2020. augusztus 19., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 19 - SZERDA - Énekek Éneke 6

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez


Olvasmány – A Gondolatok a hegyibeszédről 6. fejezet 1862. nap

 

6. fejezet (4. rész) – Bírálat helyett mutass jó példát!  

 

„Ne adjátok azt, ami szent, az ebeknek” (Mt 7:6)

Jézus itt olyan emberekről beszél, akik nem vágyakoznak a bűn rabszolgaságából menekülni. A bűnösökkel és a bűnnel való állandó érintkezésük következtében jellemük oly mélyre süllyedt, hogy a gonoszhoz ragaszkodnak, s egyáltalán nem akarnak tőle elszakadni. Krisztus szolgái ne akadályoztassák magukat azok által, akik az evangéliumot megvetik és nevetségessé teszik.

Az Üdvözítő sosem ment el részvétlenül a még oly mélyre, a bűn örvényébe süllyedt lélek mellett sem, ha az a becses mennyei igazságokat kész volt befogadni. A vámszedőkhöz, bukott asszonyokhoz intézett szava új életet jelentett számukra. Mária Magdolna, akiből hét ördögöt űzött ki, aki Jézus sírjától utolsónak távozott, volt az első, akit Ő a feltámadás reggelén üdvözölt. A tarsusi Saulból, az evangélium legelkeseredettebb ellenségéből lett Pál, Krisztus hűséges szolgája. A gyűlölködés és megvetés leple alatt, a bűn és a gonosz cselekedetek mögött is olyan lélek rejtőzhet, akit Krisztus kegyelme meg akar váltani, hogy koronáján kőként, igazgyöngyként ragyogjon.

Mai Bibliai szakasz: Énekek Éneke 6

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89nekek%20%C3%89neke%206&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89nekek%20%C3%89neke%206&version=NT-HU

A hatodik fejezetben található az Énekek énekének három refrénje közül a második, amely a házastársak egyenlőségét, kölcsönösségét, egységét és kölcsönös megbecsülését fejezi ki.  Sulamit ezt mondja férjéről: „Az én szerelmesem az enyém, és én az övé” (2:16, angol ford.: 6:3).

Ez a fejezet tartalmazza Salamon négy dicséretéből a harmadikat is, amellyel leírja szerelme szépségét (a másik hármat ld: 3:6-11; 4:8-15; 6:13-7:9). Az ötödik versben szereplő  „hatvan királynő és nyolcvan ágyas” kifejezésre utalva egyesek úgy vélik, az Énekek éneke azután íródott, hogy Salamon már többnejűségben élt. Salamon azonban uralkodásának legalább első húsz esztendejében egyetlen feleséggel élt (lásd: 1Kir 3:1; 6:38; 7:1; 8; 9:10; 24) és az Énekek éneke kizárólagos viszonyt feltételez Salamon és Sulamit között (lásd 1:7; 2:2-3, 7, 16; 5:1, 10; 6:3; 7:10; 8:6-7). Ebben a versben Salamon nem azt mondja, hogy ő birtokolja ezeket (királynők, ágyasok, szüzek), hanem inkább azt, hogy vannak, akiknek sok van belőlük, de neki az ő szerelme az egyetlen. Salamon azt állítja, hogy bár sok más nő lehet bármilyen státuszban, az ő szerelmese neki az egyetlen. Isten arra vágyik, hogy őrizzük házasságunk kizárólagosságát.

Salamon ragyogó szavakkal jellemzi feleségét: „szép, mint a hold, tiszta, mint a nap, rettenetes, mint a zászlós tábor”(7. vers). Ellen White az egyház győzelmi diadalának leírására alkalmazza e hasonlatokat: „Amíg egységben maradnak, az egyház előrehalad és szép lesz, mint a hold, tiszta, mint a nap és rettenetes, mint a zászlós tábor” (Énekek éneke 6:7). Semmi sem állhatja útját a fejlődésnek. Az egyház győzelemről győzelemre halad betöltve isteni küldetését, hogy hirdesse az evangéliumot a világnak.” (Az apostolok története)

„Ó, Uram, hadd legyen ez egyházad tapasztalata ezekben az utolsó napokban! Ámen.”

Richard M. Davidson

 

263. heti olvasmány GONDOLATOK A HEGYIBESZÉDRŐL   6. fejezetéhez (augusztus 16-22.).

A laptopomnak és a mobiltelefonomnak van egy olyan funkciója, amely értesít, ha az akkumulátor töltöttsége alacsony. Mielőtt végleg lemerülnének, egy üzenet ugrik fel a képernyőn, amelyben megkérdezi, hogy be szeretném-e kapcsolni az energiatakarékos üzemmódot. Ez az üzemmód nagyszerűen működik az elektronikai eszközöknél, azonban nem így van az egyház esetében.

Könnyű az egyház számára kimerülni az egyhangú bizottsági ülések és élettelen prédikációk következtében, amelyeknek nincsen valós kapcsolata Krisztussal, sem befolyásuk a közösségre. Sajnálatos módon, ahelyett, hogy visszakapcsolódna Krisztushoz, hogy feltöltődjön a személyes ima, bibliatanulmányozás és a Szentléleknek való odaszentelődés által, az egyház megpróbál energiatakarékos üzemmódban működni. Itt kezdődnek a problémák.

Az olyan szolgálatokat, amelyek felhasználják az egyház energiáját és erőforrásait, azokat visszaszorítják, és az egyház az új ötleteket és energiát máshol kezdi keresni. Az újratöltődés reményében az egyház gyakran a világhoz fordul segítségért, és átveszi a napirendjét, módszereit és ötleteit, Krisztust azonban elhagyják. „Amikor az egyház világi hatalom támogatását keresi, nyilvánvaló, hogy nélkülözi Krisztus erejét – az isteni szeretet késztetését.” (127. o.) 

Karen D. Lifshay

Hermiston Hetednapi Adventista Egyház

Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

  

3 megjegyzés: