2023. július 16., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 16 - VASÁRNAP - Zsoltárok 71

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Zsoltárok 71 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+71&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+71&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.   Isten a hozzá hűségesekhez egész életükön át hűséges marad. A zsoltáríró egy olyan életre tekint vissza, melyre mindvégig az Istenre való hagyatkozás volt jellemző. Születésekor az Úr gondoskodott róla, gyermek korában is  az Istenében bízott. Ifjú korában az Úr tanította, s vele volt az Úr érett éveiben is; az idős kort elérvén Urát arra kéri, most se hagyja el. A zsoltárírótól megtanulhatjuk, milyen igazán az idős kort megérő keresztény. Életét az imának szenteli és az Úrba veti bizodalmát. Panaszkodás helyett dicsőíti Urát igazságosságáért, jóságáért.

2.   Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.      akihez menekülni lehet, és ha hozzá menekül valaki, nem szégyenül meg

b.     aki erős szikla és sziklavár

c.      aki reménységünk, bizodalmunk és támaszunk

d.     aki odafigyel az idősökre is

e.      aki nem akar távol lenni tőlünk

f.       akinek igazságossága felejthetetlen

g.      aki fizikailag és lelkileg is megelevenít

h.     aki megvigasztal

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 19. fejezet

19. fejezet – A SÖTÉTSÉGEN ÁTSUGÁRZÓ FÉNY (1. rész)

Meglepő az a hasonlóság, ahogy Isten századról századra a nagy reformációs és vallásos megmozdulások útján a földön dolgozik. Isten mindig ugyanolyan elvek alapján bánik az emberrel. A jelen fontos megmozdulásainak megvolt a megfelelője a múltban, és az egyház korábbi tapasztalatai nagyon értékes tanulságokkal szolgálnak a jelenben.

A Biblia egyetlen igazságot sem tanít világosabban, mint azt, hogy a megváltás munkáját kibontakoztató nagy mozgalmakban Isten különösképpen irányítja szolgáit Szentlelke által a földön. Az emberek eszközök Isten kezében, akiket felhasznál kegyelmes és irgalmas szándékai megvalósítására. Mindenkinek megvan a maga szerepe. Mindenki a kor szükségleteihez szabottan részesül világosságban, amely képessé teszi az Istentől kapott feladat elvégzésére. De nincs olyan ember - bármennyire is megáldotta a menny -, aki teljesen meg tudná érteni a megváltás csodálatos tervét, vagy tökéletesen fel tudná fogni, hogy Isten az ő korában mit akar elérni. Az ember nem érti meg teljesen, hogy mi Isten célja azzal a munkával, amelyet reá bíz. Nem tudja teljes mértékben felfogni azt az üzenetet, amit az Úr nevében tolmácsol.

"Az Isten mélységét elérheted-é, avagy a Mindenhatónak tökéletességére eljuthatsz-é?" "Nem az én gondolataim a ti gondolataitok, és nem a ti utaitok az én utaim, így szól az Úr! Mert amint magasabbak az egek a földnél, akképpen magasabbak az én utaim utaitoknál, és gondolataim gondolataitoknál!" "Isten vagyok, és nincs hozzám hasonlatos. Ki megjelentem kezdettől fogva a véget, és előre azokat, amik még meg nem történtek" (Jób 11:7; Ésa 55:8-9; 46: 9-10). Még a próféták sem fogták fel a rájuk bízott kinyilatkoztatások súlyát, pedig nekik Isten a Lélek különleges világosságát adta. A kinyilatkoztatások mondanivalója korszakról korszakra tárult fel, mindig akkor, amikor Isten népének szüksége volt a bennük rejlő eligazításokra.

Amikor Péter arról az üdvösségről ír, amelyet az evangélium hozott napfényre, ezt mondja: Erről az üdvösségről "tudakozódtak és nyomozódtak a próféták, akik az irántatok való kegyelem felől jövendöltek; nyomozódván, hogy mely vagy milyen időre jelenté azt ki a Krisztusnak Őbennük levő Lelke, aki eleve bizonyságot tett a Krisztus szenvedéseiről és az azok után való dicsőségről. Akiknek megjelentetett, hogy nem maguknak, hanem nékünk szolgáltak"(1Pt 1:112).

Annak ellenére, hogy a próféták nem érthették meg teljesen a nekik kinyilatkoztatott dolgokat, buzgón igyekeztek felfogni a világosságot, amelyet Isten kinyilatkoztatott nekik. "Tudakozódtak és nyomozódtak", "nyomozódván, hogy mely vagy milyen időre jelenté azt ki a Krisztusnak őbennük levő Lelke. " Micsoda tanulság ez Isten népének a keresztény korszakban! Isten adta követőinek ezeket a próféciákat szolgái útján! "Akiknek megjelentetett, hogy nem maguknak, hanem nékünk szolgáltak. " Figyeljük csak e szent embereket, akik "tudakozódtak és nyomozódtak" a kinyilatkoztatások után, amelyeket Isten a még meg nem született nemzedékek számára adott! Állítsuk szembe szent buzgóságukat azzal az unott érdektelenséggel, amellyel a későbbi korok kiváltságosai kezelték a mennyei ajándékot! Milyen dorgálás ez a kényelemszerető, világszerető közömbösöknek, akiket megnyugtat az a megállapítás, hogy a próféciákat nem lehet megérteni.


2 megjegyzés: