnak.
 
Nagyon könnyű olyan imalistát készíteni, amely RÁM fókuszál. Azonban mennyi békéről, megelégedésről és valódi beteljesülésről maradunk le, ha ilyen alacsonyra tesszük a lécet?
 
Próbáljunk meg ma inkább Isten imalistájára összpontosítani!
 
Lisa Ward
Egyházi tisztviselő, Cleburne, Texas, USA
Fordította Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése