2020. augusztus 21., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 21 - PÉNTEK - Énekek Éneke 8

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez


Olvasmány – A Gondolatok a hegyibeszédről 6. fejezet 1864. nap

 

6. fejezet (6. rész) – Bírálat helyett mutass jó példát!  

„Ha azért ti gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ád a ti mennyei atyátok Szentlelket azoknak, akik tőle kérik” (Lk 11:13). Isten helyettese a Szentlélek, a legnagyobb adomány. „Minden jó ajándék” benne foglaltatik, és a Teremtő Isten sem adhat ennél többet és jobbat. Ha az Úrhoz fohászkodunk, hogy legyen irgalmas irántunk ínségünkben, s hogy vezéreljen bennünket Szentlelke által, lehetetlen, hogy imánk elől elzárkózzék. Az előfordulhat esetleg, hogy a szülők elfordulnak éhező gyermeküktől, de Isten mindig meghallgatta a szükségben lévő és hozzá vágyakozó szív jajkiáltását. Csodálatosan gyengéden közli velünk szeretetét. Akik azért a komor napokon úgy vélik, hogy Isten megfeledkezett róluk, szívleljék meg Ésaiás próféta üzenetét: „És szól Sion: Elhagyott az Úr engem, és rólam elfeledkezett az Úr. Hát elfeledkezhetik-e az anya gyermekéről, hogy ne könyörüljön méhe fián? És ha elfeledkeznének is ezek: én terólad el nem feledkezem. Imé az én markaimba metszettelek fel téged” (Ésa 49:14—16).

Isten Igéjének minden egyes ígéretét imánkba foglalhatjuk, amennyiben Isten adott szavára támaszkodunk. Bármilyen lelki áldást óhajtunk, kiváltságunk, hogy Jézus nevében kérjük. Egyszerű szavakkal, gyermeki hittel tárhatjuk fel Isten előtt szívünket. Amennyiben szükséges, táplálékért és ruházatért is könyöröghetünk hozzá; éppúgy, mint lelki ínségünkben az élet kenyerét és az igazság öltönyét is tőle kérjük. Mennyei Atyátok jól tudja, hogy nektek minderre szükségetek van, s ezért felszólít benneteket, hogy jöjjetek és kérjetek. Csak Jézus nevében nyerhetjük el mindezen áldásokat, hiszen Isten éppen azáltal akarja Fia nevét megdicsőíteni, hogy kínzó szükségleteinket kegyelmének kincstárából ingyen és bőkezűen kielégíti.

Ne feledjük azonban, hogy amikor Istenhez, mennyei Atyánkhoz fordulunk, akkor egyben elismerjük, hogy mi az Ő gyermekei vagyunk. Nem csak jóságában bízunk ezután, hanem mindenben alárendeljük magunkat akaratának — annak tudatában, hogy szeretete változhatatlan —, és átadjuk magunkat neki, hogy a ránkbízottakat végezzük. Jézus megígérte azoknak, akiknek megparancsolta, hogy először Isten országát és annak igazságát keressék: „Kérjetek és adatik néktek!”

Istené minden hatalom mennyen és földön, az Ő ajándékai viszont gyermekeinek a tulajdonát képezi. Ezek az adományok olyan értékesek, hogy csak a Megváltó drága vére által válhattak tulajdonunkká. Olyan adományok, amelyek a szív legtitkosabb vágyait is kielégítik, és mindörökké megmaradnak; mindazok tulajdonává válhatnak, akik kisgyermekként jönnek Istenhez. Tekintsétek Isten ígéreteit tulajdonotoknak, hivatkozzatok rájuk, mint adott szavára, s az örömök áradatát árasztja majd reátok. {MB 133.3}

Mai Bibliai szakasz: Énekek Éneke 8

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89nekek%20%C3%89neke%208&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89nekek%20%C3%89neke%208&version=NT-HU

Az Énekek Éneke arról a csodálatos házassági kapcsolatról ad nekünk egy szemléletes és erőteljes leírást, amelyről Isten azt szeretné, hogy minden házaspár megtapasztalja; ez maga a visszatérés az Édenkertbe!

Egy ilyen szeretetkapcsolat lehetetlennek tűnhet a bűneink terhe miatt. De valóban csak álom-e egy ilyen házasság, ami az Énekben le van írva? Az Ének csúcspontja, a 6. vers, megadja a választ. Sulamit az ihletett írás szerint kijelenti, hogy az ott ábrázolt szeretet nem kevesebb mint „az Úrnak lángja” (6.vers). A burkolt ígéret tehát az, hogy az ilyen szeretet egy magától, Istentől származó láng. A szent láng egy szikrája! A férfi és nő közti szerelem egy, maga Jahve által gyújtott, szent szerelem! Mi dönthetünk úgy később, hogy elutasítjuk ezt a szeretetet, ahogyan Salamon is tette idős korában. De ha akarjuk, Ő újra és újra megtölti a szívünket és az otthonunkat olyan szeretettel, melyet „sok vizek el nem olthatnának” (7. vers)! Mi több, ha az emberi szeretet Jahve lángja, akkor ez a maga teljességében – ahogy az Énekben is olvassuk – önmagán túl, a szeretet Urára mutat. A szent emberi szeretet az istenit mintázza. A férj és feleség közötti házastársi kapcsolat az Énekben ily módon az Isten és az Ő népe közötti szeretetkapcsolatot ábrázolja. Ezért az Énekek Énekét olvasva nem csak Salamon és a Sulamit kapcsolatának portréját láthatjuk, hanem Jézus Krisztus, a legnagyobb Salamon, és az ő mennyasszonya, az egyház kapcsolatáét is. Az Énekben lévő kizárólagos, állandó, bensőséges szeretetkapcsolatot szemlélve, egy pillantást vethetünk arra az isteni szent szeretetre, amit Ő meg szeretne velünk osztani. Miközben pedig mi magunk is megtapasztaljuk ezt a házasságot Krisztussal, hirdethetjük a világnak Isten csodálatos szeretetét!

Az Énekek Éneke a legfőbb bibliai kijelentés a szerelem és a házasság teológiájáról. Valóban elértük a Szentek Szentjét, Jahve lángjában égve!

„Drága Uram, add, hogy a szívem és az otthonom mind fényesebben világítson a Te szeretetedben! Ámen.”

Richard M. Davidson

 

263. heti olvasmány GONDOLATOK A HEGYIBESZÉDRŐL   6. fejezetéhez (augusztus 16-22.).

A laptopomnak és a mobiltelefonomnak van egy olyan funkciója, amely értesít, ha az akkumulátor töltöttsége alacsony. Mielőtt végleg lemerülnének, egy üzenet ugrik fel a képernyőn, amelyben megkérdezi, hogy be szeretném-e kapcsolni az energiatakarékos üzemmódot. Ez az üzemmód nagyszerűen működik az elektronikai eszközöknél, azonban nem így van az egyház esetében.

Könnyű az egyház számára kimerülni az egyhangú bizottsági ülések és élettelen prédikációk következtében, amelyeknek nincsen valós kapcsolata Krisztussal, sem befolyásuk a közösségre. Sajnálatos módon, ahelyett, hogy visszakapcsolódna Krisztushoz, hogy feltöltődjön a személyes ima, bibliatanulmányozás és a Szentléleknek való odaszentelődés által, az egyház megpróbál energiatakarékos üzemmódban működni. Itt kezdődnek a problémák.

Az olyan szolgálatokat, amelyek felhasználják az egyház energiáját és erőforrásait, azokat visszaszorítják, és az egyház az új ötleteket és energiát máshol kezdi keresni. Az újratöltődés reményében az egyház gyakran a világhoz fordul segítségért, és átveszi a napirendjét, módszereit és ötleteit, Krisztust azonban elhagyják. „Amikor az egyház világi hatalom támogatását keresi, nyilvánvaló, hogy nélkülözi Krisztus erejét – az isteni szeretet késztetését.” (127. o.)

Karen D. Lifshay
Hermiston Hetednapi Adventista Egyház
Oregon, USA
Fordította Gősi Csaba

 

2 megjegyzés: